Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky a prosím o radu, názor, zkušenost…Synovi budou na podzim 3 roky, do MŠ ho nevzali pro velký počet dětí s tím, že by ho vzali během roku, kdyby se uvolnilo místo. Bohužel nám dětská do přihlášky napsala, že je syn živé dítě, absolvovali jsme s ním psychologické vyšetření, kde nám lékařka řekla, že synovo chování je nevyzpytatelné, je to velmi náročné dítě a že by bylo dobré na pár dní v týdnu navštěvovat dopol. MŠ, ale tam je potřeba individuální přístup a neustále syna zaměstnávat. Řekla nám, že ho vzhledem k věku ještě nechce škatulkovat, ale že to s největší pravděpodobností u diagnozy ADHD skončí, jdeme ještě za půl roku na kontrolu.Dnes jsem byla s papírem od psycholožky za paní ředitelkou v MŠ, ta mi doporučila ještě jednu poradnu, která by nám napsala asistenta a že by ho od ledna mohli vzít s tím, že by nejprve začínal chodit pouze dvě hodiny dopol. než se adaptuje. Když jsem nesla papíry dětské doktorce, řekla mi, že je to blbost, že k synovi aistenta nedostanu, ale že školku kde mi ho s tímhle posudkem vezmou pravděpodobně neseženu a navrhla, ať jsem se synem do 6 let doma a dám ho do MŠ až poslední rok před školou, který je povinný. Zvažuju obě varianty, ale upřímně mě děsí, mít syna ještě 3 roky doma, co s ním? Já si taky občas potřebuju vyřídit doktory, úřady, ráda bych šla cvičit…což je se synem vzhledem k jeho chování a hyperaktivitě téměř nemožné. Maminky co doma máte dítě s ADHD, měli jste nějaký problém se školkou? Měli jste asistenta? Je to pro mě nová informace, tak nevím jak jí zpracovat a co dál, samozřejmně chci pro syna to nejlepší, ale zatím nevím co to je ![]()
Být do šesti doma je blbost. V první třídě bude jak spadlý z višně. Měl by do kolektivu, tím spíš, že je „jiný“ a potřebuje se naučit fungovat i mimo rodinu.
Syn chodí do klasické školky, asistenta nemá a zvládají v pohodě. Chodí tam moc rád a naopak se vyblbne, jinak i my jsme měli v posudku doporučení dát od 3 let dítě do MŠ. Ono na ty děti tam jednak působí „davový efekt“, což doma nikdy nedokážu a jednak se taky seznámí s jinými autoritami a naučí se pracovat v kolektivu atd. atd. Syn tedy půjde teď do speciální třídy od září, ale to je kvůli řeči a vývojové dysfázii, důvodem není ADHD.
No mě to přišlo taky jako sci fi. Navíc jsem asi působila jako matka, která chce syna odložit do školky a ať se stará někdo jinej. Mě jde spíš o to, že syn má rád společnost, děti…tak aby nebyl jen se mnou doma, i když podnikáme různý akce, výlety, chodím s ním na hřiště…Vidím, že potřebuje děti a sám říká, že chce do školky. Ale jak ho do ní dostat? Má šanci?
Pracuji v poradne. Asistent do MS je pro fakt neuvaladatelne děti, když tam ještě vůbec nebyl tak je těžké říct, ze to nezvládne. Někdy děti v cizím prostředí, kde me jasný rad a pravidla fungují dobře. Pokud by to ale nešlo je vhodné se synem navštívit dětskou psychiatrii, kde ti tu diagnózu potvrdí a můžou i napsat, ze syn potrbuje asistenta a s tim pak jdeš do pedagogicko-psychologické poradny a ti vypisou všechny papíry pro školou aby si o asistenta mohla požádat. V prvé řadě bych ale zkusila skolku samotnou a asistenta tam dávala az když to fakt nepůjde.
@mahdalka píše:Zdravím maminky a prosím o radu, názor, zkušenost…Synovi budou na podzim 3 roky, do MŠ ho nevzali pro velký počet dětí s tím, že by ho vzali během roku, kdyby se uvolnilo místo. Bohužel nám dětská do přihlášky napsala, že je syn živé dítě, absolvovali jsme s ním psychologické vyšetření, kde nám lékařka řekla, že synovo chování je nevyzpytatelné, je to velmi náročné dítě a že by bylo dobré na pár dní v týdnu navštěvovat dopol. MŠ, ale tam je potřeba individuální přístup a neustále syna zaměstnávat. Řekla nám, že ho vzhledem k věku ještě nechce škatulkovat, ale že to s největší pravděpodobností u diagnozy ADHD skončí, jdeme ještě za půl roku na kontrolu.Dnes jsem byla s papírem od psycholožky za paní ředitelkou v MŠ, ta mi doporučila ještě jednu poradnu, která by nám napsala asistenta a že by ho od ledna mohli vzít s tím, že by nejprve začínal chodit pouze dvě hodiny dopol. než se adaptuje. Když jsem nesla papíry dětské doktorce, řekla mi, že je to blbost, že k synovi aistenta nedostanu, ale že školku kde mi ho s tímhle posudkem vezmou pravděpodobně neseženu a navrhla, ať jsem se synem do 6 let doma a dám ho do MŠ až poslední rok před školou, který je povinný. Zvažuju obě varianty, ale upřímně mě děsí, mít syna ještě 3 roky doma, co s ním? Já si taky občas potřebuju vyřídit doktory, úřady, ráda bych šla cvičit…což je se synem vzhledem k jeho chování a hyperaktivitě téměř nemožné. Maminky co doma máte dítě s ADHD, měli jste nějaký problém se školkou? Měli jste asistenta? Je to pro mě nová informace, tak nevím jak jí zpracovat a co dál, samozřejmně chci pro syna to nejlepší, ale zatím nevím co to je
Zrovna včera mi na rehabkach řekla, že za ADHD si rodiče můžou z 90% samí
tak jsem se ptala proč a prý protože jim od dětství vše dovolíme, n neřeknete to nesmíš, to se nedělá atd…a tím to začíná a projeví se to po třetím věku
tak nevím co si o tom myslet. A co soukromá školka? ![]()
@mahdalka Nebo můžeš i zvážit soukromou školku, mají tam na děti mnohem víc času, protože jich tam mají jen pár.
Na syna musí neustále někdo dávat pozor, má nevyzpytatelné chování. Když je zaměstnanej, tak funguje, ale hračkyho moc nebaví, sám se nezabaví, rád s něčím pomáhá, připravuje na stůl příbory, vyklízí na stůl myčku apod. Když není zaměstnanej, nebo ho něco nebaví, tak vymejšlí blbosti ![]()
@tajnaorient píše:
Zrovna včera mi na rehabkach řekla, že za ADHD si rodiče můžou z 90% samítak jsem se ptala proč a prý protože jim od dětství vše dovolíme, n neřeknete to nesmíš, to se nedělá atd…a tím to začíná a projeví se to po třetím věku
tak nevím co si o tom myslet. A co soukromá školka?
Příspěvek upraven 22.06.16 v 13:49
@mahdalka píše:
Na syna musí neustále někdo dávat pozor, má nevyzpytatelné chování. Když je zaměstnanej, tak funguje, ale hračkyho moc nebaví, sám se nezabaví, rád s něčím pomáhá, připravuje na stůl příbory, vyklízí na stůl myčku apod. Když není zaměstnanej, nebo ho něco nebaví, tak vymejšlí blbosti
v jakém směru?.. co by vyvedl?
@ixule Ahoj prosimte tez mam maleho 3.5 let a doktori maji podezreni na vyvojovou dysfazii (logoped, foniatr) chci se jen zeptat jak jste na tom s mluvou a jak se vam zlepsuje? desim se ze se snad malej nikdy nenauci mluvit uz jsem z toho vyrizena je mi ho moc lito.
@tajnaorient To je ale pěkná blbost
ADHD je způsobená mimo jiným např. i stresem matky v těhotenství a hlavně nerovnoměrným dozráváním nervové soustavy dítěte
@mahdalka píše:
@tajnaorient To je ale pěkná blbostADHD je způsobená mimo jiným např. i stresem matky v těhotenství a hlavně nerovnoměrným dozráváním nervové soustavy dítěte
No však říkám, že jsem na ni koukala
nevím to máj asi z nějakého průzkumu ![]()
Na soukromou školku nemáme. Syn chodil do soukromé miniškoličky 1× dopol. týdně na 3 hod. a tam ho taky moc nezvládali. Např. při rozcvičce se jim vytratil do umývárny a šel si prát bryndák, vyplácal jim celé tekuté mýdlo a byl celej mokrej
Proto píšu, že na něj neustále musí dávat někdo pozor, mít ho na očích.
Učitelka to prej poznala už při zápisu a dni otevřených dveří, že je hyperaktivní, nesoustředěnej…Jediná výhoda je, že se s ním dá pracovat bez emočních výkyvů, když se mu něco zakáže apod.tak nereaguje podrážděně ani pláčem
@aspagi píše:
@ixule Ahoj prosimte tez mam maleho 3.5 let a doktori maji podezreni na vyvojovou dysfazii (logoped, foniatr) chci se jen zeptat jak jste na tom s mluvou a jak se vam zlepsuje? desim se ze se snad malej nikdy nenauci mluvit uz jsem z toho vyrizena je mi ho moc lito.
Hele v září mu bylo 3,5, nastupoval do školky (státní a klasické), uměl tak max. mama, tata, ham a dneska už skládá věty o 3-4 slovech, sice nečasuje, neskloňuje (jen něco občas), ale už se alespoň trošku domluvíme, navíc začal i mnohem lépe rozumět co mu říkáme my, od ledna hodně začal rozšiřovat slovní zásobu, takže určitě super progres
výslovnost teda katastrofální, ale to prý není důležité v této fázi
Jinak tedy od září bude nastupovat do logopedické třídy, bylo mi řečeno, že tak bude šance, aby nastoupil do normální školy a včas, navíc ho i trochu naučí to, že v určitou dobu se dělá to a to, na což v klasické školce úplně nemají čas, protože tam je těch dětí hodně a prostě mlaďas si dělá často co chce a ve škole by s tím pak byl velký problém.