Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Náš má všechno úměrně k věku, i tu mluvu, ale začal až tak po druhým roce. Teď mluví v jednoduchých větách. Je hrozně ukecanej, jezdí na koloodrážedle tím stylem, že se hodně odrazí(nebo z kopce)dá nohy dozadu a drží rovnováhu, párkrát se už dost potlouk
Chodit začal koncem 14 měs. ale už v roce uměl vylézt sám na klouzačku tím stylem, že k ní dolez, po schůdkách nahoru a sám se zklouznul, po prolejzačkách šplhá od těch 14 měs. a po schodech uměl sám v 1,5 roce nahoru i dolu, střídal nohy, ve dvou letech po schodech už i běhal. Motoricky je hodně šikovnej
@aspagi píše:
@ixule Ahoj prosimte tez mam maleho 3.5 let a doktori maji podezreni na vyvojovou dysfazii (logoped, foniatr) chci se jen zeptat jak jste na tom s mluvou a jak se vam zlepsuje? desim se ze se snad malej nikdy nenauci mluvit uz jsem z toho vyrizena je mi ho moc lito.
Můj má dysfazii i adhd. Pusu nezavře ale výslovnost mu dělá problémy. Měkké hlásky trénujeme teď, je mu 6, ještě neumí r a ř. K už zdolal v 5,5 a L používá od necelých 6, ale když se nesoustředí, nepouzije ho, bo není čas a prostě si to zjednoduší.
Chodí do normální školky už tři roky, ale na poslední rok žádáme asistenta pedagoga. Snad to vyjde. Pomohlo by to jemu i ucitelkam.
@tajnaorient píše:
Zrovna včera mi na rehabkach řekla, že za ADHD si rodiče můžou z 90% samítak jsem se ptala proč a prý protože jim od dětství vše dovolíme, n neřeknete to nesmíš, to se nedělá atd…a tím to začíná a projeví se to po třetím věku
tak nevím co si o tom myslet. A co soukromá školka?
To je názor hodně mimo. Netvrdím, že dítě nepotřebuje mantinely a to, že je nemá se nějak neprojeví. Nicméně odborník ADHD pozná a dokáže rozeznat od výše zmíněného.
Zakladatelko @mahdalka zkus dávat synovi hořčík, omega3 (eye-q) a vitamíny B. To působí na nervovou soustavu, kterou mají tyhle děti nevyzrálou a přecitlivělou. Určitě poznáš zlepšení.
@Izabella já bych brala nápad, jak do něj zrovna eye-q dostat, v jídle to pozná, v pití také, samotné to nepozře, čemuž se ani nedivím ![]()
@ixule píše:
@Izabella já bych brala nápad, jak do něj zrovna eye-q dostat, v jídle to pozná, v pití také, samotné to nepozře, čemuž se ani nedivím
muj syn ac totalni nejedlik, tak leky spolyka v klidu uplne vsehcny, vcetne nejakych fakt hnusnych sirupu, co mel obcas na silny kasel. ale eye-q do nej nedostanu ani za zlate prase…
a to jsem v akci koupila dve lahvicky ![]()
@Ali-Ali mě se chvíli dařilo, dát mu to do té odměrky na půl se šťávou a to pil brčkem a asi 2 týdny dobrý a pak najednou zase nic
ono teda já si občas vezmu taky a mám co dělat to pozřít
ale v jídle mi to neva. Sirupy na kašel atd. mu vždy chutnaly, ale on moc nemarodí.
@ixule Úplně chápu, řeším to stejné. Čekám až bude schopný polykat kapsle. Jinak hořčík a béčka není problém. Ještě jsem teda viděla někde takové gumové bonbony s omega3, tak si říkám, že bych to zkusila, ale moc tomu účinku z bonbonu nevěřím.
Díky, já o těch omega 3 už slyšela a přemýšlela jsem že je koupím. Četla jsem, že jemají i s příchutěma, ale malýmu nedělá problém spolknout lék.
Jinak hořčík a béčko teď užívám já, ale neměl by malej tý chemie už moc?
Ty eye q koupim určitě ![]()
@mahdalka píše:
Díky, já o těch omega 3 už slyšela a přemýšlela jsem že je koupím. Četla jsem, že jemají i s příchutěma, ale malýmu nedělá problém spolknout lék.
Jinak hořčík a béčko teď užívám já, ale neměl by malej tý chemie už moc?Ty eye q koupim určitě
no zkus, ono to eye-q je fakt nejlepsi na trhu a obecne mi omegu doporucili pro maleho psycholozka i neurolozka. ovsem koupila jsem s citronovou prichuti a proste mi to fakt nesni.
@mahdalka Tak já to nevnímám jako chemii. Chemie jsou dle mne spíše zklidňující léky, farmakoterapie pro děti s ADHD (ritalin, strattera, concerta). Tohle jsou doplňky stravy, vitamíny, minerály. A určitě se dají najít s lepším složením, nebo dokonce přírodní zdroje. Třeba pivovarské kvasnice, myslím, že trh je velmi různorodý a nabízí i přírodní doplňky stravy.
@mahdalka píše:
Jinak hořčík a béčko teď užívám já, ale neměl by malej tý chemie už moc?Ty eye q koupim určitě
máme obě příchutě a popravdě to tím jenom voní, v chuti to necítím vůbec a fakt se nedivím, že to to dítě nepolkne, je to prostě olej bez chuti a i mě kope žaludek
nicméně je to opravdu asi to nejlepší na trhu v současné době. Jinak tohle taky nepovažuji za chemii ![]()
Tak rybí tuk určitě chemie neni. Jinak se poptám v lékárně. Občas dám synovi napít neperlivý minerálky, hlavně přes léto když se potí, nebo když je nemocnej a má horečku, ale tam toho hořčíku asi moc neni. Zatim užíval z volně prodejných léků jen laktobacílky po atb. Uvidíme, snad ho ten rybí tuk zklidní. A je fakt, že ty pivovarský kvasnice dělaj i barevný, že to vypadá jako lentilky, to by ho mohlo zaujmout ![]()
Já jsem koupila na zkoušku omega v „gumových“ kapslích, rybičky, příchu´t jahodová myslím, no a jí mi to dobrovolně mladší, ale starší s ADHD ani omylem.
Ahoj, máme syna 4 a půl roku.Bylo nám diagnostikovano ADHD s atyp. autismem…psychiatricka napsala malymu Strarerru…dlouho jsem se lékům u syna bránila a doufala ze se zlepší…ale nelepší…ma problémy udržet pozornost, učit se, plnit příkazy atd…po včerejším pokusu o vyšetření v SPC které bylo neúspěšné pro attack jsem se ke konci sesypala u magistry uz i ja…a vážně teď uvazuju ze malymu Strarerru začnu dávat. Bojím se aby se nehorsil a abych ho jednou nepřestala zvládat úplně…jsem na něj v podstatě s výchovou sama…Přítel nás živí a je v náročné práci od rána do večera…a to několik km daleko…takže ne někde v místní fabrice u pasu…:(…změnit práci nemůže protože by jsme to finančně neutalhy…ja jsem sama epilepticka a i kdyz se snazim drzet se, nekdy toho je na me opravdu moc…u syna me nikdo nestrida abych nabrala sílu na dalsi den…ale k veci u te strattery pisou ze se dava u deti od 6sti let nebo dospelakum…mladším dětem 6sti let se dávat nemá protože se neví jestli zabere aa je tam zvýšené riziko větší srdeční aktivity, tepu…nevím jestli nemám prokonzultovat s dr. ještě možnost užívání léků pro děti takového věku jako je syn. Bojím se ze mu teď lék dám a pak budou zdr. potíže..vím ze vedlejší účinek ma i pitomej někde k na bolest, ale cpát vlastním z dítěti něco co by mi mohlo udělat zle možná protože je to spíš od 6sti let
.nemáte někdo se Straterrouu mladších dětí 6sti let vzkusenosti? Děkuji