Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak pozadu je třeba v tom, že ačkoli mu člověk vysvětlí, že se nesmí vrhat kamkoli kdykoli ho napadne, tak to stejně udělá.
Většina dětí tohoto věku chápe, že když se jde na procházku, tak prostě půjde za ruku a nebude odbíhat. Třeba.
Ale já tím vůbec nechtěla říct, že je opožděný nebo neinteligentní. Mám pocit, že tu někdo má tendence zase obhajovat, co není třeba obhajovat.
Dle mého potřebuje menší kolektiv, kde bude více pod dozorem.
Ale asi je dost pozdě toto řešit, nakonec 3 jsou mu na podzim, jestli je to finančně únosné, tak ať jde ve čtyřech a mezitím se snaž zapracovat na schopnosti soustředění. Jestli je tak akční, tak to nebude vůbec lehké.
Já mám dítě s adhd tak si myslím, že muzu přispet mou zkušeností a to, že dítě nechápe že nemá utíkat protože je hyperaktivní neznamená, že je v něčem pozadu to je právě to ADHD a nesoustřeďenost.
a miluju když někdo s timhle nemá zkušenost a píše zde diagnozy
mé 6 lete hyperaktivni ditě je v kolektivu 20 deti ve školce. Myslím ze se tohle moc hrotí
a je to hlavně i na rodičich jak se ditě chova i když ma nebo nema adhd
Ano, on to chápe, že nesmíto a to, třeba utíkat apod.ale jelikož je hyperaktivní, tak to prostě nerespektuje.Sama psycholožka nám řekla, že tyhle děti prostě nechápou zákazy a příkazy, těch by měli mít co nejmíň, spíš homotivovat, převést ho od zakázané věci k něčemu jinýmu. On i když mu něco X krát zakážu, vysvětlím, tak to stejně příště udělá znovu, to bych ho musela umlátit a stejně by to k ničemu nevedlo. Zatím se mi podařilo, že neujíždí na kole, na zavolání musí zastavit. Tuhle mi sám ujel na trhy pro párek v rohlíku
já za ním běžela a volala na něj a on se sám vrátil, tak jsem ho pochválila, to u něj beru jako velký úspěch. Ví, že když mi bude ujíždět na kole, tak ho zamknu do sklepa ![]()
@mahdalka vím o čem píšeš mám to doma v holčičim podání 100× ji mužu řikat to same at dava pozor, že ji muže srazit auto a skonci v nemocnici, v obchode ji muže odvést cizí pan a už nikdy neuvidi rodiče.. a nepochopi to
Jak ji byly 4 roky utekla dokonce z obchodu nenapadně našla jsem ji v obchodě s hračkama hned vedle
ani prodavačky si ji nevšimly že přišla byl to větsi obchod
ale ten šok co jsem zažila byl nepopsatelny nemužu se otočit jinak je fuč ale ted v 6 letech je to o hodně lepši nez ve 4. Jinak taky nema problem se s nikym dat do řeči strašně ukecane děcko. Ale ve školce maji dokonce ve tride 3 deti adhd tak se divim, že mas problem s umistenim vubec do školky
@MiaRimonta Mě tuhle utek z lékárny, probírala jsem něco s lékárnicí a kluka to nebavilo, tak mi utek na jezdící schody
Byl bit, ujely mi nervy
lidi na mě koukali jako na neschopnou matku co navíc týrá dítě
A ty učitelky o jejím ADHD věděli, když malou brali do školky? Mě řekli, že se bojí že takový dítě nezvládnou a že by se mu mohlo něco stát. I dětská mi narovinu řekla, že s tím co mi ta psycholožka napsala, budu hodně těžko schánět školku ![]()
Jo a dřív mi i běžně ujížděl na odrážedle do lékárny, kam si chodil pro lízátka ![]()
@mahdalka mne na to až upozornily učitelky, že by mohla být adhd ja to chovani stále přisuzovala nevychovanosti a už jsem nevěděla co a jak co zlepšit ve vychově aby se chováni zlepšilo a od te doby co to má na papíře k ni tak přistupuju. Předtim mi taky ujely sem tam nervy a dostala ny zadek. Ted vim, že je to adhd ale i tak se snažim vychovávat a né ji tim omlouvat. Mala byla ve 3 živejši než ted. Ten papir bych potencionalni školce neukazovala existuje snad zákon že deti s adhd nemohou do školky
jen proto, že učitelky nemaji „nervy“. Vždyt to dite stači necim zaměstnat, tak jak ostatni deti a je v pohodě zvladatelné.
@mahdalka píše:
Jo a dřív mi i běžně ujížděl na odrážedle do lékárny, kam si chodil pro lízátka
Ty už jsi tady story o nezvladatelném synkovi a jeho nájezdech do lékárny pro lízátka psala, což. Pamatuji si, že jsme ti psali, že mu to odrážedlo máš sebrat a tys hledala omluvy, proč to nemůžeš udělat.
Pokud se opravdu tvé dítě chová tak jak popisuješ, tak si myslím, že do státní MŠ bez asistenta nepatří.
@ixule a prosimte kolik je tvymu prckovi?
Nas malej zacal mluvit ve 2.5 letech mama tata ham a zvuky zvirat jeste ahoj dik a ve trech letech umel cca 20 slov..ted ve 3.5 letech umi kolem 100 dlov ale furt necce sam tvorit vety jen to co se jakoby nauci na zpamet ja chci…toje… co to je..tam je..pa zkusi treba rict mamka haji nebo mamka caky jako to jde ale on mluvi hrozne potichu s ostatnima jak kdyby vedel ze ma problem do toho ta cinstina jeho..chodime na logo uci se. stale nova slova vzdy je takove ticho po pesine a pak malej skok jako treba ted zacal rozeznavat barvy..celkove je tak o 1.5 rok opozdenej..a nekdy se. desim toho ze se nenauci nikdy poradne mluvit..je mi ho hrozne lito kdyz vidim jak bby povidat chtel a nevi jak..jinak miki mi chodi do soukrome skolky montessori jeste s waldorfoskou pedagogikou a vsechny deti mluvi dobre tam a ma tam kamarady zejmena holky ale az po roce zacal nosit neake slova ze skolky..jinak je videt ze zlepsil v oblekani malovani to maluje rad… (doted treba neumi jezdit na kole na koleckach furt.ma.problem stridat nohy do shodu a ze schodu musi se me. drzet pak ok..) a.jqk to mate vy s motorikou malovanim prej vse souvisi dohromady malej treba niv nrzazpiva jak kdyby to neslysel ani tu znelku mimonu i kdyz vi ze je to nanana ale rekne to jakoby plosne bez toniny..
@aspagi malej uměl cca v 1,5 roce tata,, tady, ham a pak po očkování se vývojově zasekl úplně na 1,5 roku, za tu dobu přidal asi dalších max. 5 slov
po tom třetím roce to jakoby začalo pokračovat dál, takže přidal nějaká slůvka, začal mi konečně říkat mama, potom v září v necelých 3,5 nastoupil do školky během podzimu si přinesl také taková ta spojení, spíš naučená, než že by spojoval do vět sám to je moje, tady je, kde je, během zimy začal trochu spojovat už sám, jako (ne)chci papat, od ledna dost rozšiřoval slovní zásobu, předtím znal tak auto, mama, tata, čiči (brácha), a teď, ve čtyřech letech, spojí slova mama čiči papá, tvoří jednoduché větičky, ale většinou neskloňuje, nečasuje, spíš jen to naposlouchané (chci, nechci, dej, prosím), začíná správně říkat některé barvy, výslovnost pořád šílená, ale prý to nevadí. Co se týká ostatních věcí, tak chodil prakticky až v 17 m, ale prakticky od roka mi vylezl na parapety a podobně, je hodně opatrný, na to, jak leze skoro i po lustru, tak do těch tří let nikdy nespadl, teď je omlácenej jako klasickej čtyřleťák
jinak malování hrůza, až teď nakreslí třeba jakýsi patvar, jako tělíčko a z toho udělá dvě čárky jako ruce, nebo víc čárek (sluníčko), na kole má přídavná kolečka, až před týdnem pochopil, jak na kole šlapat a stejně nechce, dělá si to po svém (vždy jen jako zabere a nohy vrátí zpět a zabere znovu a tak pořád dokola). Jinak zpívá moc krásně, čistě, ale dává si do toho tu svojí hatmatilku, ale hodně ho to baví, ve školce se při zpívání pořád hlásí prý. Jinak s navlékáním korálků problém nemá, ale nebaví ho to ![]()
@ixule presne jako by jsi psala o tom mem prckobi na 13 mesicich mama deda papa rikal pak priorix a zasekl se na rok a neco nikam se neposunul a naopak prestal mluvit no a ve dvou a trictvrte zacal zas to co umel driv ze skolky si nosi take naucene fraze kde je co to je to je chci nechci to zacal vse az tak na 3 letech a ctvrt a dnes na 3 a pul letech jspu male pokusy o spojeni jako mamka haji dnes mi rekl ty si mimon (z pohadky mimonove) tez byl na sebe hrozne opatrny ma i strasne stavy jakoze sve ritualy apod doted chce rano flasku s dudakem cuca si prst cce chodit stejnou cestou ji jen svoje jidlo ktere zna barvy zacal ted taky kolo vubec nejradeji by jezdil na odrážele fakt rikam si ze snad to stihne dohnat do ty doby nez pujde do skoly ale mam z toho uprimbe strach zacal uz i opakovat slova ale nekdy mam pocit ze uplne ne presne rozumi vyznamu toho slova je mi jich tak lito jak pro ne musi byt tezke se naucit mluvit..vy neak cvicite? my mame obrazky od logopedky a kazdy den cvicime tak cca 20 minut vic to nedava nebavi ho to…
@aspagi dostali jsme také na logo obrázky, ale až teď, dřív to vůbec nemělo cenu, teď u toho vydrží, ale max. 5 minut, víc ani omylem, teda jako 20 minut je asi dost i na „normální“ dítě, logopedka mi minule říkala, že by to nemělo přesáhnout 10 minut, protože jinak je to nebaví a ono je potřeba, aby je to bavilo. já ho víc procvičuju prostě během dne, za běhu, vidí auto, ptám se na barvu, to co řekne, tak opakuji správně (přijdu si už jak papoušek
), ale pořád se na něco ptám, ukazuji, vysvětluji, ale prostě během dne, cílené učení se u nás prostě nějak nechytá, jako že si vezmeme tematickou knížkou a budeme si ukazovat a vysvětlovat, to vůbec, jen těch pár obrázků z logo.
@sloninka píše:
Ty už jsi tady story o nezvladatelném synkovi a jeho nájezdech do lékárny pro lízátka psala, což. Pamatuji si, že jsme ti psali, že mu to odrážedlo máš sebrat a tys hledala omluvy, proč to nemůžeš udělat.
Pokud se opravdu tvé dítě chová tak jak popisuješ, tak si myslím, že do státní MŠ bez asistenta nepatří.
Jo jo,psala.On potřebuje hlavně asistenta, aby na něj dával neustále pozor, člověk ho nesmí spustit z očí. Teď jsem zase někde slyšela, že děti s ADHD nárok na asistenta nemají, tak už nevim ![]()