Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Bohužel, to je úplná klasika.
Řekni mi, tvůj bývalý je nezodpovědný typ vůči všemu a všem, nebo jen teď dětem dovolí všechno, aby to měl u nich dobrý?
To druhé by pro tebe bylo lepší, protože jakmile se nastaví režim a on bude mít povinosti, budeš vědět, že je bude plnit.
Střídavku chce ale podle mě jen pro to, aby ti nemusel platit vyšší výživné.
Každopádně alimenty si musíš zařídit, protože nejsou pro TEBE ale pro tvoje DĚTI.
Pak bude líp i tobě.
Bojuj za sebe i za ně. Zkus se zdravě naštvat a zařídit si alimenty. Jsou to peníze pro deti. Zajdi na ospod sociálku,ať ti poradí a od toho se odpichni. Je to těžké,ale stojí to za to. Děti maminku potřebují a jednou ocení tvůj přístup výchovy.
@Ariadne píše:
Zkus se zdravě naštvat a zařídit si alimenty.
Ale výživné bere ten, kdo má děti svěřeny do péče, ale zakladatelka si není jistá, zda děti v její péči je pro ně to nejlepší.
Je to koko. t, s tim nic nenadelas. Nenech se nicit, spousta lidi se trapi ptz podlehne neomalenym způsobům nejakyho zm. rdecka
Manipuluje s detma aby ho meli radi a taky je ma jako zbran proti Tobe. A vubec mu nedochází ze jim tim neprospívá. Nebo je mu to fuk O svereni do pece pozadej soud, proste podej zadost o svereni deti do pece, na netu budou vzory. Soudu nic platit nebudes. Muzes se dojit poradit na ten ospod. Chtej v ty zadosti svěření deti do sve pece a az bude jednání, soudci zdůrazni, ze s ex neni domluva tudiz požadujes presny urceni kdy si deti vyzvedne a kdy je vrati.
@Luboš P protože pres deti ex manipuluje i s ni. Znamka toho, ze clovek podlehl manipulatorovi je, ze začne pochybovat sam o sobe.
@Luboš P píše:
Ale výživné bere ten, kdo má děti svěřeny do péče, ale zakladatelka si není jistá, zda děti v její péči je pro ně to nejlepší.
Je si jistá. Její ex si evidentně není jistý. Jednou je chce každý druhý týden, pak víkend za 14 dní, pak střídavka ob týden a než by musel řešit nějakou výchovu, nedělá nic.
To je panečku sebejistý otec!
Tarjei Tak snad najít sílu a požádat o svěření dětí do péče a výživné s tím přijde automaticky (samo výživné nejde).
Jinak já bych doporučoval začít ns OSPOD (tomu se stejně nevyhne) tam poradí, pošlou třeba k dětskému psychologovi (od toho tam vlastně jsou) atd. A potom se rozhodnout.
Osobně střídavou péči považuji za vhodnou jen tam, kde se rodiče domluví, jinak je lepší výhradní péče jednoho a styk s druhým.
Moc všem děkuji. Zdá se mi, že bývalý si myslí, že se k němu vrátím, protože to finančně neutáhnu. Ale jako dítě jsme moc peněz neměli a uskromnění mi nevadí.
@botl Ex je jinak velmi zodpovědný. Věřím, že pro děti chce také to nejlepší, ale myslí si, že návyky se naučí časem až povyrostou. Dělá z nich neschopné děti, které mají nárok nic nedělat.
@lll2220 píše:
Moc všem děkuji. Zdá se mi, že bývalý si myslí, že se k němu vrátím, protože to finančně neutáhnu. Ale jako dítě jsme moc peněz neměli a uskromnění mi nevadí.@botl Ex je jinak velmi zodpovědný. Věřím, že pro děti chce také to nejlepší, ale myslí si, že návyky se naučí časem až povyrostou. Dělá z nich neschopné děti, které mají nárok nic nedělat.
Tak mu klidně kývni na střídavku, kdyby na ní trval.
Ale jako prioritu musíš vyřídit alimenty. Zeptej se na ospod. Nejlepší by byl hned právník, ale na něj asi nemáš. Nebo ano?
@Luboš P me nazdvihla ta formulace ze zakladatelka si neni jista.
@botl proc pravnika? Alimenty urci soud podle prijmu otce zaroven se svěřením deti do pece matce
@Tarjei píše:
@botl proc pravnika? Alimenty urci soud podle prijmu otce zaroven se svěřením deti do pece matce
Protože si myslím, že ex chce zakladatelku vydírat, takže to tak jednoduché nebude.
@botl pokud bude rozumnej soudce, rychle to zjisti a da mu to sezrat.
@Tarjei píše:
@botl pokud bude rozumnej soudce, rychle to zjisti a da mu to sezrat.
Ty máš takovou zkušenost?
Já jsem spíš pesimistka.
Jestli ti mohu doporučit, tak pravnika bych do toho tahal až jako posledni instanci. Zkusil bych začít mediaci, kde si muzete rizene vykomunikovat svoje predstavy, pozadavky a klidne take rizenou formou si vycist co podle ktere strany nefunguje. Ve chvili, kdy zajdes na OSPOD, vytasis se nejakym predbeznym opatrenim ci to rovnou podas na soud bez dohody, vznikne konflikt a ve finale nevyhraje nikdo.
V tom tvem pribehu mas zamotanych nekolik minipribehu a problemu, ktere se sice ruzne prolinaji, trapi Te, nicmene na ne neexistuje univerzalni, snadne a jednoznacne reseni (jako napr. „dej mu to sezrat“ - styk/vyzivne a nazdar).
Okamzikem rozchodu zacinate fungovat jako 2 nezavisle jednotky. Muzes mit tisic a jednu pripominku ke stylu vychovy toho druheho, stejne tak ma urcite pripominky druha strana. Neexistuje zadny arbitr, ktery by rekl, ze ten ci onen to s detmi dela spravne. Pokud jsou nejake zavazne pripominky, lze je podle mne komunikovat na platforme mediace. Rozhodne je to lepsi nez u rozvodoveho stani. Oba dva mate i spoustu vlastnich predstav jak by to melo byt a hlavne si pravdepodobne predstavujete, jak ten druhy nezvlada, ci primo zamerne bojkotuje snahu druhe strany. A to muze a nemusi byt pravda. Pokud oba chcete pro deti to nejlepsi, cilem by melo byt, ze si otevrene domluvite nejaka zakladni pravidla fungovani s detmi. Ano, muzsky styl vychovy je odlisny od zenskeho. Nicmene i po rozvodu je pro deti vhodne videt, jak funguje muz.
To, ze meni pozadavky je asi normalni. Sam proste jeste nevi a nedokaze domyslet vsechny okolnosti. Podle toho co pises, tak ma zajem zustat detem pravoplatnym rodicem. Toho si vaz! Kolik zenskych by dalo nevim co, jen aby se „tatinek“ vic zajimal a staral.
Byt tebou, zkusim se domluvit na nejakem konsensu ve smyslu nerovnomerne stridave péče. On zustane plnohodnotným rodicem, budou nastavena jasna pravidla, bude mit jasne specifikovane povinnosti kdy si deti ma brat (nikoliv pravo, ktereho nemusi vyuzit) a ty budes mit prostor a cas zacit si novy zivot. Pomer pece a zpusob stridani si muzete klidne casem upravovat az treba k 50:50. Jenze to pujde pouze pri dobrych vztazich. A na dobre vztahy zapomen, pokud poslechnes mistni rady a jako prvni vec po nem skocis s advokatem…