Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky. Syn (2 roky) spí stále v posteli se špršlemi a tak bychom ho už chtěli dát do velké. Přečtu mu pohádku, zhasnu, zavřu dveře a syn sám usne. Teď k dotazu. Když bude ve velké posteli, ze které může sám odejít neměla bych mu do pokojíku pořídit třeba nějakou lampičku nebo ty svítící zvířátka, apod. aby se nepřerazil, když by třeba vstal z postele? Jak to máte vy? V pokojíku má v noci docela tmu a je zvyklý při tmě spát. Tak právě nevím… Nebo počkat jak to bude probíhat?
Díky!
Ahojky, my pořídily jedné dceři nad postel kitku z Ikei tu tam teď nemají, ale mají jiné.
Hodně bude záležet na dítku. Naše třetirozená spí ve velké posteli od 18m a za námi nechodí, nebo vyjímečně.
Ahoj-my jsme tuhle změnu uskutečnili před Vánoci. Syn také usínal sám, po tmě a s pohodě. Ale jakmile měl možnost slézt z postýlky, tak každý večer probíhá utíkací rituál. Dáme ho spát, přečteme pohádku, rozsvítíme usínací světýlko - takové to noční světlo do zásuvky-a odejdeme. Za chvilku ho máme v obýváku-utíkej spinkat-jde, lehne si ale za chvilku je tam zpátky a tak to jde cca půl hodinky než usne. Stále čekáme, kdy přestane vylézat, zalehne a usne. Takže za mně- obrnit se trpělivostí a nějaký noční světýlko určitě pořídit.
@terka85 Jestli už se nebudí, když usne tak bych asi spíš počkala, jak to bude probíhat. To je šikulka, že už spí sám. Náš malý má 2roky a tři měsíce a uspáváme za ručičku
už jsem se to několikrát pokoušela zrušit, ale zatím se nedaří
2,5 roku syn. pořídili jsme velkou, první týden spal opravdu špatně, hodně se budil atd. ted je celkem v pohodě. Spí ve své velké se zábranou a když je mu smutno přijde k nám. Ale většinou zase odejde k sobě. Každopádně ze začátku byl nesvůj…
Usne v pohodě sám. Někdy se ale v noci vzbudí (např. v 5 ráno) a začně plakat, tak si ho vezmeme k sobě do postele. Právě nevím, jak to teď bude, jestli bude vylejzat a tak když se vzbudí. Aby se v pokojíku po tmě nepřerazil. Zdá se mi škoda, aby měl rozsvíceno, když umí spát po tmě. Ale asi to chce vyzkoušet…
@terka85 píše:
Usne v pohodě sám. Někdy se ale v noci vzbudí (např. v 5 ráno) a začně plakat, tak si ho vezmeme k sobě do postele. Právě nevím, jak to teď bude, jestli bude vylejzat a tak když se vzbudí. Aby se v pokojíku po tmě nepřerazil. Zdá se mi škoda, aby měl rozsvíceno, když umí spát po tmě. Ale asi to chce vyzkoušet…
my rosvíceno nemáme, z ulice svítí trochu lampa, jo bude za váma chodit, ale až na to přijde, záleží, jak se mu tam zalíbí ![]()
My dávali malého (zvyklý od míma usínat sám) do velké postýlky se zábranou ve 22měsících…
světýlko sice v pokoji je, ale nezapínáme ho, nechtěla jsem ho na to zbytečně učit.. a problém není, má fakt tmu (tmavé závěsy) a i tak když ráno vstane, umí si z postele slézt a dojít si ke dveřím, bez problému.
osobně když takhle hezky spí i bez světla bych mu ho automaticky nezapínala a až když by byl problém, začala bych s tím.. není to ani zdravý spát u světýlka, i když intimního
![]()
Koupili jsme toto http://www.netshop007.cz/…cka-svitici/
a mají na stěnách nalepený takový ty hvězdičky, co fosforeskujou! v noci po tmě se pohybujou v pohodě! ![]()
My dali po byte http://www.datart.cz/…-6XBLI1.html, je tam cidlo na pohyb, takze pokud se vyda na cesty, tak se neprerazi. funguje to na samolepku ci magnet. spokojenost.
Malá usíná sama od mininka. Teď má také velkou postel. V pokojíčku naprostou tmu. Žádné světýlko jsme nepořizovali. Myslím, že by jí to rušilo.
Když jde spát po obědě za světla, tak vylézá z postýlky. Když je tma tak ne. I v noci když chce na nočník nebo ráno nevyleze, jen volá „maminko“ a sedí v postýlce.
Jen malá poznámka k tomu světlu-my ho máme zapnuté jen než usne a pak ho vypínáme. Je to jen taková bludička. Ale minulý týden se stalo, že v noci vylezl z postele - nikdy dřív to neudělal a narazil po tmě do čela naší postele a měl opravdu ošklivě odřené očičko a obrovskou modřinu přes celé oko-doslova monokla. Také si myslím, že to není dobré celou noc mu svítit, ale po téhle zkušenosti jsem na vážkách. On právě nevolá, ale rovnou vyleze, ale vždycky až ráno, v noci nikdy-jen to jednou a jak to dopadlo. Asi by bylo řešení to pohybové čidlo
Noční světlo nemáme a mít nebudeme, pokud to nebude nezbytně nutné kvůli nějakým nočním můrám nebo tak něco - považuju to trochu za zlozvyk.
Děti jsme dali do pokojíčku ve chvíli, kdy byly natolik samostatné, že v noci dovedly bezpečně vstát a dojít za námi, když něco potřebovaly… Jen vždycky předtím, než jdu spát, otevřu oboje dveře a zkontroluju, jestli v cestě není nějaká překážka - hračka, stolička, apod.
My si také uprostřed noci nerozsvěcujeme, když jdeme třeba na WC, nějak s tou noční orientací nikdo nemáme problém.