Syn 2 roky a čtvrt nekouše jídlo.

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
27.8.15 14:20

Syn 2roky a čtvrt nekouše jídlo.

Dobrý den maminky. Mám problém se synem 2 roky a čtvrt. Jak ho mám naučit-přimět kousat jídlo. Už mi docházejí síly, energie a hlavně nervy. Už nevím co dělat nebo co dělám špatně. Syn prostě jídlo co dá do pusy tak nekouše ale rovnou polyká a když tam má něčeho větší kus tak se tím dáví až vyblije všechno jídlo. Nemixovala jsem a nemixuju. Pouze mačkám vidličkou. Ukazuju, vysvětluju a k ničemu. Nejde to ani po dobrém a po zlém. Dokonce styl „nechceš nejez“ na něj neplatí, kručí mu v břiše ale kousat nebude. Byli jsme u zubařky a ta řekla že zuby i dásně má zdravé. U Dr. jsme byli když mu bylo 2 roky a ta mi řekla že to mám dál zkoušet a víc to neřešila. Stejně jako neřešila to že syn nemluví. Nebo mluví ale jen svou řečí. Pravila mi jen na to že syn se rozmluví a rozjí co nastoupí do školky, jenže mám silné obavy(tušení) že právě kvůli těm dvou věcem ho do školky nevemou a na soukromou peníze nejsou. Prosím poraďte co má dělat.
Děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7009
27.8.15 14:30

Mas myslim trochu zkreslene predstavy o mluveni a jeho vlivu na prijeti do skolky. Ve 2 letech ma na batoletstinu plny narok.

S tim nekousanim, proc mu davas vetsi kusy jidla, kdyz vis, ze to nepokouse? To chces, aby se udusil? Mackala bych vidlickou, maso krajela na pidikousky, klidne bych i jidlo mixla, tim, ze se pobleje, zmeny nedosahnes. Pokud je zdravy, prijde na to pokud zdravy neni, tak je preci strasne, ze jeho handicap ignorujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
27.8.15 14:44

A kdy ma jit do skolky? predpokladam, ze kdyz mluvis o statni, tak ted v zari nejde a do dalsiho zari je cely rok…

jinak ja teda taky moc nechapu, proc davat diteti kousky, ktere nepokouse a poblije se z toho. Ja bych teda prestala nez si vytvori blok k jidlu jako takovemu. Jsou deti, co jsou ve dvou letech jeste kojene, takze nevidim problem v tom jidlo rozmackat vidlickou.
Jinak nemluveni - co presne znamena „nemluvi“? Rika nejake slova (byt zkomolene), rika papa, ham atd.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
27.8.15 14:54

Proč to děláš na sílu? když vim, že mi dítě nepokouše, tak prostě budu dávat to, co zvládne.. tohle se musí naučit.. našemu dát do ruky rohlík, tak se 100% udusí.. co na tom, že jiné děti ho žužlají a milují.. prostě nedám, bo vim následky.. stejně bych to udělala být tebou.. však je ještě čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
27.8.15 15:20

A jako mimčo baštil jak? Naše devítiměsíční kouše jak blázen a zvládá už i kousky. Má 6 zubů a ukousne si kus kůrky nebo rohlíku a normálně polyká. Dá si i kus masa na kousky, takže doufám, že jí to nepřejde až bude starší. Jinak si myslím, že bys ho nutit neměla, aby si to nezhnusil ještě víc. A až bude ve škole, tak už bude jíst určitě normálně ;-) každé dítě k tomu dospěje až na to bude připravené :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15051
27.8.15 15:24

Nemixovala jsem a nemixuji, v tom případě synovi kručí v břiše. Akorát mu způsobíš trauma s tím, že bude mít strach z větších kusů a bude ti kousat ještě později než kdybys mu to namixovala. NĚKTERÝ MÁMY JSOU FAKT HROZNÝ :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
27.8.15 15:37

:hug: nejseš hrozná, jenom prostě nevíš ;-) řeknu ti to takhle já do teďka neumim polykat prášky :-D jako stydim se za to, ale prostě mám blok a nespolknu ho :-D a když jsem byla malá, tak jsem dvakrát nejedla, protože mi zaskočilo zrníčko rýže (podruhý bonpar) :-D a byla jsem kvůli tomu i v nemocnici, protože jsem odmítala cokoliv :-D pak jsem si u babičky dala krupicovou kaši a rozjedla jsem se :-D prostě mu to nenuť :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
27.8.15 21:13

A co nějaké ovoce na křoupání - jablko, hrušku, meloun, to si nekousne? sednout si vedle něj, vzít si taky a z legrace křoupat třeba mrkev a ukazovat u toho zuby? Syn taky dlouho nechtěl hryzat, tak jsem mixovala. NO A CO! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.9.15 23:36

Ahoj. Na rozdíl od ostatních resim to samé, takže vím jak Ti je a jaké tohle nekousani způsobuje problémy.
Problém s nekousanim je ve valné většině pripadu zpusobeny dysfunkci orofacialnich svalů. Někdy opravdu pomůže čas někdy logoped - KLINICKY.
Nechá si sáhnout do pusy? Resp. nechá si tam dat jídlo? Pokud ano, zkus dávat na stoličky kousky jídla - těstoviny, kousky mekeho ovoce. Sposti se tak kousani, nutí ho to zapojovat při jídle jazyk.

Byl kojeny?
Dává si do pusy jídlo nebo nemá zájem vůbec?
Co je schopen sníst? Těstoviny, kousky chleba, brumika, banán… Nebo jenom kašovitou stravu?
Zmoulal a ohryzaval jako batole hračky?

Nemluvení muze s nekousankm souviset. Spatne používá orofaciLni svaly, tudíž spatne vyslovuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.9.15 17:28

@klenice co znamená DLOUHO NECHTĚL KOUSAT?
Kdy a jak se to naučil, pls?
Díky! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
3.9.15 22:05

@panikralickova Bude mít za chvilku 2 roky a ještě tak před 3mi měsíci jsem mixovala. Šla jsem na to opravudu přes to ovoce a chytl se. Ale i když teď dostane na oběd třeba trochu větší kousek (třeba 1×1cm :roll: ), tak ho raději vyplivne, než aby ho kousal. Ale co s ním mám dělat. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.9.15 22:19

@klenice A to ovoce Ti ukouše? Třeba jablko???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
4.9.15 15:23

@panikralickova teď už ano, ale začala jsem měkkým, tj. meloun, hrozny na půlky, měkké broskve a postupně třeba okorku, papriku, jablko. Ale i když mu dám dneska mrkev, tak jsem si 100% jistá, že se mi zadusí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
4.9.15 15:24

@panikralickova A když mu dáš do ruky třeba křupku, co s ní udělá, on si nekousne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.9.15 15:47

@klenice nekousne. On je exot :). Naštěstí jenom v jídle :).
On to má na 99% jako následek nedonošenosti. Neprošel „orálním obdobím“ (ožužlávání hraček), dlouho byl na pusu velmi citlivý.
Jako správný nedonošenec nemá moc hlad, je vybíravý v jídle.
Věta „nech vyhladovět“ u nás nemá význam, jsem na ní alergická.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí