Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@ondrej190 píše: Více„(myslím takové to lidové naříkání, proč by se matka nemohla odstěhovat ke svým rodičům, kde má zázemí.)“
Jenomže ta matka se kolikrát stěhuje ke svým rodičům proto, že by bydlení v místě otce finančně neutáhla - hlavně pokud je na MD/RD a taky proto, že jí tam nemá kdo s dítětem/dětmi pomoci, když otec a jeho rodina pořádně nefungují.
Navíc, když rodiče spolu bydleli v nemovitosti otce/rodičů otce a ta žena ani nedostane žádné vypořádání. Prostě jde jen s „igelitkou“. Tam moc možností nemá.
Oproti tomu muž, když po celou dobu pracoval ty prostředky většinou má. Ono to není tak jednoduché.
Horší je, když se matka s dítětem/s dětmi přestěhuje třeba i z „rodného“ města, kde s otcem spolu žili a kde mají oba dva rodiny, za novým partnerem např. přes půl republiky. Navíc za chlapem, kterého ještě pořádně nezná.
A děti tak přijdou o pravidelný kontakt s otcem a širšími rodinami. To průšvih je.
@Prelesta píše: Více
S prvni pulkou nesouhlasím, protoze obvykle se to nejak udelat da, jen se nechce- spis se chce co nejdal utect ; s druhou samozřejme hluboce souhlasím.
Tady bych dite daval do výhradní otce zcela samozřejmě.
@ondrej190 píše: Více
to je kecání, tohle. „Nějak se to udělat dá, chce utéct co nejdál“. Takové kraviny, abys ty mámy shodil. ![]()
Neboli když chlap odejde za svou novou láskou světa kraj, dával bys okamžitě zůstávající matce výhradní péči…
Kámoška má střídačku se starším synem asi od té první třídy, mladší je s ní doma, jelikož má jiného otce.
Otec bydlí taky tak těch 30-50km nedokážu odhadnout a školu má v bydlišti matky, dojíždí.
@meluzinka píše: Více
Neboj, donedavna se davala jak na bezicim pasu vyhradka matkam automaticky a soudkyne byvaly pobourene, ze se nad tim vubec nekdo dovoli podivovat.
Kdyz jeden odejde daleko, tak urcite. Resp. prave tu skolu a dojizdeni by mel zcela nebo prevazne zaridit ten jeden rodic.Ma to platit stejne pro obe pohlavi.
Střídavá at klidne zustava. Stejne od ledna se pojmy vyhradni/ stridava budou rusit, tak uz je to jedno.
Příspěvek upraven 04.09.25 v 09:45
@lucynka25 píše: Více
Jestli o tom vis vic, tak jsou tu dulezite veci:
kdo se odstehoval a za jakych okolnosti?
Je to v ramci jednoho mesta/ okresu, nebo ne?
Jak se podili matka na cestach?
Jak je otci kompenzovano, pokud se matka nepodili? ( pokud to tak je. A jake je zduvodneni?)
To nevylucuje, ze je to tak dohodou a vsichni s tim souhlasili. Nebo byli do souhlasu dotlaceni, jemne nebo vydiranim, penezi nebo necim jinym, vsechno je mozne.
Taky používáš argumentační fauly.
Nemůžeš odpovídat bez té ženy neustále osočující omáčky?
O tom ten vývoj je ne? Že to nějak bylo a nějak je teď. Tak s tím přestaň argumentovat.
Střídavá péče nebo její jinak se nazývající alternativa je už standardem.
Ale za sebe bych nedovolila, aby šestileťák, prcek procházející obrovskou životní změnou, musel dojíždět 2× denně 40 km.
Otec nebyl u zápisu? Šestileté dítě opravdu nedovede vyhodnotit tyhle situace. Evidentně je nedokáže vyhodnotit ani jeho táta.
A někdo musí mít rozum.
@ondrej190 píše: Více„Jak je otci kompenzovano, pokud se matka nepodili?“
A jak je matce kompenzováno, pokud se otec nepodílí vůbec na ničem (kromě alimentů, dobrovolně ze své vůle)?
Řekni mi, Ondro, jaká vzdálenost odstěhování se jednoho rodiče s dítětem od druhého rodiče je podle Tebe ještě v pořádku? Prosím o přesné kilometry. Kdy je to ok a kdy už ne. Nebo, kdy je to ok, kdy jakž takž a kdy už ne. Děkuji za odpověď.
Píšeš, že je to v pořádku v rámci města a okresu. Ale někde člověk vyjde z domu, udělá „tři“ kroky a je ve vedlejším okrese nebo dokonce kraji. Taky to mám celkem kousek do sousedního okresu a zároveň kraje. Blíž, než na některá jiná místa v okrese. Proto se Tě ptám, kde je podle Tebe ta hranice v kilometrech.
Ten okres nebo stejne mesto vychazi ze zvyků nasich soudů, to nevis?
Kilometry nevim, drahá, spis jde o cas a naklady ( nejen financni) toho, co dovazi,aniz odstehovani způsobil.
Takze km ti neodpovim ; bude to nekde mezi 20 a 100 mozna. A vubec, tvuj utocny styl se mi nelibi.
Doufam alespon, ze uznas, ze historicky nesrovnatelne vic vyuzivaly/ zneuzivaly odstehovani k vylouceni druheho rodice zeny, a zhusta jim to prochazelo.
Dnes uz to, dejme tomu, nebyva tak automaticke.
To je vubec sranda, jaky odpor vzbouzi myslenka, ze dovazet nebo zarizovat dopravu nema vzdy jen otec, ale maji oba nebo i jen matka.
Ale nastesti se uz opatrne pripousti i ta péče otců, to zas jo. ![]()
Neptala jsem se na zvyky našich soudů, ale na Tvůj osobní názor. Rozhodně jsem to nemyslela útočně. Jen jsem chtěla vědět, jak to vidíš Ty, když to tady často v diskuzích zmiňuješ. Nic víc, nic míň.
Mimochodem jsi mi také položil manipulativním způsobem otázku „A kdo se odstěhoval?“, když jsem v jiné diskuzi popisovala nezájem otce o naši dceru. Aniž bys o tom něco věděl, hned jsi předpokládal, že za nezájem otce určitě mohu já tím, že jsem se i s dcerou od něho odstěhovala. A nejlíp na druhý konec republiky.
Navíc nejsem jediná, komu jsi to takhle napsal, abys mohl opět hodit vinu na matku.
Dobre, muj osobni nazor na odstehovani : do 20- ti minut ok, 30-40 minut cesty jde, nad hodinu uz dost blby. Prestehovani Plzen- Ostrava = neprijatelne.