Šestiletý syn chce bydlet s otcem. Mám mu to dovolit?

Anonymní
30.8.25 17:19

Syn (6) chce bydlet s otcem

Zdravím,
syn se se svým otcem aktivně vídá poslední dva roky. Předtím otec nejevil moc zájem.
Na všem jsme se vždy dokázali domluvit a komunikujeme spolu normálně.
Uz delší dobu chce syn bydlet u otce. Posledni dobou však syn od otce vubec nechce jezdit domu a musim ho přemlouvat, aby semnou jel domu. Mam jeste mladšího syna a nedokážu si představit, ze bych u sebe mela jen mladšího a starší by byl s otcem a ja ho vídala jen víkendy a občas přes týden. Samozřejmě je jeste dost maly a nemuze si to určovat sam, ale kdyz vidim, jak bývá nešťastný, kdyz od nej odjíždí a jak moc si přeje byt s otcem a je tam spokojeny, tak se to ve mne pere. Semnou je moc rad, rika mi to casto a ujišťuje, ze me miluje, jen ze s tatínkem jeste nebydlel a pral by si to. Možná je to jen moje sobeckost, ze ho tam nechci dobrovolně nechat a mela bych zohlednit, co si syn přeje. Na druhou stranu je dost malý a od mala jsem se o něj starala já.
Nevím, jestli je dobrý nápad mu v tom bránit.
Otec nyní řeší svěřeni do jeho pece. Stridavka je mozna, ale otec bydli 40 km daleko a se školou by to nebylo jednoduché.

Mate nekdo podobnou zkušenost? Nechali jste takhle malé dítě u otce, kdyz si to dítě opravdu moc přálo?
Každá rada mi nyní pomůže. Dekuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.8.25 17:26

Bylo mi 10 let když jsem se rozhodla, že chci bydlet s otcem. 30km.. Mamka ničemu nebránila. V 15 jsem ale byla zpět u mamky :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.8.25 17:53

Dekuji za sdílení zkušenosti. :)

• Citovat
  • Upravit
2376
30.8.25 18:00

Mame takto suseda, on je teda vacsi a je u otca od 11 rokov. Ostal byvat tam kde vzdy byval a mama sa odstahovala. Nie daleko. Mama si prenho poctivo chodi kazdy piatok a v nedelu ho vozi naspat. Je to synov spoluziak a o mame rozprava zial velmi skaredo. Myslim ze ju proti nemu huckaju aj otec aj stari rodicia. Neviem co by som na tvojom mieste robila. Velmi tazka situacia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2929
30.8.25 18:01

Jen u otce neni to nejlepsi, takze to ne.
(Stejne jako neni spravne jen u matky.)

Ale stridava je tady jednoznačná volba, snad, proboha.
Kde uz jinde nez v takoveto rodinne situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66338
30.8.25 18:04
@ondrej190 píše: Více

jednoznačná volba při 40 km? Chudák děcko teda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2929
30.8.25 18:09

40 km je sranda.Nic.
Kolik km by jako podle tebe bylo prijatelnych?
40 km muze byt 20 minut po dalnici nebo 40 minut skrz Prahu, prohoha.
Oproti tomu, prijit o jednoho rodice, naprosto marginalni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2819
30.8.25 18:10

Teď byly prázdniny, ideální doba na to to vyzkoušet než čekat na školní rok. Osobně bych mu zabalila kufírek a ať si to jede vyzkoušet. Tyden bych to asi nevydržela, ale po těch 4 dnech asi ok. Neber to osobně, prostě to chce zkusit asi proto, že to ještě nezažil. A je dobře že se bio otec probral když jsi to nejhorší odpiplala, teď at si vyzkouší dělání úkolů, vozeni na kroužky atd. 40 km není málo ale není to ani nepřekonatelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.25 18:15

Syn býval u otce o prázdninách treba i týden. Pak byl semnou tyden, pak s otcem treba 4 dny.. Proste podle výletů, dovolené a prace. Vyzkoušeno to tedy ma a ne jen parkrat. Přeje si to uz delší dobu, da se říct, ze od začátku tohoto roku, přitom u otce býval často a nikdy jsem ve styku nebránila, naopak, snažila se to podporovat myslela jsem si, že mu to bude takhle stačit.

• Citovat
  • Upravit
66338
30.8.25 18:27

nebo ještě déle, pokud musíš projet větší město. U nás je třeba všechno rozkopané. Takže dojíždět 40 km ráno do školy a odpoledne ze školy pro to děcko prostě není dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
30.8.25 19:06

To dítě o nikoho nepřichází. Dojíždět do školy 40km u malýho prcka je totální nesmysl. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.25 19:09
@Anonymní píše: Více

Dcera to v tomhle věku měla dost podobně. A časem se ukázalo, že jí to prostě přijde nespravedlivé, že s „tátou bydlím méně než s Tebou“. vyřešilo se to tím, že jsme jí otce nabízeli tak, že už to bylo na ní až moc. Jako jasně 14 dní u taťky navíc, jasně, v kuse, jasně :lol: a týden navíc bys nechtěla? Museli jsme to teda zrealizovat před nástupem do školy, protože mezi námi je víc než 100km do školy. No dopadlo to tak, že bydlí se mnou a s tátou je v kontaktu jak potřebuje a hlavně si to už řídí sama. Je spokojená. U vás bych se trochu bála, aby se synek neodcizil od Tebe a druhého sourozence a nebral to ve finále tak, že vám doma překáží a proto je u táty, kdby bydlel u taťky a k Tobě jen víkendy. Těch 40km není ideálních ale střídavka realizovat jde, když je dobrá vůle.

• Citovat
  • Upravit
3076
30.8.25 19:11

Dcera měla období kdy chcela bydlet s otcem několik měsíců (byla teda o rok mladší).
Po čase z ní vypadlo, že je to proto, že tam může mít tablet u jídla, nohy na stole, mluvit sprostě a usínat u televize v 11 večer.
Pak se to nějak samo srovnalo.
V šesti ty důvody proč tam a ne u tebe můžou být opravdu pochybné. Půjde teď už do školy?
Jinak tvoje pocity uplně chápu, je to pro jednoho nápor..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.8.25 19:17

Ano, jde do školy za dva dny. Proto si střídavou péči nedokážu představit. Neni v mých možnostech syna každý druhý týden vozit každý den dvakrát tam a zpět. Otec řidičák nemá a nevim, jak by to vubec dělal. Každopádně je si dost jisty, ze syna do pece dostane, kdyz tam syn chce byt. Nechci synovi ublížit, je dost citlivý, ale nesouhlasím s tím a nechci, aby šel k otci uz teď. Do budoucna se tomu nebráním, az bude například na druhém stupni. Nyní mi to přijde moc brzy. S otcem je stále v kontaktu, jezdí za ním a komunikuje.

• Citovat
  • Upravit
3847
30.8.25 19:24

S kým máš to druhý dítě? Jestli s druhým taťkou a ten s vámi bydlí, tak mu prostě nebiofotřík nesedí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna