Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ať si ty pokaděné trenky každý večer dočista přepere v ruce. Přejde ho to brzo. Jo a ještě mě napadlo, vysvětlili jste mu někdy někdo jak přesně má při utírání zadku postupovat?
Nechala bych ho ty pokaděný trenky ručně přepírat
(pokud nemá zdravotní problém a dělá to opravdu z lenosti
)
Mě nadadlo aby si je pral sám v ruce-ale pokud ani to nepomohlo, tak to bude těžký.
Pokud to nevadíí jemu, tak se těžko bude snažit cokoli změnit. Snad jen zkusit odměnu za to, když ten den budou slipy čisté. Nebo kapesné rozdělit za zásluhy. A není problém třeba v tom, že se štítí si sám utřít zadek? Že je pro něj snesitelnější ho mít špinavý, než ho utírat? A dělal to vždy, nebo až poslední dobou?
Jé promiň, mě unikl jeden tvůj řádek, zrovna ten stěžejní o praní v ruce ![]()
A co třeba zkusit vlhčený ubousky, pokud má nějaký problém s klasickým toaléťákem… ![]()
Ještě mě napdalo-třeba se utírá, ale špatně. Nebo i po utření trochu stolice odchází a pro něj je snesitelnější doma trpět vaše nářky že je špindíra, než aby jste ho vzali k lékaři. Může mít fobii z toho, že bude u lékaře vysvětlovat co má za potíže a ten ho bude dále posílat na další vyšetření.
V jednom dětském domově to kluk dělal taky, ale občas se přímo pos…měl teda psychické problémy, vůbec mu to nevadilo - snad se tak prý snažil na sebe upozornit. Dostával i plíny.
Nechala bych ho to opravdu denně přepírat nebo mu pořiď plíny. Pokud dostává kapesné, ať si kupuje na to i prášek, nové slipy atd.
Nakoupila bych levný slipy, vyčlenila v koupelně kyblík s víkem, do něj prací síťku, druhou na výměnu, ať si to tam hází a zasvětila ho do tajů pračky a jak se pere na 60, kolik pracího prostředku, kam to pak pověsit a tím bych to vypustila a řekla mu, že jeho slipy budu prát, až se začne chovat jako civilizovaný člověk a pokud si je nevypere, tak ať si chodí jak chce. Nebo se může začít utírat a nebude mít tyhle starosti.
Taky anonymně, kvůli dítěti, moje sestřenice má dceru, je jí 15 a dělá to dodnes, nevím, jestli je to neutřením zadku, prostě se připokadívá, má stále čárku, nikdo neví proč, sama se za to stadí, ale dělá to stále, nepomohl nic, ani psycholog, mají ještě šestiletého, a ten to dělá taky. Nepomáhá nic. A žádnou nemoc, vadu nemají, už byly po všech vyšetřeních, ze tří dětí se jí dvě takhle připo…
Děkuji za odpovědi, praní fakt nepomáhá, systém odměn taky ne…Dřív to nedělal jako malého jsme ho naučili utírat si zadek správně a normálně to dělal cca od těch 4let. teď bych řekla tak rok rok a půl už to prostě nedělá a když ho náhodou stihnu jak kadí tak fakt vidím, že vytlačí, natáhne a gatě a jde, mnohdy ani nespláchne
Vždy ho s patřičným slovním doprovodem vracím zpátky, vysvětlujem fakt každý večer, si připadám jak blázen…Mám to říct pediatričce? Má u toho být, nebo raděj prvně bez něho? NO já jsem fakt na palicu, je to trapný a hnusný!!!
![]()
A netrpěl předtím zácpou? Nemůže mít problém v samovolném úniku stolice? Já bych nejdřív vyloučila potíže. Asi bych mu dva dny utírala zadek já a přesvědčila se. Třeba za to ani nemůže.
Nejdříve bych vyloučila zdravotní i psychické problémy. Pokud by se to vyloučila, nechala bych ho, ať si to přepere sám a z kapesného mu strhávala za vodu a prášek.
Je to jediný „problém“ který má? Nemůže to bagatelizovat a mít opravdu nějaký zdravotní problém? Chová se jinak standardně, podle toho, jak ho znáš?
@Gladys Kdybys sem nepřispěla, tak si myslím, že to píšeš ty.
(Neber si to špatně, ani nevím, jak staré děti máš, protože se mi tvé metříky právě nezobrazily.)
Nevím, co bych ti poradila, ale asi bych po něm stále chtěla, aby si každý den trenky pral. A pořád dokola vysvětlovala, že jeho chování není normální. Pokud má ale zdravotní problém a nepřizná ho, chtělo by to přístup jiný.
Na začátek prosím o zachování anonymity, jedná se o citlivé téma, hodně lidiček mě tu zná osobně i mého syna a nerada bych zejména kvůli němu, jakkoli prozradila jeho totožnost. Děkuji za pochopení.
).. Kluk bude mít zanedlouho 8let a skoro každý večer má pokaděné slipy. Není to o tom že by v nich měl bobek to ne, ale prostě si neutírá zadek a pak má špinavé prádlo. Už to trvá hrozně dlouho, zkoumali jsme možný zdravotní problém, prý žádný nemá ( jeho slova!) Prostě je jen líný? se po velké utřít, natáhne gatě a jde. Už jsme bezradní…Dělá to doma, ve škole, na táboře, výletě, u babičky všude!!!jak tak velkému klukovi vysvětlit že se to dělá, že pak smrdí, že se mu budou spolužáci smát, že bude mít opruzený zadek, že…že… no je to hnus prát pořád po tak velkém děcku pokaděný trenky. Nepomáhá domluva, nepomáhá když si to pere sám v ruce, nepomáhá výsměch sourozence, nepomáhá smutek rodičů…jsme bezradní!!! Neměli ste někdo podobný problém? Jak jste to řešili? Co pomohlo? Je to hloupost já vím, ale děsně mě to sejří 
K jádru pudla ( Pudla promine