Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky,
už si nevím rady. Syn má 15 měsíců a od narození to se spánkem není moc dobre. Celou noc jsme ještě nespali, cca 5× k němu vstávám, na co bych si i zvyklá, ale vstává ve čtyři nebo v pět ráno a na to si zvyknout nejde. Uspávám ho, jsme v posteli, je tma, a on sám chce hodně spát, ale nejde mu to. Takže je pak protivný a už kolem deváté je hodně unavený, tak ho uspim a spí cca 40 minut a opět se vzbudí s brekem a chce spát dál, opět uspávání neúspěšne. Pak jde spát ještě odpoledne, pouze hodinka, někdy ani to ne. Večer usíná v sedm, je tak unavený, že ho neudrzim dýl vzhůru, což by ale ranní vstávání neovlivnilo, protože už jsem to s ním zkoušela.
Co mám dělat? Proč nespi, když chce a je unavený? Zoubky to nebudou, když má takový problém už cca od třech měsíců.
Děkuji všem za rady. ![]()
Mám stejně starého syna a máme to taky tak. Akorát mě se teda v noci budí víckrát a cca 3-4× týdně se vzbudí třeba ve 2 a nechce spát a usne až třeba v 5..
takže já radu nemám, ale počkám si, třeba někdo poradí i mě.
Chtělo by to vědět více:
zařadila bych uklidňující masáž večer před spaním, s příjemnou hudbou a v nerušivém prostředí
zkuste změnit místo pro postýlku
@cancerka děkuji.
Nene, nekojim, v noci má 2× UM, které ho vždy uklidní a uspí.
V pokoji je chladněji, větráme před spaním a máme zatemňovací zavesy.
Vzbudí se tak, že se vrti, pak sebou všemožne hází a snaží se usnout, samotnému se to nedaří, tak začíná plakat.
Rituály: koupání, mazání, mlíčko, čtení.
Zkoušela jsem dávat více mlíka, nechat ho spát celou noc se mnou, úplnou tmu, malé světýlko, odstranění zrcadla, uklidňující čajík,. Sedalia homeopatika.
Nevidím zlepšení po ničem, nevím, jestli to muže být postylkou, spinká takto špatně i mimo domov.
Je to náročné, snad se to brzy spraví. A když usne v těch pět, kdy potom vstává? A hrajete si s ním v noci? Nebo lezite?
Budí se tím, že se vrtí, je ve spánku neklidný? Co zkusit zátěžovou přikrývku? Znám minimálně dvě děti, kterým výrazně pomohla.
@Murka to zní dobře, moc děkuji. Máte odkaz na nějakou konkrétní dětskou?
@Dominička94 píše:
@cancerka děkuji.
Nene, nekojim, v noci má 2× UM, které ho vždy uklidní a uspí.
V pokoji je chladněji, větráme před spaním a máme zatemňovací zavesy.
Vzbudí se tak, že se vrti, pak sebou všemožne hází a snaží se usnout, samotnému se to nedaří, tak začíná plakat.
Rituály: koupání, mazání, mlíčko, čtení.
Zkoušela jsem dávat více mlíka, nechat ho spát celou noc se mnou, úplnou tmu, malé světýlko, odstranění zrcadla, uklidňující čajík,. Sedalia homeopatika.
Nevidím zlepšení po ničem, nevím, jestli to muže být postylkou, spinká takto špatně i mimo domov.
určitě bych zkusila ty masáže celého těla (nezapomínat i na všechny prsty), obličeje i hlavy
jestli je typ, který se odkopává a více se potí, pak zátěžová deka nemusí pomoct, protože bude víc teplo, které mu může vadit, pokud má naopak rád teplo může to pomoci a dala bych nějaké neškrtící teplejší ponožky na nohy
zkuste mu dát nějaký kus vašeho použitého oblečení na sebe, nebo pod něj
dejte k postýlce nějaký monotónní zvuk (např. tikání budíku), nebo si stáhnout nějaký takový zvuk z internetu, nebo se dokonce prodává přístroj vydávající „bílý šum“
@Dominička94 bohužel nemám. Ale na internetu určitě najdete.