Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My měli dysgrafika ve škole - měl úlevy, co se týkalo diktátů, úpravy atd.. ale udělal Vš, takže problém to být fakt nemusí ![]()
@AndilekOli píše:
Sice to není dotaz na mě, ale u nás kluci odmítali vzít pastelky do ruky, když už museli tak nebyli schopní ani namalovat kolečko tak, aby se jim spojilo. Ve školce zdaleka ty nejhorší obrázky, vesměs ani nešlo poznat co tím chtěl básník říciPokud syn maloval slušně pravděpodobně nebude dysgrafie silná.
Tak podle toho bude dysgrafik moje dcera
Syn kreslil kolečka, kroužky, vlnky už někdy kolem roku věku…holka nenakreslí kolečko ani ve třech… ale jí to prostě neba, tak to dělat nebude ![]()
@AndilekOli píše:
Sice to není dotaz na mě, ale u nás kluci odmítali vzít pastelky do ruky, když už museli tak nebyli schopní ani namalovat kolečko tak, aby se jim spojilo. Ve školce zdaleka ty nejhorší obrázky, vesměs ani nešlo poznat co tím chtěl básník říciPokud syn maloval slušně pravděpodobně nebude dysgrafie silná.
Aha.On teda nikdy nemaloval hezky, je pravda, že obrázek byl vždycky „nejhorší“ ze všech ale třeba panáček poznat byl. Jinak teda malování úplně nenávidí.
@Svistice Zkřížená lateratila sama o sobě vůbec nic neznamená:-)
@AndilekOli Jasně, že jsou mnohem důležitější věci, ale člověk, který se tuto zpráv doví, aniž by ji čekal, potřebuje nějaký čas na vstřebání nové informace. Píšeš, že máš dojem, že tréninkem jste nic nenacvičili. Pokud syn dělá karate, kde je zapotřebí slušná míra soustředění a přesných pohybů, určitě mu to dává hodně, aniž by sis toho nějak zásadně všimla. Ty změny nejsou ze dne na den. Pokud je schopen lepit modely letadýlek, je potřeba opravdu precizní práce (já bych na to neměla), musí na tom být docela dobře. Toto ho asi baví a je pro něj velkou motivací snažit se svůj handicap překonat. Je vidět, že ten přístup k tomuto je u vás dobrý.
Zakladatelko, ve školce se v předškoláku dělají hodně různé pracovní listy právě pro uvolnění ruky. Obtahování čar, cestiček, spojování teček, motanice atd. Udržel linku, zvládal toto dobře? Co třeba omalovánky, je schopen respektovat okraje obrázku? Nenapsala jsi nic víc, co vám v poradně řekli, takže těžko říct, jak těžký stupeň dysgrafie má. Ostatně učitelka ze školy ho do poradny poslala proto, že se jí něco nezdálo, ona o tom s vámi dopředu nemluvila?
Mám spolužačku - taky dysgrafik - VŠ zvládla naprosto bez problémů. Písmo měla na pohled velice úhledné, všechna písmena psala správně široká a správně vysoká, ale absolutně nečitelná. ![]()
Ahoj, chtěla jsem se prosím zeptat, zda-li nevíte, jestli dysgrafik může jít na osmileté gymnázium nebo je to už překážka? Děkuji moc
@SarkaNovo píše:
Ahoj, chtěla jsem se prosím zeptat, zda-li nevíte, jestli dysgrafik může jít na osmileté gymnázium nebo je to už překážka? Děkuji moc
Může - překážka by to neměla být v žádném případě. Pokud na tu školu má a dysgrafie je jeho jediný problém, škola tohoto typu bez problémů umožňuje používání tabletů ve výuce.