Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn má rok a půl. A je fakt surovej. Především na mě. Neproběhne den, abych od něj neměla nějakej novej šrám. Předtím kousal, teď spíš štípe a ještě u toho má vysmátej obličej.
Příbuzná mu o svátkách dala ze srandy takovou tu pusu, kdy chytneš děcko za tvářičky a vlepíš mu hudlana. Nebyla jsem u toho, ale prý to bylo spíš jen tak symbolický, nic drastickýho.
Každopádně od tý doby mám jeho nehty zarytý v ksichtě desetkrát denně. Díky teto.
Co s tím? Je moc malej na nekonečný vysvětlování. Bití se vyhýbám, i když už kolikrát tu svoji frustraci musím mírnit bouchnutím pěstí do zdi, aby nedostal on.
Nejhorší na tom je, že se začínám čim dál víc vyhýbat fyzickýmu kontaktu s ním, protože každý objetí je dřív nebo později vykoupený mojí bolestí.
Neni sadista. Trochu silny vyraz. Je to batole. Proste mu bran ti ublizovat a rekni jasne ne. Driv nebo pozdeji to pochopi. A takova ta pusa s chyceni za tvare je fakt des a ani se nedivim, ze to ma sve nasledky.
@Serpentini píše: Více
Vezmu za ruce a řeknu mu, že to nesmí. Samozřejmě že z toho má srandu, nehledě na to, jakým tónem mu to řeknu.
@Oriseka píše: Více
Tak jasně, že slovo sadista je trochu nadnesený. Je to narážka na to, že on z toho má náramnou srandu, směje se a to trýznění si fakt očividně užívá.
Presně tohle dělám a výsledek je nula. Nebo spíš výsledek je to, že jsem přestala plánovat druhý dítě. Tohle mi jednou fakt bohatě stačí.
Cizí děti nebije, nekouše?…každej den novější šrám?
asi máš dítě s errorem.
@truelly píše: Více
Drtivou většinu ostatních lidí takhle nezlobí. Moje přátele, vzdálenější příbuzný, etc. Jen mě a taky tchýni. Na chlapy je mnohem hodnější, netuším proč.
Asi mám no… Ale co s ním, když ho nemůžu reklamovat ![]()
@KristenHD23 píše: Více
Vysledek neni hned. Nejvic si dovoli na tebe, protoze jsi mu nejblizsi. Tak to byva. Asi se moc dobre nebranis, kdyz mas kazdy den novy sram. Musis mu tu ruku zadrzet driv nez te bouchne. Musis jasne ukazat, ze takto tedy ne. Zabranit a jasne a nahlas rici ne. Musis to udelat durazne. Ale je mozny, ze to bude nejakou dobu trvat, nez to pochopi.
@KristenHD23 Neber to jako kritiku, ale nevyžaduje si jen tvou pozornost? Hrajete si dostatečně? Venujes se mu tolik, kolik potrebuje? Nezdá se mi, že by jediná „štípaná“ pusa mohla za jeho chování..
@KristenHD23 to mi dělal nás taky v tomhle věku ale ne v zas tak velké intenzitě a jen když byl rozdováděný me pomohlo říct ne nesmíš! A proste odejit (teeba z gauče jsem vstala a šla si malovat nebo do kuchyně) a dal jsem to neřešila ale jak říkám on to nedělal v takové míře ![]()
Když on je fakt rychlej. Kolikrát to stihnu vykrýt, ale pak mám slabou chvilku a je to no… třeba dneska jsem mu natahovala tepláčky, zatímco stál na prebalováku, on se mě kvůli stabilitě držel za ramena a najednou jsem měla jeho nehty v obličeji. Odpoledne jsem mu vyndavala hračku z pod gauče a on mě chytil za vlasy tak, že mi vyhrkly slzy. Prostě pár vteřin nepozornosti.
@Viktorka33 píše: Více
Taky mě to napadlo. Už nějakou dobu pozoruju, při jakých příležitostech to dělá a je fakt jedno, jestli si s ním zrovna hraju nebo stojím u sporáku a vařím. Hrajeme si spolu hodně, jen musím ještě během dopoledne uvařit a udělat aspoň nějakej základní úklid, ať tady neshnijeme a i do toho se ho snažím nějak zapojit, posbírat hračky, zaparkovat odstrkovadlo, posbírat věci ze země, nastrkat prádlo z pračky do sušičky ![]()
@KristenHD23 píše: Více
Ostrihala bych poradne nehty, kdyz skrabe. Taky bych se vyhla temto situcim, kdy ty mas ruce plne prace a on dosahne na tvoji hlavu. To stani na prebalovaku je dost vratke. Treba zaryl nehty, protoze se bal, ze spadne
. Urcite najdes lepsi zpusob, jak natahovat teplaky.
Nehty ostrihany ma, ale nezabrání to štípání a mačkání kůže. A taky mu je nemůžu stříhat úplně do krve. Těm situacím se asi úplně vyhnout nelze, ale pokusím se ![]()
A věř mi, frajer se opravdu nebál, ze spadne z přebalováku. Vysmátej jak lečo, šťastnej, že mi může zase něco provést ![]()