Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký pátek. Holky jsem úplně hotová z mého 13 leteho syna. Na jaře k narozeninám dostal nové kolo, které si přál. Zhruba od začátku léta jezdí s kámošema na dopravak, kde jsou kopečky, nebo jak to nazvat. Skáčou tam na kole. Ač jsem synovi řekla, že to není kolo na takové skákání i přes to jezdí a několikrát kolo poničil, praskla duše, ojeté vzorky na zadním plášti atd. Dnes si ze svého kapesneho kupoval plášť a opět rozbité pro změnu přední kolo. Už toho mám dost. Proč? Proč? Neumí poslechnout a jezdí dále a ničí kolo, které zrovna nebylo levné. Prosím také to tak máte? Nebo mám já tak neposlusneho syna, který si nedokáže vážit věci. Dekuju moc za přečtení
A proč jste mu takové kolo koupili? A to, že se sjedou pláště, praskne duše nebo píchne, to se přeci může stát. To má mít to kolo vystavené v pokojíčku a koukat na něj jak na svatý obrázek?
buď ráda, že je venku a ne doma na počítači.
Tak asi chce jezdit s kamarády a nestat jen okolo. Zase je super, že si případné opravy hradí z kapesneho - co si zničí, to si sám koupí.
@migmina píše: Více
Kašli na to. Chce zapadnout. Příště se s ním poraď, jaké to kolo opravdu využije.
Až ho rozbije, nebude mít nic. Furt lepší, že je venku a necumi do mobilu a nehraje jen hry.
Přesně tak. Dělá to proto, ze by asi byl jedinej, kdo by to nedělal. Nedovedu si představit pubertaka, kterej kamosum řekne, že s nima jezdit nebude, že to máma zakázala… byl by za největšího trapaka, to je prostě blbej věk… buď mu kupte levný bazarovy kolo na blbnutí anebo ho teda vůbec nepoustejte s kolem samotného ven.
Ze ojel vzorky je snad dobre - kolo byl dobry darek, ktery plne vyuziva. Myslim, ze ho to bavi a schvalne nic nenici. S kamosema holt jezdi na hriste a tam dostava kolo zabrat, no a co. Kdyby mel partu, co jezdi po silnici, tak by s nima jezdil po silnici. Vzdyt nezlobi, sportuje a litaj trisky, no. A nase deti pichly dusi uz asi 15×, v okoli je binec ukrajnice, porad dokola opravujeme. ![]()
Tak mu kup kolo na terén. Asi nechce jen způsobně jezdit. A jestli si ho opravuje ze svého kapesného, tak je skvělý, že to nechce po vás.
Co na to otec? Ten sjetý plášť nebo prasklá duše, to asi vem čert. Ale třeba by se tím syn mohl naučit tu duši a plášť vyměnit, případně opravit/zalepit sám. Prostě aby věděl, že to není jen servis, kde se dají peníze, ale aby věděl, že je s tím taky nějaká práce. Třeba by si toho potom vážil víc.
Pokud vidíš, že se chce věnovat takovéhle aktivitě a myslí to vážně, koupila bych mu, klidně z druhé ruky, kolo na takové věci určené.
@Petr-33 píše: Více
Jak si má vážit víc věci, která je na chtěnou činnost nevhodná? On ji přece využívá, neničí to cíleně.
@Snorlaxik píše: Více
Protože si ho vybral sám. Je i do terénu, pérování ma vepředu. To ještě nejezdil toto co teď. To jsem ráda, že je spíš venku než doma. Takovým to stylem nebude mít za týden v pokladnicce nic, protože z toho zaplatí opravy.
tak nejspíš nebude předci za trapku
.
Kolo ať si platí!
A pro příště pořídíte něco kvalitnějšího. Trvalá bych ale na tom aby si část zaplatil ze svého. Bude si toho třeba víc vážit.
Takže má kolo do terénu, ale do terénu ho nesmí podle tebe používat?
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.