Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hezký den všem,
jdu se zeptat na zkušenosti co dělat s počůranými matracemi. Před chvílí nám syn počůral půl roku nové ne úplně nejlevnější matrace. Máme dvě a on se trefil doprostřed, takže jsou z boku mokré obě. Samozřejmě jsme na nich měli chrániče, ale ty kryjí matrace jen shora, takže ty boky jsou mokré. Svlékli jsme je ze všech možných vrstev a dali větrat. Bojím se ale, že prostě už budou cítit močí a ztratí třeba i nějaké vlastnosti tím, že navlhly.
Máte někdo nějaké zkušenosti co s tím? Děkuju za všechny nápady.
Soda a citron Vás krásně zbaví zápachu. ![]()
Nevím jestli to muže mít vliv na funkčnost, určitě to není x litrů moči. ![]()
Na funkci to mít vliv nebude, neboj. Já tu čerstvou skvrnu ještě brala vlhčenými ubrousky (těmi pro miminka), žluté fleky od moči krásně pustily. No a soda s citronem na zápach.
Díky moc. No, ty různý povlaky normálně vyperu, tak to bude snad ok. Mně jde hlavně o ten úplný vnitřek matrace, o tu pěnu, máme takové vysoké pěnové a bohužel se to právě dostalo do ty pěny. Tak přemýšlím, jestli existují nějaký fígle i na ten vnitřek.
Já všechny tyhle smradlavé záležitosti stříkám naředěným octem a nesmrdí nic.
@Rhoda pro příště doporucim koupit gumovou ochranu na matrace. Maji v Ikea.
Mame je na vsech postelich pro případ nehody a vyplatí se.
Na jednoluzko stoji myslim 400,–
@lucynka25 Děkuju za tip. Jak píšu, tak my chrániče matrace máme, ale ta nepropustna vrstva je jen nahoře, z boku ne. Syn to počůral uprostřed těch dvou matraci, takže jsou mokré právě ty boky, vršek ne.
Ty Ikea chrániče mají neprooustné i boky? Já myslím, že většinou dělají nepropustný jen vršek, aby ty matrace zas mohly dýchat.
@Rhoda kupte si spojenou na dvoulůžko, bude to chránit po celé ploše.
@Rhoda píše:
@lucynka25 Děkuju za tip. Jak píšu, tak my chrániče matrace máme, ale ta nepropustna vrstva je jen nahoře, z boku ne. Syn to počůral uprostřed těch dvou matraci, takže jsou mokré právě ty boky, vršek ne.
Ty Ikea chrániče mají neprooustné i boky? Já myslím, že většinou dělají nepropustný jen vršek, aby ty matrace zas mohly dýchat.
Nechrání to boky, ale jak píše výše koupila bych chránič jeden v kuse.
@Rhoda Zabehněte do zverimexu a kupte sprej na likvidaci zápachu, funguje úplně skvěle a je to bezbečné. Měli jsme to na kombinaci štěně + celoplošné koberce. ![]()
My máme doma ozoner, ten vyžene z peřin i matrac všechnen smard, co se běžně nedá vyčistit, stejně tak smard ze zvířat, ale je to dražší investice, ovšem velmi přínosná! Máme kokosové matrace s vrstvou tuším bavlny (na japonský futon, takže těžké jak hrom a zvedat ji musí dva lidi) a tam se prostě nějaká voda a chemie používat nedá jak na nějaký latex či pěnovou matraci. Chrániče máme také, ale ty boky lze chránit leda tak, že se použije větší chránič, než je rozloha matrace - alespoň do středu, kde dítě nejvíce spí, a obalí se tím matrace i zezpodu.
Prostě bych to přemáchla ve vaně vodou s trochou mýdla a případně octem
Doporučuji si koupit nebo půjčit tepovač (nebo aspoň vodní vysavač), aby to vytáhlo maximum moči zevnitř.
My máme na manželské posteli normálně na dvojlůžko chránič a to máme 2 matrace, každý svoji.
JInak také doporučuji tepovač, pokud to chceš mít pořádně, nebo prostříkat desinfekci..