Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, syn navštěvuje 2. třídu základní školy a učení je boj.. Příjde ze školy, jsme venku, pak si chvilku zahraje na telefonu, pak s donucením domácí úkol a pak si hraje do večeře s bráchou.
Když dostane špatnou známku ve škole, chci po něm aby si to doma zopakoval, v případě nejasností vysvětlím.. Ale to už nechce ani slyšet. Udělá si domácí úkol a tím to pro něj končí.
Nevím jak ho k učivu přimět, aby se to naučil, když má v něčem mezery. Když se jedno nenaučí, pak má další problémy s učivem. Jak probíhá maminky u vás učení a je to také boj? Když zakážu telefon, úkoly pak dělá po večerech s pláčem a nesnaží se.
@pocker tak u nás pokud byl problém s ucivem, když jsem byla n aprvnim stupni, tak neexistovalo jít po škole ven, neexistovalo hraní (tenkrát na počítači) na mobilu ani hraní se sestrou. Seděla jsme u toho na zadku tak dlouho, dokud jsem se prostě učit nezačala. Mamka tam seděla se mnou a prostě dokud jsem to neuměla správně, tak nic jiného neexistovalo.
Ven muze az ma do skoly vse hotovo a je mi jedno jestli chce, nebo ne. Prvne povinnosti, potom zábava. Ja si taky nejdu vypit kafe, kdyz mam v kuchyni bordel od vareni, tecka.
Telefon by do ruky dostal az po peclivem splneni ukolu, popr. zopakovani uciva. Pokud by ukoly flakal, nedala bych. Jine hrani bych mu ale nezakazovala, prece jen je to dite a potrebuje mezi ucenim pauzy.
@pocker píše:
Ahoj holky, syn navštěvuje 2. třídu základní školy a učení je boj.. Příjde ze školy, jsme venku, pak si chvilku zahraje na telefonu, pak s donucením domácí úkol a pak si hraje do večeře s bráchou.
Když dostane špatnou známku ve škole, chci po něm aby si to doma zopakoval, v případě nejasností vysvětlím.. Ale to už nechce ani slyšet. Udělá si domácí úkol a tím to pro něj končí.
Nevím jak ho k učivu přimět, aby se to naučil, když má v něčem mezery. Když se jedno nenaučí, pak má další problémy s učivem. Jak probíhá maminky u vás učení a je to také boj? Když zakážu telefon, úkoly pak dělá po večerech s pláčem a nesnaží se.
Ve druhé třídě s ním diskutujete o učení a s hraním na telefonu se podřizujete jemu? Tak to vám přeju hodně štěstí.
Přesně. Nastavit režim a pak teprve zábava.
Chce to prostě důslednou výchovu potřebuje. Je teprve ve druhé třídě a je rozcapený. Co budeš dělat, až bude v pubertě a bude mít úplně beraní hlavu?
S dětmi to je náročné. My máme 2 děti. Jedno se učit nepotřebuje ani ve čtvrté třídě. Menší se učit potřebuje a nechce. Denně řev, scény, proč on musí a brácha ne.
Největší efekt má pozitivní motivace a dodržování pravidel.
Bohužel on často přichází domů o 2 hodiny dřív než já. Třeba dneska jsem přišla v půl šesté, takže kluk byl už unavený a přetažený a učit se nechtěl.
Pokud přicházíme podobně, tak trvám na tom, že nejdřív úkoly. Mobil má zamčený a dokud nemá hotovo, tak žádné úkoly, kolo a nic.
Chápu, že chodíte ven, ale mobil bych dala až po úkolech.
No to čumím jak tele ba nová vrata. To ho neumíš posadit po příchodu ze školy ke stolu a dělat drába, dokud se nenaučí? Pokud toto neuděláš ve druhé třídě, jak se bude opravdu učit ve třetí?
@pocker píše:
Ve druhé třídě čemu nerozumí, vždyť se tam není co učit. Úkoly bohatě stačí.
@Zeoli píše:
To nemůžeš brát svým pohledem.
Jsou děti, kterým prostě nestačí, že se látka učí ve škole. Ale potřebují i procvičení doma. Každý není štika.
Tady chlapec bojuje sám se sebou. A ví, jak tlačit na rodiče, kteří si evidentně neví rady.
@Zeoli píše:
Jsou děti, co se učit musí i ve druhé třídě. Dokonce i v první.
![]()
Doučovala jsem jednu dobu neteř. Ta měla velké problémy s měkkými a tvrdými souhláskami.
Můj syn má problémy s prvoukou…
@pocker V kolik přijdete ze školy, nebo z družiny? Někdy to odpoledne je krátké, já chápu, že druhák si potřebuje ještě hrát a učit se nechce. Nešlo by to opakování učiva přesunout na víkend kdy je víc času? Mám dceru v první třídě a škole věnujeme 20-30minut i s úkolem čtením, víc po ní nechci.
Já s dcerou (také 2.třída) dělám úkoly hned jak přijdeme ze školy. Procvičujeme tedy jen tehdy, když jí to ve škole nestačí. Nicméně, nejdříve musí mít udělané úkoly a pak až může ven, na mobil atd