Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No, ja nevim, jak to maji ostatni, ale myslim, ze problem bude v mamince a ne synovi… ja na tom nic divneho nevidim, ze trilete dite shodi trenky a kratasky a hulaka curat - videla jsem to asi milionkrat na hristi. Mozna u mladsich deti, ale rozhodne na tom nevidim nic pohorsujiciho, za co by vas ostatni matky soudily (ony se jiste ozvou, pokud by to tak melo byt
).
Cesko je pomerne liberalni zhlediska nahoty deti, a pokud se jedna o batole, neidim duvod to dramatizovat.
Taky jsme byli dnes u rybnika, dite chtelo curat a shodilo mokre plavky rovnou ![]()
Naopak si myslim, ze to domlouvani v nem vyvolalo hezky navyk „akce-reakce“, takze bych spis rekla, ze kdyz to budete uplne ignorovat, ze z toho vyroste sam ![]()
Mne nepřijde divný, ze se syn svlikne ve 3 letech. Prijde mi divný, ze vam nahý vadí. A co partner, ten vam nevadí? Nestresujte ho, vysvetlete, ze stačí spustit ke kolenum někde u křoví. Az mu to povite po tisíci, zabere to ![]()
Problem bude opravdu spise v tobe, zejmena me zarazila veta veta, ze ti je neprijemna synova nahota…
@Moucharda @achesa1 však píše, že se stud k synově nahotě táhne z dětství, kdy byla zneužita… ![]()
Prostě bych domlouvala, ale zbytečně to nedramatizovala. ![]()
Mi by to prislo divne u skolou povinneho kluka, ale u trileteho bych se nad tim vubec nepohorsovala. Zkus to hlavne synovi vysvetlovat po dobrem, s humorem a tatinek by se taky mohl zapojit pri vysvetlovani ![]()
Zase ale pozor, abys v něm nevypěstovala nějaký psychický blok sám k sobě, že jeho nahota je něco hnusného a odsouzeníhodného.
Mě nikdy nenapadlo toto u tříletého řešit, jak u vlastních, tak u cizích. Fakt to zbytečně dramatizuješ. Chápu, že ti to jde třeba špatně ovlivnit díky tvému zážitku z dětství, ale abys mu fakt spíš neublížila ![]()
Na tvém místě, když se to znovu stane, bych pěkným klidným hlasem synovi řekla, pojď, čůrat se musí támhle u keře, tady mezi lidma se to nesmí.
Když mu to řekneš pokaždé, není hloupej, aby si to brzy nezapamatoval.
Ale znovu opakuju, je fakt MALEJ!
Synovi je teda 2 a půl, ovšem nečekám během pár měsíců nějaký závratný nárůst pocitů studu.
My jsme většinou na zahradě, kde lítá nahatý
a chodí čůrat na kanál, co tam máme. Občas nás zavolá, musíme se koukat a chválit ![]()
Takže vzít ho někam do civilizace
![]()
Dcera teď půjde do první třídy, doma taky běhá nahá
, ale ta už by se na veřejnosti jen tak nesvlíkla
- myslím, že až syn bude taky předškoláček, že už s ním bude lepší domluva.
Kdyby se syn takhle svlíkal, tak prostě přiběhnu, komentuju „Stačí jen ke kolenům, pojď někam na bok“, vyčůrat a dobrý. Cizí takhle se chovající děcko by mě nepohoršilo, proč.
Měla by jsi na sobě po psychické stránce začít více pracovat. Já mám postrauma a některé věci také nedávám - mírné konflikty třeba na hřištích apod. Zlepšuje se to, ale na 100% jistá si nejsem.
Synovi bude 3,5 a taky čůrá kde ho napadne. Neřeším to. A vůbec se nepozastavuju nad tím, že to dělá jiné dítě. Chceme aby děti chodili na nočník, WC, aby si uměli říct a když se osamostatní, tak je zas budeme komandovat že tam se nečůrá a čůrá se jen tam a tam…to je blbost. Časem k tomu doroste.
Je to normální, děti to prostě dělají, časem přestane, můj synovec si vysvleče trenky už nahoře v pokoji a s nahým pinďasem běží dolů na záchod, že jde čůrat. Je mu tři a půl. U dětí je to běžné, nedělá nic úchylného. Chápu tvůj blok, snaž se to ale nepřenést na něj, ať mu nezaděláš na problémy v dalším životě.
Nasemu bude za mesic 3,5 taky se svlece jak doma, tak venku, nahotu neresi, a ani ja u nej, ve verejnym bazenu ma na sobe plavky asi tak 3min, pak je svlece a nechce je, kolikrat je tam jedinej bez plavek a neresim to, stejne jako u jinych deti, je jim to pohodlnejsi.. az bude vetsi, zacne se stydet a uz se svlikat nebude, ted jsou jeste mali
Mela byses vyhnout negativnim reakcim vuci nahote vlastniho ditete, at jsi poznamenan jakkoliv, protoze takovymto sobeckym jenanim akorat vychovas dalsiho asociala.. (nerikam, ze ty jsi) takto vznikaji poruchy v sexualite. Chodis k psychiatrovi, tak se zeptej jeho, zeptej se decke mudry a lidi, co o tom opravdu neco vi.
Vím, že jsi měla hrozný zážitek, ale začni na tom u sebe pomalu pracovat
tohle chování je celkem normální..nám to 2,5 leťák taky udělal kdekoliv, a ani se mu nechtělo čurat, jen si prostě svlíkl kalhoty. a vloni jsme měli „trapas“ se 4 letým, na dovolené se mu chtělo čurat, večer, už za tmy, šli jsme kolem tkaových obřích betonových květináčů s palmičkama, a syn se k jednomu vrhl, a začal čurat, no ale asi půl metru jakoby za tím byla zahrádka restaurace, a lidi tam jedli, a měli na něj pohled z první ruky, jak čurá..ta ženská nejprve zalapala po dechu, ale pak se začala hrozně smát, a nakonec z toho měl naštěstí výtlem celej stůl,.ve mě docela hrklo, když jsem viděla, jak se tváří ![]()
Nevím, co už mám dělat. Syn má 3 roky. Když potřebuje venku čůrat, je schopný si uprostřed davu lidí sednout a vyslíknout se do naha (sundat trenečky a kalhoty/kraťasy) a vyžadovat se, že potřebuje čůrat (a může tam být klidně i 100 lidí).
Jasně, řeknete si, že tomu vyslékání jde zabránit, ale tolikrát je na prolézačkách a je to otázka pár sekund, kdy si oblečení sesune dolů a je hambatý (a potom, co si o mě asi ostatní matky myslí…). Mě je z toho hrozně, nemám ráda nahotu syna, je mi nepříjemná (ale to jsou už mé dávnější psychické problémy, kdy mě jako dítě zneužil kantor ze ZŠ a tak nějak mám problém s každým nahatým tělem - tvrdí psycholog). Přitom doma, když potřebuje na záchod, tak si řekne, jde na WC a až tam se vysvleče. Domlouvám mu pořád, že se nemůže jen tak vysléct, ale neposlouchá mě. Několik týdnů do něj hustím