Syn v 5 třídě s IVP - opakování ročníku

1872
4.10.19 10:54

Syn v 5 třídě s IVP - opakování ročníku

Zdravím,
mám 11ti letého syna. Chodí do páté třídy, v podstatě od začátku navštěvujeme pedagogicko-psychologickou poradnu, synovi učení příliš nejde, se všemi předměty si jakž takž poradíme, ale ta matematika. :nevim: Jednoznačně strašák číslo jedna. Při poslední návštěvě v PPP nám bylo řečeno, že tak, jak počítá náš Honza, počítají 2 děti ze 100. Honzík má IVP, který učitelka dodržuje a řídí se podle něho (nárok na asistenta nemá). Honzík nezvládá základní věci jako je násobilka, má problémy i při sčítání a odčítání přes desítky. Do čtvrté třídy jsme se nějak protloukli. Na včerejší rodičovské schůzce mi nová paní učitelka řekla, že pokud se něco zásadně nezmění (nevím, jestli nemyslela zázrak), tak syna do dalšího ročníku nepustí.
Honzík se velmi snaží, bohužel bez úspěchu. Každý den se doma spolu učíme, každý den pořád vše dokola vysvětluju, ale velký efekt to nemá.
Přesto, že víme, že je na tom s matematikou takto bídně, člověk pořád věří, že to nějak dá. Po včerejším rozhovoru s učitelkou, to na mě dopadlo jak kámen. Vůbec nevím, co s tím, nervy v kýblu.
Honzík samozřejmě nechce propadnout, taky je z toho smutný.
Právě řeším alespoň nějaké doučování, přemýšlím i o přestupu na speciální školu? Ale vůbec nevím, jak to funguje, jestli může přestoupit? Nebo je to zbytečné? Nechci, aby se trápil. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12651
4.10.19 11:14

Chápu učitelku (prostě mu nemůže dát líp, když to „líp“ mají i děti, co jsou v matice lepší), chápu i tebe a Honzíka. A je mi opravdu moc líto, musí to být beznaděj. Vinu jednoznačně vidím v naše zaprděném školském systému. Bylo by řešením se poohlídnout po jiném vzdělávacím modelu? Co nějaká Scio škola? Nemá cenu tu matiku lámat přes koleno, když to prostě nejde i při 100% snaze, Cílem je, aby byl štastný, ne? :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12904
4.10.19 11:17
@Eviška píše:
Zdravím,
mám 11ti letého syna. Chodí do páté třídy, v podstatě od začátku navštěvujeme pedagogicko-psychologickou poradnu, synovi učení příliš nejde, se všemi předměty si jakž takž poradíme, ale ta matematika. :nevim: Jednoznačně strašák číslo jedna. Při poslední návštěvě v PPP nám bylo řečeno, že tak, jak počítá náš Honza, počítají 2 děti ze 100. Honzík má IVP, který učitelka dodržuje a řídí se podle něho (nárok na asistenta nemá). Honzík nezvládá základní věci jako je násobilka, má problémy i při sčítání a odčítání přes desítky. Do čtvrté třídy jsme se nějak protloukli. Na včerejší rodičovské schůzce mi nová paní učitelka řekla, že pokud se něco zásadně nezmění (nevím, jestli nemyslela zázrak), tak syna do dalšího ročníku nepustí.
Honzík se velmi snaží, bohužel bez úspěchu. Každý den se doma spolu učíme, každý den pořád vše dokola vysvětluju, ale velký efekt to nemá.
Přesto, že víme, že je na tom s matematikou takto bídně, člověk pořád věří, že to nějak dá. Po včerejším rozhovoru s učitelkou, to na mě dopadlo jak kámen. Vůbec nevím, co s tím, nervy v kýblu.
Honzík samozřejmě nechce propadnout, taky je z toho smutný.
Právě řeším alespoň nějaké doučování, přemýšlím i o přestupu na speciální školu? Ale vůbec nevím, jak to funguje, jestli může přestoupit? Nebo je to zbytečné? Nechci, aby se trápil. :,(

Jenže ta matiky bude čím dál těžší, osobně bych ho netrápila a dala do speciální školy..protože tady nepomůže ani aistent, když to nepochopí ani od tebe..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42034
4.10.19 11:19

@Eviška a promluvit si ještě s učitelkou by nešlo? jak ona si to představuje, co musí Honzík zvládnout, aby prošel dál? Třeba by doporučila nějaké doučování nebo vhodnou školu víc pro něj?
Nejdůležitější je, aby se o sebe dokázal v životě sám postarat a uživit a tohle ho naučit a předat mu to. Chápu, že 4-5 z matiky je pro někoho děs běs, ale pokud je dítko jinak zdravé a vyniká třeba v něčem jiném, nebo ho něco jiného zaujalo, zaměřila bych se tímto směrem a v tom ho podporovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
4.10.19 11:21

A vysvětluješ vše teoreticky, nebo má možnost si vše omakat, prostě si jakýkoliv příklad zhmotnit? Tohle hodně zabralo u syna. Dokud měl jen 5×5 na papíře, byl to obří problém. V momentě, kdy se vzalo 25 kamínků a rozdělilo na příslušné hromádky, začalo mu to do sebe aspoň trochu zapadat. Syn absolutně nemá logické myšlení a představivost, takže matika je taky boj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2405
4.10.19 11:47

A jaký je závěr z PPP, má nějakou formu dyskalkulie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1462
4.10.19 11:53

Pri vsi ucte vim ze rodice delaji maximum, jak dany predmet vysvetlit, ale tady bych se na to sama vyprdla, nasla odbornika, ktery zna alternativni postupy jak matematiku vysvetlit… ne jen nejaky doucko od VS studenta ci byvale profesorky, ale opravdu jiny pristup… myslim, ze pokud je v jinych predmetech chytry, tak i zde jiny zpusob vysvetleni by mohl pomoci… drzim palce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1872
4.10.19 12:35

Moc děkuji za Vaše názory. Se scioškolou to není možné v našem blízkém ani vzdáleném okolí se nic takového nevyskytuje. A s odborníky na doučování, to také není růžové. Není jednoduché někoho najít, řekla bych i skoro nemožné. Jeden čas jsme docházeli do studijního centra Basic, bohužel pobočku u nás zrušili a také není možné vzhledem k závratné ceně doučování praktikovat toto dlouho.
Paní učitelka samozřejmě řekla, co by musel zvládnout, ale když prostě nejsou zažité ty základy, tak pak není na čem stavět. A pořád toho přibývá. A na druhém stupni už asi nikdo nebude řešit, že neumí násobilku.. :think:
Vůbec nevím, co si počít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1872
4.10.19 12:39

Závěr z poradny (na konci třetí třídy) říká, že výkon v testu struktury matematických schopností se v porovnání s ročníkovou formou pohybuje v pásmu poruchy (dyskalkulie). Nejnižší výkon byl sledován v oblastech představy čísel, operačních pojmů (řešení), rozklady čísel, číselné operace (grupování), násobky a násobilka (automatizace), což souvisí s oslabením prostorové představivosti a schopnosti vizualizace (propojení verbálního zadání s konkrétní představou příkladu nebo slovní úlohy). Vybavování početních spojů a provádění početních operací je ztíženo také paměťovým deficitem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
4.10.19 12:45

A pokud má dyskalkulii, tak přece musí mít v matice jiný přístup, ne? Mají to tak i jiný dys v jiných předmětech.
Případně prostě změnit školu na nějakou, kde prostě budou umet s takovým dítětem lépe pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
4.10.19 13:04
@Eviška píše:
Závěr z poradny (na konci třetí třídy) říká, že výkon v testu struktury matematických schopností se v porovnání s ročníkovou formou pohybuje v pásmu poruchy (dyskalkulie). Nejnižší výkon byl sledován v oblastech představy čísel, operačních pojmů (řešení), rozklady čísel, číselné operace (grupování), násobky a násobilka (automatizace), což souvisí s oslabením prostorové představivosti a schopnosti vizualizace (propojení verbálního zadání s konkrétní představou příkladu nebo slovní úlohy). Vybavování početních spojů a provádění početních operací je ztíženo také paměťovým deficitem.

A co na to možné propadnutí teď říká PPP? Když má takovou poruchu, tak to že propadne mu stejně přece nepomůže, aby se to o rok později naučil :think:. Má problém jen s matematikou? Já chápu, že když to neumí, tak nebude mít dobrou známku. Ale propadnout i přes snahu na zš? To se fakt dělá? To mi přijde smutné. Propadnout může maximálně dvakrát během celé zš myslím. A co potom? Jaká by připadala v úvahu speciální škola? Jestli by to pro něj nebylo schůdnější. Může jít pak na vyučení ze speciální školy stejně jako ze zš ne? Třeba by se mu ulevilo. Když propadne, tak mu to dle popisu ublíží a může se zaseknout. To není řešení. Máte v okolí i jinou školu? Fakt jsem překvapená, že se i přes velkou snahu a poruchu v jednom předmětu propadá na zš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1872
4.10.19 13:54

@jessikka Ale ono mu to opravdu nejde, já nemám opačný názor než učitelka. Já to všechno vím, že fakt nezvládá základy. Ona to spíš podává tak, že na tom druhém stupni to s ním nikdo řešit nebude a že tam už by byl úplně ztracený. To samozřejmě nechci. Co já vím, jestli má pravdu. Nedokážu to sama posoudit. Ptala jsem se jí, jestli má smysl se do PPP objednávat dříve (na další kontrolu máme přijít až na konci 5. třídy), ale prý to nemá smysl. Všechna podpůrná opatření a úlevy, která má, už praktikují a některé i nad rámec tohoto doporučení. Tak že by to bylo k ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1872
4.10.19 13:57

@meduzza Já nevím, jakou školu zvolit, nebydlíme ve velkém městě, takže na výběr vlastně moc není. Asi 15 km od nás, což není problém s dojížděním, je speciální základní škola, která se zaměřuje na děti s poruchami chování a učení, a předpokládám, že i s dalšími problémy. Moc o tom nevím, hlavně neumím posoudit, zda by to bylo pro něho vhodné, taky jestli to, že přestoupí na jinou školu, s ním nezamává víc, než když propadne.
Také technicky nevím, zda je možné, abych já se rozhodla, že přestoupí. Myslím, že tak jednoduché to nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1462
4.10.19 14:23

Nevim, nejde, nemame, neni… to od tebe zni v odpovedich dost casto :( tak se k tomu postav a zabojuj! proste jed do mesta a ty ostatni skoly si projdi a udelej si nazor, nech si to vysvetlit… na PPP se proste objednejte driv ne az na konci rocniku, nebo si dej inzerat na kvalitni alternativni doucovani… porid si brigadu, abys mohla zaplatit kvalitniho ucitele… ja bych pro sve deti udelala prvni posledni, jen aby nepropadli… samozrejme pokud je to jen zalezitost jednoho predmetu, pokud nezvlada pulku dalsich predmetu, tak je to asi na prestup na jinou uroven skolstvi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66592
4.10.19 18:10

A nemůže používat kalkulačku? Znám dítě, které to má přímo v IVP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí