Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj, syn letos dokončí 7. třídu ale má obrovské problémy s učením.
V Pedagogicko-psychologické pořádně už jsme byli dvakrát ale k ničemu to není. chodíme
i psychiatrovi, kde ale žádnou diagnózu nestanovili, že je vpořádku.
Předloni dostal podpůrné opatření druhého stupně ve kterém jsem ovšem nic nashledala kromě toho, že jednou za 14 dní měl doučování
v ČJ, někdy i za delší dobu protože paní učitelka neustále doučování rušila. Měl zkrácené diktáty. Matematiku měl víceméně 1×týdně doučování.
A o co jde. Matematiku si zlepšil o jednu známku nahoru, Český jazyk, na tom je špatně. Nejhorší je ale dějepis a zeměpis. Nevím jak je to možné, ale prostě není schopný se tu látku naučit i kdyby se to učil 3 dny. Vlastně si myslím, že neporozumí tomu textu a když má test,
tak vlastně nerozumí otázce a odpovídá nesmyslně.
Domluvili jsme se v českém jazyce s paní učitelkou že místo testu ho bude zkoušet, a to se osvědčilo, ale zkusili jsme to až víceméně ke konci roku. Ale pan učitel v zeměpisu
a v dějepisu, tomu prostě nedovedu vysvětlit, že i když se syn učí tak prostě se to nenaučí.
Nevím proč ani jak je to možné i když se s ním učím tak přinese buď čtverku nebo pětku.
Pan učitel si myslí, že se prostě syn neučí a kašle na to.
Ano, stav znalostí by tomu tak odpovídal, jenomže tomu tak není a já nevím jak synovi pomoci. neúspěch ho taky i odrazuje….
Přitom třeba v jiných předmětech, např.
v angličtině mu učení jde, dokonce se ani nemusí nijak extra připravovat.
Nemáte s tímto zkušenosti?
Děkuji všem za případné rady…..
a učí se nárazově nebo průběžně
Učíme se průběžně, ty 3 dny jsem napsala jako přirovnání, děláme přestávky aby si odpočinul….
Ale nezvládá to….
Látku předčítám, on opakuje, nebo si předčítá nahlas sám, musím být s ním, pokud by se učil vyloženě sám, přijde za půl hodiny s tím, že neřekne ani první větu….
Učí se sám nebo ho pravidelně zkoušíte. Při zkoušení předčí musíte slyset jak odpovídá.,, I kdyby se učil tři dny,, takhle.mi to přijde, že se on učí sám u sešitu a kašle na to protože jo to nezajímá, nebaví, nechce. Učitel má průpovídky, vy máte průpovídky, spolužáci. To je hrozně demotivující. Vstekáni při zkoušení (u rodičů) je to sami. Zrovna tyhle dva předměty jsou o zapamatování si. Chápu války jsou nezajímavé ale třeba dokumenty, filmu z období, které se učí? Nevim jestli by to šlo ale napadlo mě ho nechat preskouset jiným učitelem. A teda nejspíš i jiná poradna by byla fajn.
Tak nemůže být každý Einstein..,
zrovna u toho zeměpisu a dějepisu se to dá dobře spojit s nějakým příběhem, vyprávěním v rámci výletu, koukat na videa a vysvětlit si kontext, zkrátka jen tupě nebiflovst látku z učebnice.
Právě že když ho doma vyzkouším,
tak minimálně na tu trojku to zvládne, víc od něho nechci, to by ani nešlo, ale ze školy přinese 4 nebo 5….
Já mám velkou trpělivost, neříkám mu nic co by ho demotivovalo, nekřičím, snažím se mu vše vysvětlit v klidu.
No a o té zapamatovatelnosti si to myslím taky, prostě že ten dějepis a zeměpis se dá naučit, takže to nechápu….
Z matematiky má 3 a to si myslím že je těžší, nevím, na tu se připravuje sám…..
U naukových předmětů - nepomohly by třeba myšlenkové mapy? Nebo kdyby mu látku někdo přečetl? Nebo si ji nějak „osahal“? Najít dokumenty, YT videa…
Anebo zkusit externí doučování.
Asi se nedokaze soustredit na obsah a klasicke memorovani mu nesedi.
Mel by se to ucit nejak jinak, vypravet to jako pribeh, kouknout na video, filmy (treba serie Egypt je skvela), nejaka interaktivni vystava, muzeum, eurovikend v dane destinaci, archeologicke mestecko atd.
Aby se znalost pojila s nejakym zazitkem, pribehem, udalosti.
@Jahru píše:
U naukových předmětů - nepomohly by třeba myšlenkové mapy? Nebo kdyby mu látku někdo přečetl? Nebo si ji nějak „osahal“? Najít dokumenty, YT videa…
Anebo zkusit externí doučování.
Já se klonim ze zkušeností u dětí s adhd a sníženým intelektem k myšlenkovým mapám nebo light verzi, kdy si téma nakreslí do bubliny, od něj udělá pár dalsich bublin s hesly k tomu tématu a o tom pak povídá. Jako dítě jsem text taky moc nechápala, dějepis byl můj prospěchově nejhorší předmět. I na střední. Až s maturitou jsem se naučila učit i tyto paměťové náročné předměty. A svoje zkušenosti pak přenesla do práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. je důležité vyčlenit rámec, co se chci naučit a zbytek neřešit, tj. to učivo okleštit i za cenu, že neprojdu všechno. Dítě musí vidět cíl a pokud mu vzdálen skrz nemožnost se to dobře naučit, díky frustraci se hůře učí a výsledky jsou pak horší. Pracovala jsem s dětmi 8-9 třída a pak střední škola. Takže věkové +- jako vas syn. Zakladatelko, zkuste ty bubliny nebo přímo myšlenkové mapy. Žádné předříkává i a memorování nazpaměť bez zapojení dalšího smyslu (tj. Zrak, ty bubliny či mapy)
@PETRAKIM Muzes prosim hodit odkaz k tem myslenkovym mapam ktery povazujes za dobry, myslim, ze by nam to doma taky pomohlo.
@Anonymní píše:
V Pedagogicko-psychologické pořádně už jsme byli dvakrát ale k ničemu to není. chodíme
Předloni dostal podpůrné opatření druhého stupně ve kterém jsem ovšem nic nashledala kromě toho, že jednou za 14 dní měl doučování
v ČJ, někdy i za delší dobu protože paní učitelka neustále doučování rušila. Měl zkrácené diktáty. Matematiku měl víceméně 1×týdně doučování.
A o co jde. Matematiku si zlepšil o jednu známku nahoru, Český jazyk, na tom je špatně. Nejhorší je ale dějepis a zeměpis. Nevím jak je to možné, ale prostě není schopný se tu látku naučit i kdyby se to učil 3 dny. Vlastně si myslím, že neporozumí tomu textu a když má test,
Domluvili jsme se v českém jazyce s paní učitelkou že místo testu ho bude zkoušet, a to se osvědčilo, ale zkusili jsme to až víceméně ke konci roku. Ale pan učitel v zeměpisu
a v dějepisu, tomu prostě nedovedu vysvětlit, že i když se syn učí tak prostě se to nenaučí.
Nevím proč ani jak je to možné i když se s ním učím tak přinese buď čtverku nebo pětku.
Ano, stav znalostí by tomu tak odpovídal, jenomže tomu tak není a já nevím jak synovi pomoci. neúspěch ho taky i odrazuje….
Buď má nějakou poruchu, tedy bych zkusila jinou poradnu nebo potřebuje jen jiný styl učení.
Já jsem sice dysgrafik, takže čeština byla pro mě peklo, ale asi i díky tomu i ostatní cizí jazyky jsou pro mě španělskou vesnici.
Matika mi šla na pohodu. Ona je hlavně o logice, ne o naučení se, takže mi nepřijde divné, že mu jde lépe než ostatní předměty.
Ostatní předměty jsem se musela učit svoji metodou, učení ve stylu nabiflovat se 10 stránek ze zeměpisu, dějepisu a x dalších předmětu a psát z toho test, bych zakázala.
Nabiflovala jsem se to, po hodině to z hlavy vypustila a dnes nevím nic. Podle mě nejhorší kraviny, kterou učitele propagují a chtějí po studentech dodneška ![]()
Takže buď si k tomu najít nějaké mono technické pomůcky nebo se doma nejen učit text, ale zkusit si i na otázky odpovídat.
Dělala jsem kurz, bavil mě, učila jsem se na zkoušky, šlo mi to dobře. Ale když jsem si přečetla otázku a měla na ni odpovědět… zjistila jsem, že odpověď vím, ale neumím na otázku odpovědět, prostě neumím poskládat větu, tak aby ji pochopil i druhý, tedy ten co mě bude zkoušet.
Takže jsem si přečetla celý text i s otázkou i s odpovědi. A o pár hodin později jsem si přečetla otázku, odpověď jsem měla přikrytou a zkusila na ni odpovědět, po pár dnech už to šlo.
Taky bych doporučila sledovat filmy, číst knihy, návštěva muzea apod… všechno co dostane člověk lépe do hlavy než nic říkající biflovaní 10 stran nazpaměť
Zkus výuková videa. Náš kluk má problémy, když se text čte. Ale pokud se látka pustí na videu, tak si toho zapamatuje mnohem víc. Dobrá jsou i na ČT D, YouTube atd ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@PETRAKIM Muzes prosim hodit odkaz k tem myslenkovym mapam ktery povazujes za dobry, myslim, ze by nam to doma taky pomohlo.
Mám doma 4 knížky v boxu, kdesi založené. Už to nepoužívám, pac s dětmi už nepracuji. Je to 10 let zpět zhruba. Ta verze už ani nejde asi koupit, ale našla jsem od toho autora jinou, jen ten obsah jsem neviděla. Tak snad to bude hodně podobné. Tony Buzan https://www.albatrosmedia.cz/…tivni-uceni/
Víc jsem používala ty „bubliny“, přišly mi nejjednodušší, takový můj pracovní název. Děti si je tvořily sami při učení, první nástřel vždy já při výkladu učiva. Při zkoušení si je kreslilo ditko na tabuli a nebylo to jen obyčejné ústní zkoušení. Ono vlastně dělalo výklad učiva mě 😀. Minimum otázek z mě strany, max jen na upřesnění nebo nasměrování k dalším udajum. Případně předpřipravené kartičky dávalo na magnetickou tabuli, když přímo nepsalo. Ale opět platilo, že si kartičky vytvořilo samo při učení toho uciva. Aby tam byl zapojeno co nejvíce smyslů a vlastní činnosti. Někdo preferoval černý text na bílém pozadí, jiný zase barevne vyznačena hesla. Co kus, to originál. Někdo tvořil pokaždé novou originál sadu kartiček a pak je propojoval. Kdo nemá magnetickou tabuli, spojuje provázky. Ale obecně, při stání a možnosti se u toho hýbat, kreslit, nandavat na tabuli, děti s adhd fungují lépe než při nuceném sezení na židli. Mají moc energie a potřebují ji vypouštět pořád ven.