Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj byla jsem diagnostikována na tento syndrom. Je mi 21 let, nikdy jsem nemenstruovala, takže jsem pátrala a lékař mi zjistil toto. Je to logické, jsem kulatá mam lehce chloupky tam kde by neměly být. Na obou vaječníkách mam cysty. Dostala jsem tedy HA Regulon. Mate nějaké zkušenosti? Pomohlo vám to? Dařilo se vám potom lepe shodit nadbytečná kila?
Diky
Byl nabrán kompletní hormonální profil?
Byla jsi poslaná na specializované vyšetření kvůli zcela chybějící menstruaci?
Jsem na tom stejně, mám primární amenoreu (nikdy menstruace) + PCOS s hroznými příznaky.
Za mě antikoncepci rozhodně nedoporučuji! Je to jako náplast na zlomeninu…nejenže při HA budeš mít „pseudo krvácení”, které také není ok, ale po vysazení se ti mohou příznaky extrémně zhoršit, jakože, fakt extrémně. Kor u PCOS, které je velmi záludné.
Pokud znáš hodnoty hormonů, tak bych se odrážela od toho. Při PCOS byla typicky zvýšeny třeba testosteron, ale o horm. profilu nepíšeš.
Doporučuji začít řešit přírodní cestou. Hormonální jóga, pomalý sport (jóga, procházky, pilates…), doplnit vitaminy a doplňky stravy - při pcos je moc fajn inositol, D, omega3, magnesium….také se zaměřit na to, co ti dělá zle v jídle a co naopak ne.
Případně si hlídat hladinu insulinu.
Moc fajn také bylinky, ale tam to chce několik měsíců na to, aby začaly nějak účinkovat.
Na zvýšené ochlupení jsou super mátové čaje. A klasika - vyhýbat se stresu a tak.
Za mě antikoncepci fakt ne-e. Udělá to solidní brajgl v organismu ![]()