Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Možná to zní jako zvláštní téma
,ale mě by zajímalo od kdy je vhodné dávat malým dětem sýry s plísní jako niva,romadur,hermelín… ????? díky ![]()
Klorane dobry dotaz, to by mne taky docela zajimalo. Malymu budou 2 roky, jeste ani jeden neochutnal.
jo právě mě by to taky zajímalo,syn měl poprvé hermelím,jen asi dva slabé plátky někdy v prosinci a fakt mu to chutnalo..
…jenže pak jsem skončili v nemocnici…no a měl nějakou plíseň v pusince
,úplně ji měl celou bílou,no fakt to bylo jako plíseň,ikdyž to byla asi shoda náhod a nemá to asi nic s konzumací sýru společnýho i tak mě to zajíma,každý říká vyvarovat se jim,ale hlavní důvod proč,to už pořádně nikdo neví,žeby skrz tu plíseň ???
Podle mě to souviset může, při protikvasinkové dietě jsou plísňový sýry zakázaný…
Nevím od kdy mohou plíseň děti, ale vím proč by jí neměli. Jsem byla poslední dva roky takové malé miminko
. Jsem dva roky po transplantaci kostní dřeně a taky jsme nesměli plísňové sýry a oříšky. Je to kvůli tomu, že jsme byli bez imunity a takové tělo se nedovede poprat s přírodními plísněmi. Před transplantací mi bylo řečeno, že v tuto chvíli by mě zabila čokoláda a nebo jogurt s živýma kulturama. A co by se dělo? Kamarádka je o dva dny dříve po transplantaci a měla děsnou chuť na romadůr, tak si ho dala. Během pár hodin začala zvracet a dusit se. Okamžitě jela záchrankou do špitálu. Takže zkuste kousek a pokud se nic nebude dít, tak bych to neřešila.
Já bych jim je klidně dopřála (prakticky normální stravu mají obě tak od dvou let), ale nechutnají jim. Jsou slané, příliš aromatické. Vlašák, hořčice, pršut a klobása z grilu jim taky nejede, ale kyselé okurky, hranolky s tatarkou a smažákem a bramboráky ano. Nemyslím, že normální dítě z plísňáku „oplesniví“, ale jako přínos pro zdravou výživu to taky nevidím. Jiné typy sýrů (čerstvé tvarohové nebo tvrdé např.) mi přijdou vhodnější.
Já jsem četla v nějakém časopise,že by minimálně do 4 - 5 let děti tyto sýry neměly jíst vůbec.Vyjímkou je hermelín,který je občas možné podat dítěti od 3 let na chlebu s máslem,pokud mu chutná.V žádném případě ne hermelínový salát.
Niva,Romadur apod.specialitky daleko později a i potom jen pro zpestření jídelníčku,ne pravidelná součást stravy.
To jsem četla,sama jsem o tom nepřemýšlela,protože Adámkovi tyto sýry ani pomazánky z nich nechutnají.Má rád ale bryndzu,tu jedl s haluškama okolo 2 let a Emče to taky zachutnalo
Halušky domácí bramborové,bryndza dovážená přímo od dodavatele,čerstvá.
NO nám právě ty sýry chutnají,až moc
,ale dávám mu je tak 1-2× za měsíc… ![]()
BaraF prosím tě co je to ,,pršut,, ????? jinak klobásky na grilu taky nejedou,jen jemné párečky a dobrá šumčička…a milujeme polévky…jen mi dochází fantazie ve vaření… ![]()
BaraF píše:
Vlašák, hořčice, pršut a klobása z grilu jim taky nejede, ale kyselé okurky, hranolky s tatarkou a smažákem a bramboráky ano.
Tak zrovna u nás pršut frčí! Snažím se nedávat a jíst ho sama potají, ale jakmile mě malá vidí, vyžaduje pršut taky. Miluje ho. Klobásku z grilu okusila minulý týden a taky se olizovala. Tím nechci říct, že ji tím krmím!!! (O kyselých okurkách nemluvím - ty je schopná jíst i k jogurtu
)
klorane píše:
BaraF prosím tě co je to ,,pršut,, ?????
Sušeno-uzená šunka krájená na průhledné plátečky původem z balkánu. Italové tvrdí, že ta pravá je jejich parmská, španělé že jejich iberská…já jsem nejlepší vždy koupila v Sarajevu v Centrální tržnici.
BaraF píše:klorane píše:Sušeno-uzená šunka krájená na průhledné plátečky původem z balkánu. Italové tvrdí, že ta pravá je jejich parmská, španělé že jejich iberská…já jsem nejlepší vždy koupila v Sarajevu v Centrální tržnici.
Aha,tak to jsem nevěděla a ,,slovo pršut,,jsem ještě neslyšela,ale díky za vysvětlení,jo a to musí být taky pěkně drahý ne ????? ![]()
klorane píše:BaraF píše:Aha,tak to jsem nevěděla a ,,slovo pršut,,jsem ještě neslyšela,ale díky za vysvětlení,jo a to musí být taky pěkně drahý ne ?????klorane píše:Sušeno-uzená šunka krájená na průhledné plátečky původem z balkánu. Italové tvrdí, že ta pravá je jejich parmská, španělé že jejich iberská…já jsem nejlepší vždy koupila v Sarajevu v Centrální tržnici.
Není to zas tak drahý, my domů z uzenin kupujeme jen prosciutto, takže se to dá ![]()
janine24 píše:klorane píše:Není to zas tak drahý, my domů z uzenin kupujeme jen prosciutto, takže se to dáBaraF píše:Aha,tak to jsem nevěděla a ,,slovo pršut,,jsem ještě neslyšela,ale díky za vysvětlení,jo a to musí být taky pěkně drahý ne ?????klorane píše:Sušeno-uzená šunka krájená na průhledné plátečky původem z balkánu. Italové tvrdí, že ta pravá je jejich parmská, španělé že jejich iberská…já jsem nejlepší vždy koupila v Sarajevu v Centrální tržnici.
jéva,se budu pořád ptát…
a co je to prosciutto…asi taky nějaký dobrý masenko,teda u nás jsem to po obchodech nikde neviděla a po olmiku v hypermarketech taky ne…no jsem fakt neznalec,hlavně že jsme masožravci… ![]()
klorane píše:janine24 píše:jéva,se budu pořád ptát…klorane píše:Není to zas tak drahý, my domů z uzenin kupujeme jen prosciutto, takže se to dáBaraF píše:Aha,tak to jsem nevěděla a ,,slovo pršut,,jsem ještě neslyšela,ale díky za vysvětlení,jo a to musí být taky pěkně drahý ne ?????klorane píše:Sušeno-uzená šunka krájená na průhledné plátečky původem z balkánu. Italové tvrdí, že ta pravá je jejich parmská, španělé že jejich iberská…já jsem nejlepší vždy koupila v Sarajevu v Centrální tržnici.
BaraF prosím tě co je to ,,pršut,, ?????![]()
![]()
![]()
a co je to prosciutto…asi taky nějaký dobrý masenko,teda u nás jsem to po obchodech nikde neviděla a po olmiku v hypermarketech taky ne…no jsem fakt neznalec,hlavně že jsme masožravci…
to je v podstatě pršut, jen italský výroby a daleko kvalitnější a jemnější než pršut ![]()
klorane píše:janine24 píše:jéva,se budu pořád ptát…klorane píše:Není to zas tak drahý, my domů z uzenin kupujeme jen prosciutto, takže se to dáBaraF píše:Aha,tak to jsem nevěděla a ,,slovo pršut,,jsem ještě neslyšela,ale díky za vysvětlení,jo a to musí být taky pěkně drahý ne ?????klorane píše:Sušeno-uzená šunka krájená na průhledné plátečky původem z balkánu. Italové tvrdí, že ta pravá je jejich parmská, španělé že jejich iberská…já jsem nejlepší vždy koupila v Sarajevu v Centrální tržnici.
BaraF prosím tě co je to ,,pršut,, ?????![]()
![]()
![]()
a co je to prosciutto…asi taky nějaký dobrý masenko,teda u nás jsem to po obchodech nikde neviděla a po olmiku v hypermarketech taky ne…no jsem fakt neznalec,hlavně že jsme masožravci…
to je v podstatě pršut, jen italský výroby a daleko kvalitnější a jemnější než pršut ![]()