Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naše dvouletá holčička to dělá. Je to sílene, bez toho pomalu neusne, dělá to snad odjakživa. Když jí to chci zakázat, protože to kolikrát až bolí, tak je scéna a rev. Už večer, když je unavená, tak se chytá za vlasy a přivírá oči. A nebo v noci, když se probudí, nahmata vlasy, chytne a spí dál. Asi to holt potřebuje. Takže neodnaucujeme, za ty scény mi to nestojí. Ale je to teda někdy náročné to vydržet. Kdysi už jsem tady o tom našla diskusi a tam někdo psal, že mu to dělá dítě snad ještě ve třech letech
Prostě asi musíme počkat, až z toho vyroste.
Jee, uplne se mi vratily vzpominky
moje dcera to delala asi od roku tak do 5. let uz presne nevim.. mezi 2.-3. rokem to bylo nejvic. bez prstu zamotanych ve vlasech proste neusnula, v noci hledala vlasy, chytla a spala dal. u me pohoda, ja mela vzdycky dlouhe, i kdyz prijemne to zrovna nebylo
kdyz ji chtel uspavat manzel, tak ho malem skalpovala
,mel kratsi vlasy, ale namotat na prsty šly.. zkousela jsem ji davat vlasate panenky, barbiny, nic nepomohlo. proste jsem to nechala tak. sranda byla, ze kdyz ji uspavala moje mamka, co mela furt vlasy nalakovane, tak pak po jejim zasahu vypadala jak dredař
ale uz je to daaavno a ja na to rada vzpominam. moje rada, vydrž a neřeš ![]()
Jojo, můj dvouletej v tom jede od mala. A tahá me za vlasy i přes den..už jsem taky z toho opelichana
@pecora píše:
@Alberta ty jo, do pěti let!tak to si ještě užijeme
Jojo, bylo to obcas dost bolestlive, dcera si jeste intezivne cucala prsty- vzdy prostrednicek s prstenickem najednou, na leve ruce a pravou motala vlasy.. ona uz ve dvou dobre mluvila, a to vzdycky bylo, mami, dej mi vlasy
jednu ruku v puse, druhou v mych vlasech ![]()
Jo bude mu rok a rve mi vlasy, občas mě prasti do oka..a pak usne
Mne teda šíleně vadí, když mi dite na vlasy jen sáhne
takže nějaké tahání nehrozí a asi bych dostala amok z toho. Vlastně na nich ani já sama nemuzu spát, abych je měla pod lopatkami, vždycky je stocim a hodim nahoru nad hlavu, abych si je neprilehla
třeba i několikrát za noc opravím, podle toho, jak moc se v posteli tocim.
Mám tříleťáka, tahá furt, natáčí na prst, vybere jeden vlas a za ten pomalu tahá, zkouší kolik vydržím. Když mám culík, tak to je největší blaho, zaboří do něj celou ruku a ňuchňá se v něm
Dělá to i v noci, přes den naštěstí už moc ne… Starší zas ňoupal nehty, strčil mi svůj nehet pod můj a zabral proti, líbilo se mu jak to cvakalo…
Prave lezim v posteli s dcerou, ktera ma ruku zaborenou ve vlasech. No, je ji 14 mesicu, kdyz se ji to snazim odnaucit, rev.
nekdy me to uz strasne deptaaaaa, hlavne v noci, kdyz se probudi a nedari se ji usnout a ja rozespala jen drzim a ona me ze vsech stran taha.
Bozee ale doufala jsem, ze ji to prejde driv nez v 5
![]()
Btw dobry vedet, ze nejsme jediny. Ja se nekdy az stydela, kdyz slysim, jak se deti uspavaj pohadkama apod. a u nas se uspava hrabanim se ve vlasech ![]()
Tak to jsem teda taky ráda no, že nejsme jediní, i když je to až děsivé a hlavně že na to není nějaká rada
ještě by bylo fajn se dočíst, že dítě skončilo dřív než v pěti. ![]()
Dělalo to vaše dítě? Jak se to odnaučilo? U nás je to už rituál a mám pocit, že za chvíli budu muset nosit paruku..