Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dnes jsme měli zápis a jsem z toho taková nesvá. Dcera umí skoro vše až teda na písmena že když je slovo batoh tak nevi to první.. u zápisu byla strašně nervózní nevěděla ani kolik jí je jaké jsou tvary.. dostali jsme doporučení na poradnu už jsem volala ale do školy mi přijde dost vyzrálá tak nevím co vy na zápisu?
Upřímně jsem z toho byla smutná a hotová že to snad není ani naše dcera
![]()
Tak se asi styděla? U nás když byl první školní den a učitelka četla děti, tak se každý aktivně postavilo a pozdravilo na celou třídu. A když četla nebo syna, tak dělal, že tam není. Musela ho přečíst 3×, pak teda neochotně vstal a něco zakuňkal. Taky jsem si říkala po kom to dítě je ![]()
Neřešila bych to, vždyt ten zápis je něco úplně jiného, co ještě nezná. Zažila jsem děti, které ani neotevřely u zápisu pusu a přitom potom patřily k těm nejlepším ve třídě.
Muj syn u zapisu nerekl ani slovo. ZS ma uspesne za sebou a na stredni je premiant.
Jestli vis, ze jinak reaguje dcerka bez potizi, tak to bude v pohode ![]()
No cítím se jak kdybych jim tam lhala ale přitom vím že to umí. Manžel pak říká a jaký tvar má lednice a ona no vždyť to taťko je jasný obdélník.. do školy se těší moc. Hned nás uhanely do poradny no.
Ona je teda taková že málo vydrží sedět je taková naše myšička
A vy jste se na zápis nějak připravovali? Věděla, co bude? Těšila se? Nevystresovali jste ji vy? Viz popis toho, jak „(ne)umí“ písmena. Trošku tak na mě působí.
Vy ji znáte a podle toho se k tomu postavte. Ještě třeba s kamarádkou, která dceru taky zná. Některé matky si myslí, že mají doma génia a ono ne a naopak. Známá třeba řešila logopedii s tím, že kluk neumí jen „r“. Já slyšela dalších pár písmen a potvrdilo. Naopak jsem si pak myslela, že dcera šišlá a logopedka to vyvrátila. Atd.
Navíc je ještě půl roku do začátku školního roku a děti se v tomto věku velice rychle vyvíjí.
@Aries6 trénovali jsme ty písmena vím že to prostě nezvládá i když trénujeme
Ne určitě si nemyslím že mám doma génia vím že něco neumí ale zrovna to co umí tak vůbec neřekla. Ani ten věk přitom ví 😃
Za půl roku se zase posune o kus dál
navíc byla v novém prostředí, moc vjemů okolo.
@Janoule1999 píše: Více
Na písmena má čas. I na ty tvary. Takže v pohodě ![]()
Já musela nejstarší dceru od písmen držet dál. Pořád chtěla číst. Nejmladší (srpnová) šla do první třídy čistá, jak list papíru
A zvládá to taky. Zápis nás kvůli covid situaci minul.
My jsme u zápisu nebyli - byl Covid
! Jinak u nás máme výhodu, že je naše školka a škola propojená, tudíž učitelky řeknou…
Tak při zápisu syna tam bylo dítě, který řvalo na celou třídu, že tam nechce a že je všechny postřílí.
@Janoule1999 píše: Více
my když jsme byli u zápisu, tak před dcerou byla holčička, co neřekla absolutně nic a ještě plakala, dcera byla podle ní hvězda,
no - jsou spolu ve třídě - holčička je premiantka, taková ta bystrá štika, je všude, všechno ví, všechno řeší, sportuje - a mojí dceři teď ve druhé třídě dost trvá, než pochopí nové učivo - takže tak k zápisu, nic to neříká
Mám si teda dělat z toho hlavu mám ji nechat ve školce? Já fakt nevím ty brdo
Je 20.prosince 2018
@Janoule1999 prosimte neblazni, proč ve školce?
A z nějakých 20 minut u zápisu řešit hned poradnu?
To nechápu.
A navíc, ty ji znáš nejlépe. A máš nějakou zpětnou vazbu i že školky
Hlavně ty svoje zbytečný stresy nepřenášej na ní