Co dělat s tátou morousem?

Anonymní
15.11.24 12:05

Táta morous

Ahoj, chci zůstat anonymní, z důvodu rodinných údajů.

Ve zkratce - náš táta byl vždycky morous, nikdy nebyl vlídný tatínek, ale s tím se dalo nějak žít. Je mu 65 let a začíná to být neúnosný. Jakože opravdu neúnosný. Když se napije, je zlý na každého, pomlouvá, vymýšlí, zveličuje. Není agresivní fyzicky, ale deptá ostatní. Je mi jasný, že to lepší nebude.

A ptám se - má někdo zkušenosti co se s tím dá dělat? Dlouho jsem držela pusu, snažila jsem se to nevidět, ale došla mi trpělivost. Mám v plánu si s ním sednout a říct mu k tomu svý. Nechci být zlá, chci být věcná. Nedělám si iluze, že to k něčemu bude, ale zkusit se má všechno.

Tak kdyby měl někdo tip, jestli je třeba možnost toto nějak zmírnit, zamedikovat, případně kam se obrátit… napište mi o tom, prosím. Třeba se mu rozsvítí, tak abych měla případně doporučení (haha, jak jsem stará, tak jsem naivní).

Díky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
15.11.24 12:29
@Anonymní píše: Více

Osobně bych se do nějakých promluv nepouštěla, pokud zrovna nebydlíte pod jednou střechou. Spíš bych se naučila ho včas utnout, třeba za pomoci maminky nebo jiných členů rodiny, prostě změnit téma, zvýšit hlas a bavit se o něčem jiném. A nebo se s ním nestýkat když pije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
15.11.24 12:38

No jo, špatné vlastnosti se s věkem násobí. Bydlíte spolu, že tě to tak moc ovlivňuje? Jestli ne, omezila bych s ním kontakt v situacích, kdy je jeho chování už neúnosné. Např. oslava - táta se napije, začne být zlý. Beru rodinu a odcházíme, otci jen řeknu, že se nechová hezky a promluvíme si o tom, až bude zase střízlivý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.24 12:44

Promlouvat nebudu. Jen mu řeknu, že toto co udělal je vrchol, a že mě to nas.ralo. a že jestli chce rozložit celou rodinu, že se mu to daří. Možná to ví, možná ne, ale asi je třeba, aby to někdo řekl. Máma na něj neplatí, nerespektuje absolutně nikoho. Když pije, samozřejmě jedu domů. Utnout taky nefunguje, urazí se. Když mu někdo odporuje, nebo má jiný názor, tak taky. Už mě to nebaví.

Já tam zas tak často nejsem, jednou za týden, málokdy bývám déle nebo častěji. Ale vrcholně mě štve, že volá členům rodiny nalitej, péruje je, uráží - mě to nedělá, ale vím, že někomu dalšímu ano. Nikdo se důrazně nevymezil, a já to teď udělám, protože už toho mám tak akorát dost. Dotýká se to už i mně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.11.24 12:48
@teroonka píše: Více

Nebydlíme spolu. Že si promluvíme až bude střízlivý nefunguje, protože on pak dělá, že se nic nestalo, a nechá to být. Nikdy se neomluvil, nikdy neřekl jo sorry, to jsem podělal. A všichni jsme happy, že je zas ok chvíli.

Já už jsem možná paranoidní, ale říkám si, že jestli to takhle nezačínalo i u těch lidí, co pak udělali nějakej průser, když jim přeplo v palici. Že už i oni pak mají paranoiu, že jsou všichni proti nim a nikdo je nemá rád a že je všechno špatně. Tak i tomu bych se ráda vyhnula. Že to třeba vygraduje, protože jsme se k tomu všichni v rámci klidu postavili tak, že to ignorujeme, a přitom ten problém bobtná. Proto mám možná pocit, že je potřeba si s ním sednout a říct mu, že se mi to nelíbí, a ideálně předat nějakej podklad, kde to může řešit, když bude chtít. Nenutit ho, jen aby se zamyslel a případně měl se kam obrátit.

• Citovat
  • Upravit
3094
15.11.24 12:58
@Anonymní píše: Více

Tady jde asi hlavně o to, jestli má problém i otec, nebo jen všichni kolem. Jestli on si neuvědomuje, že se chová na hraně, nic a nikdo ho nedonutí třeba k návštěvě psychologa. Jako proč, když on se chová „normálně“? Podle něj. Co tvá maminka, ta na něho neplatí trochu víc? Jak to snáší ona? Prostě mu opakovat, že se chová nevhodně, že v těch situacích s ním dál mluvit nebudete.. Přepnout v palici může komukoliv, pro nás za monitorem těžko soudit, jestli u tvého otce nemůže začínat nějaké neurodegenerativní onemocnění (Alzheimer, Parkinson), demence, nebo jiná psychiatrická porucha.. Kdybyste mu řekli, že o něj kvůli nápadné změně jeho chování máte strach a bylo by lepší navštívit neurologa nebo psychiatra, aby se případná choroba podchytila včas a léčila se? Měl by on i celá vaše rodina mnohem lepší prognózu. Nic jiného mě nenapadá. Ale varuji, sděluji pouze domněnky, nenabádám, abyste ho dotáhli k psychiatrovi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
15.11.24 13:11

Pročítám zbytek tvých příspěvků.. Takže u mamky jste taky v mrtvém bodě. Nevím, najít a vytisknout mu nějaké edukační materiály časných projevů neurodegenerativních nemocí, demencí, aby to pročetl a třeba by v tom poznal některé příznaky, o kterých vy třeba ještě ani nevíte.. Ale třeba je to jen nerudný starý pán a návrhem možných chorob ho jen vytočíte doběla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.24 14:55
@teroonka píše: Více

On není nerudný starý pán. On je hnusnej jen na nás. Na cizí ne, několikrát jsem slyšela od třeba kamarádky, jak je náš táta super a hodnej. S cizíma, třeba prodavačkami v obchodě, vtipkuje, je milej. Není to klasickej starej protivnej dědek co ho se.re celej svět.

Máma je na něj krátká, ta to vzdala, má to na háku, jsou spolu 40 let a jak píšu, vrtochy měl vždycky. Ale podle mě to nikdy za posledních 20 let nebylo tak hrozný, jako je to teď.

Máme problém „jen“ my, nemyslím že on si myslí, že by něco bylo špatně, jen že my jsme špatní a chováme se k němu nedobře. Což není pravda, a to je zcela objektivní sdělení. Je pět let v důchodu, je aktivní, má svoje záliby, ale doma, nikam nechodí, občas nějaký melouchy. Všichni jsou špatní, machrujou, přitom to jsou obyčejný kre. téni. Jeho slova. Kór kdyz má někdy někdo jinej názor.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.11.24 14:58

Jinak já ho nechci dostat k psychiatrovi, to je totální sci-fi. Mě bude stacit, když se zamyslí, že nám ubližuje. Že mu to někdo na plnou hubu řekne. Myslím že mě pošle pěkně zpříma do pr…, ale zkusím to. Třeba ne. A kdyby třeba ho to zajímalo, vytisknu nějaký papíry, podívám se na netu. Možná třeba nějaký příběhy o starých nerudných dědcích, že tak může dopadnout. Úplně sám. Protože kdyby máma chtěla, tak neváhám a vezmu si jí k sobě. Ale jak říkám, ona je zvyklá, má to už na háku.

Buď se chytne za nos nebo ne, ale aspoň něco udělám. Takhle už to dál nejde podle mě. Jedině tam přestat jezdit. A to nechci.

• Citovat
  • Upravit
1972
15.11.24 15:11

Já bych to brala tak, že nemám povinnost se s ním stýkat… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.24 15:48
@Tayen píše: Více

Povinnost nemám, ale je to můj táta. Je tam i moje máma. Nechci se k nim otočit zády. Ale ano, pokud to takhle půjde dál, je toto jedna z možností.

• Citovat
  • Upravit
5683
15.11.24 21:11

Z mladeho volka je holt stary vul. A stareho psa novym kouskum nenaucis, toz asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24632
15.11.24 21:27

Negativní vlastnosti se věkem zhoršují, to je známá věc. Pomůže jen ignorace, nebo přerušit styk. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová