Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
jsem v šoku. Právě jsem si četla složení sunaru a narazila jsem tam na: Určená pro děti od ukončeného 4. měsíce, obohacená cholinem a taurinem.
a opravdu ve složení je obsah taurinu 45mg/100g.
Přijde Vám to normální dávat 5. měsíčnímu dítěti taurin?! Když dítě kojíte, tak by matka neměla ani kafe na to aby se do těla nedostávali povzbudivé látky a do UM cpou taurin.
Máte někdo o tom nějaké informace? Já teď chcí přejít z Nutrilonu (jsme plně na UM) na něco levnějšího, tak jsem se koukla po klasickém českém Sunaru a ejhle…no jak to tak studuju - mlíka, příkrmy, zelenina v hypermárketu - tak mám z toho noční můry…
Taurin a energetické nápoje
Přestože se taurin přidává do mnoha energetických nápojů, žádná studie doposud neprokázala, že by byl schopen energii dodávat (tak jako třeba kofein).
suvik: ono nejde o to ze by měl dodávat, on spis stimuluje-zvyšuje mozkovou činnost a v kulturistice se dodává na zvyšování výkonu…
Ale prostě nějak nechápu, proč by jej mělo uměle dostávat dítě…příjde mi to spíš kontraproduktivní…
No asi patřím mezi staromódní a hysterické matky…ale prostě nějak mi to leží v žaludku…
néé neboj, musí tam být. Taurinem se sce obohacují do energ. napojů ale je důležitou složkou výživy. Čti :
http://www.hero.cz/…mavosti/549/
Taurin
Taurin je aminokyselina, která je významnou součástí žlučových kyselin. Podporuje trávení tuků a podílí se tak významným způsobem na jejich metabolismu. Jeho deficit může způsobit metabolické poruchy.
(mmch, zde je složaní Nutrilonu :
Složení
Koncentrát hydrolyzované syrovátkové bílkoviny (z mléka), rostlinné oleje, sušený glukózový sirup, škrob (z kukuřice), vláknina (galaktooligosacharidy /z mléka/, polyfruktóza), laktóza (z mléka), dihydrogenfosforečnan draselný, chlorid vápenatý, chlorid sodný, rybí olej, L-tyrozin, cholin chlorid, kyselina L-askorbová, taurin, L-askorban sodný, inositol, síran železnatý, síran zinečnatý, sodná sůl uridin 5‘-monofosfátu, cytidin 5‘-monofosfát, DL-?-tokoferyl acetát, adenosin 5‘-monofosfát, sodná sůl inosin 5‘-monofosfátu, L-karnitin, nikotinamid, sodná sůl guanosin 5‘-monofosfátu, sojový lecitin, D-pantothenát vápenatý, D-biotin, síran měďnatý, kyselina listová, retinyl palmitát, DL-?-tokoferol, riboflavin, thiamin hydrochlorid, kyanokobalamin, cholekalciferol, pyridoxin hydrochlorid, jodid draselný, síran manganatý, fytomenadion, seleničitan sodný.
Složení se vztahuje k sušenému stavu potraviny.)
hm, tak koukám, že jsem fakt hysterická matka…díky za „uklidnění“
prostě už mě z toho čtení příbalových letáku hrabe..
já tě chápu. Ať už dáš malému jakékoli mléko prodavané na našem trhu bude kvalitní a kontrolovaný. Jde víceměně jen o to, co mu „chutná“.
Jamap , naprosto stejné panice jsem propadla včera, když jsem studovala složení Sunaru kvůli tomu, abych zjistila rozdíl v počátečním a pokračovacím…uklidnilo mě až zjištění, že taurin je i v mateřském mléce a že tam být má…
![]()
Takže žádné strachy, je nás tu krapet pošahaných víc…
![]()
Máme mlíko Baby lactum, taky s Taurinem, tak to asi opravdu nevadí.
Jsem zbystřila, protože taky budem přecházet na Sunar… ![]()
Klasický český Sunar - to asi těžko, ten současný je britský.
Jamap, Sunar už dávno není klasický český. Já jsem zůstala v šoku, když jsem ho jen tak na zkoušku koupila. To je úplně něco jiného, jen to jméno stejné. Navíc některé ty Sunarka kaše jsou prý vyrobené v Turecku, jsem někde četla. Tak to asi opravdu nebude česká klasika ![]()
Upřesním, nemléčné kaše Sunarka jsou vyrobené v Turecku. Dřív to na obalu vůbec nebylo a dnes je to na nějakých výrobcích nalepeno bílou samolepkou.
Ahoj, vytáhnu starou diskuzi, je ten taurin tak moc důležitý? Právě jsem chtěla přejít na Babylove, přeci jen si ho hodně chválí, ale to taurin neobsahuje, tak teď nevím… ![]()
je to derivát cysteinu (což je aminokyselina z něhož si taurin syntetizujeme v játrech). Taurin je důležitý pro trávení lipidů (tuků) ve střevě - usnadňuje jejich vstřebávání. hraje roli při přeměně cholesterolu na žlučové kyseliny.
mmjiné se podílí na regulaci hladiny vápníku v krvi.
předčasně narozené děti mohou mít taurinu deficit páč jim může chybět enzym pro přeměnu cysteinu na taurin. stejně tak novorozenci. proto se jim dodává v UM, nebo ho dostávají v MM.
jeho deficit může vést k očním vadám (degenerace sítnice)
hraje roli při vývoji mozku malých dětí. u plodu je významným přenašečem vzruchů v mozku a pokud je ho nedostatek, může to vést k nepříznivým změnám.
to že jsme časem přišli na jiné využití, to je věc jiná. ono taky dávkování je trochu dost jiné, .. ![]()
takže podle mého skromného názoru důležitý je. hlavně v jedničkovém mlíce, nebo pro malé děti, tj. novorozence. pokud má dítě již 2kové mléko, nebo je třeba 3m staré, asi bych to nechala,..
Pokud si spravne pamatuji z biochemie, tak problemem je nedostatek cysteinu (ze kteryho se taurin syntetizuje) a to jen u predcasne narozenych deti (chybi jim enzym pro syntezu cyseinu). Proto se do UM pridava. Zdrave dite, narozene v terminu, tento problem nema a tudiz neni potreba UM s taurinem…
holky moc děkuju, no malá je o měsíc dřív, teď jí jsou dva měsíce, já musím přestat odstříkávat, rozvíjí se mi laktační psychoza, a sunar, nutrilon a beba jí nesedí, tak už nějak nevím coby, takže zase nevím:-D