Taurin v Sunaru?

330
5.5.09 10:11

Taurin v Sunaru?!

Ahoj holky,

jsem v šoku. Právě jsem si četla složení sunaru a narazila jsem tam na: Určená pro děti od ukončeného 4. měsíce, obohacená cholinem a taurinem.

a opravdu ve složení je obsah taurinu 45mg/100g.

Přijde Vám to normální dávat 5. měsíčnímu dítěti taurin?! Když dítě kojíte, tak by matka neměla ani kafe na to aby se do těla nedostávali povzbudivé látky a do UM cpou taurin.

Máte někdo o tom nějaké informace? Já teď chcí přejít z Nutrilonu (jsme plně na UM) na něco levnějšího, tak jsem se koukla po klasickém českém Sunaru a ejhle…no jak to tak studuju - mlíka, příkrmy, zelenina v hypermárketu - tak mám z toho noční můry…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
28294
5.5.09 10:15

Taurin a energetické nápoje
Přestože se taurin přidává do mnoha energetických nápojů, žádná studie doposud neprokázala, že by byl schopen energii dodávat (tak jako třeba kofein).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
5.5.09 10:27

suvik: ono nejde o to ze by měl dodávat, on spis stimuluje-zvyšuje mozkovou činnost a v kulturistice se dodává na zvyšování výkonu…

Ale prostě nějak nechápu, proč by jej mělo uměle dostávat dítě…příjde mi to spíš kontraproduktivní…

No asi patřím mezi staromódní a hysterické matky…ale prostě nějak mi to leží v žaludku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
5.5.09 10:32

néé neboj, musí tam být. Taurinem se sce obohacují do energ. napojů ale je důležitou složkou výživy. Čti :
 http://www.hero.cz/…mavosti/549/

Taurin

Taurin je aminokyselina, která je významnou součástí žlučových kyselin. Podporuje trávení tuků a podílí se tak významným způsobem na jejich metabolismu. Jeho deficit může způsobit metabolické poruchy.

(mmch, zde je složaní Nutrilonu :
Složení
Koncentrát hydrolyzované syrovátkové bílkoviny (z mléka), rostlinné oleje, sušený glukózový sirup, škrob (z kukuřice), vláknina (galaktooligosacharidy /z mléka/, polyfruktóza), laktóza (z mléka), dihydrogenfosforečnan draselný, chlorid vápenatý, chlorid sodný, rybí olej, L-tyrozin, cholin chlorid, kyselina L-askorbová, taurin, L-askorban sodný, inositol, síran železnatý, síran zinečnatý, sodná sůl uridin 5‘-monofosfátu, cytidin 5‘-monofosfát, DL-?-tokoferyl acetát, adenosin 5‘-monofosfát, sodná sůl inosin 5‘-monofosfátu, L-karnitin, nikotinamid, sodná sůl guanosin 5‘-monofosfátu, sojový lecitin, D-pantothenát vápenatý, D-biotin, síran měďnatý, kyselina listová, retinyl palmitát, DL-?-tokoferol, riboflavin, thiamin hydrochlorid, kyanokobalamin, cholekalciferol, pyridoxin hydrochlorid, jodid draselný, síran manganatý, fytomenadion, seleničitan sodný.
Složení se vztahuje k sušenému stavu potraviny.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
5.5.09 10:40

hm, tak koukám, že jsem fakt hysterická matka…díky za „uklidnění“
prostě už mě z toho čtení příbalových letáku hrabe..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
5.5.09 10:44

já tě chápu. Ať už dáš malému jakékoli mléko prodavané na našem trhu bude kvalitní a kontrolovaný. Jde víceměně jen o to, co mu „chutná“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5021
5.5.09 10:58

Jamap , naprosto stejné panice jsem propadla včera, když jsem studovala složení Sunaru kvůli tomu, abych zjistila rozdíl v počátečním a pokračovacím…uklidnilo mě až zjištění, že taurin je i v mateřském mléce a že tam být má… :lol: :lol:
Takže žádné strachy, je nás tu krapet pošahaných víc… :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
5.5.09 11:40

Máme mlíko Baby lactum, taky s Taurinem, tak to asi opravdu nevadí.

Jsem zbystřila, protože taky budem přecházet na Sunar… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.5.09 12:29

Klasický český Sunar - to asi těžko, ten současný je britský.

• Citovat
  • Upravit
13
6.5.09 11:32

Jamap, Sunar už dávno není klasický český. Já jsem zůstala v šoku, když jsem ho jen tak na zkoušku koupila. To je úplně něco jiného, jen to jméno stejné. Navíc některé ty Sunarka kaše jsou prý vyrobené v Turecku, jsem někde četla. Tak to asi opravdu nebude česká klasika :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.5.09 22:44

Upřesním, nemléčné kaše Sunarka jsou vyrobené v Turecku. Dřív to na obalu vůbec nebylo a dnes je to na nějakých výrobcích nalepeno bílou samolepkou.

• Citovat
  • Upravit
3249
6.6.12 22:09

Ahoj, vytáhnu starou diskuzi, je ten taurin tak moc důležitý? Právě jsem chtěla přejít na Babylove, přeci jen si ho hodně chválí, ale to taurin neobsahuje, tak teď nevím… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
6.6.12 22:47

je to derivát cysteinu (což je aminokyselina z něhož si taurin syntetizujeme v játrech). Taurin je důležitý pro trávení lipidů (tuků) ve střevě - usnadňuje jejich vstřebávání. hraje roli při přeměně cholesterolu na žlučové kyseliny.

mmjiné se podílí na regulaci hladiny vápníku v krvi.
předčasně narozené děti mohou mít taurinu deficit páč jim může chybět enzym pro přeměnu cysteinu na taurin. stejně tak novorozenci. proto se jim dodává v UM, nebo ho dostávají v MM.

jeho deficit může vést k očním vadám (degenerace sítnice)
hraje roli při vývoji mozku malých dětí. u plodu je významným přenašečem vzruchů v mozku a pokud je ho nedostatek, může to vést k nepříznivým změnám.

to že jsme časem přišli na jiné využití, to je věc jiná. ono taky dávkování je trochu dost jiné, .. :)

takže podle mého skromného názoru důležitý je. hlavně v jedničkovém mlíce, nebo pro malé děti, tj. novorozence. pokud má dítě již 2kové mléko, nebo je třeba 3m staré, asi bych to nechala,..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
979
6.6.12 23:43

Pokud si spravne pamatuji z biochemie, tak problemem je nedostatek cysteinu (ze kteryho se taurin syntetizuje) a to jen u predcasne narozenych deti (chybi jim enzym pro syntezu cyseinu). Proto se do UM pridava. Zdrave dite, narozene v terminu, tento problem nema a tudiz neni potreba UM s taurinem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3249
7.6.12 10:56

holky moc děkuju, no malá je o měsíc dřív, teď jí jsou dva měsíce, já musím přestat odstříkávat, rozvíjí se mi laktační psychoza, a sunar, nutrilon a beba jí nesedí, tak už nějak nevím coby, takže zase nevím:-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová