Tchánovci a moje dcera

Anonymní
19.2.19 00:34

Tchánovci a moje dcera

Ahoj holky, potřebuju se,,trošku” vypsat a pokud to dočtete až do konce, budu ráda ta nějaké vaše názory. Omlouvám se, jestli budu při psaní přeskakovat, ale těch věcí je tolik :D

Tak od začátku, čeho se problém týká? Mám dvouměsíční dceru a hrozně mi vadí, když ji má jeho rodina (samozřejmě v naší přítomnosti). Než jsem otěhotněla, přítele rodina se ke mně nechovala zrovna nejlépe. Jeho táta nesnesl, že mám vlastní názory a projevuju je (není na to od své manželky, která ho poslouchá a šlape jak hodinky, zvyklý). Přítele babička byla přesvědčená, že přítel dělá jen to co chci já, když jsem nebyla přítomna, tak o mně nemluvila hezky, ale když jsem přijela, tak byla jak cukrová vata. Během (hlavně ke konci) těhotenství se to ze strany tchána trošku zlepšilo a začal brát, že spolu s přítelem prostě budeme, jeho babička pokračovala v pomlouvání. Měli jsme pár sporů, například o jméně, které jsme vybrali, ale s tím jsme se popasovali.
ALE! teď když k nim máme jet, nebo oni k nám už pár dní předem se s přítelem hádáme, já jsem jak na trní a jsem z toho akorát nešťastná. Když k nim přijedeme a malá spí v autosedačce, nechávám ji aby se probudila sama (stejně to praktikuju ať spí kdekoliv). Nechci aby na ní někdo mluvil a 3 vteřiny po příjezdu u ní vrkal a ňufal a sotva pootevře jedno oko, aby se ji snažil pořádně probrat. Malá je pak akorát mrzutá, protože by třeba ještě chvíli chtěla spát. Ale oni to dělají, hned se slezou nad autosedačkou jak mouchy nad… :lol: a mluví na ní, hladí jí a fotí si jí (nejlíp s bleskem). Tchýně ať jde o cokoliv, tak se okamžitě hlásí,,do služby.” Například, když se mi začalo ztrácet mléko, malá plakala hlady a já se jí snažila aspoň trošku ukonejšit chováním, tchýně od dřezu volala,,jeezisi, no nebooj, já už si tě vezmu!” jako kdyby u ní mělo být dceři líp :D Nebo když dcera vstane, nejdřív jí chvíli chovám já, aby se trošku rozkoukala a až pak ji dávám pochovat někomu jinému, to už všichni kromě tchýně pochopili - ale ona ne, když malá spí a vydá sebetišší zvuk, tchýně už je v pozoru, a když se pak vzbudí, tak sotva jí vezmu do ruky, tchýně už hlásí,,tak já si jí vezmu.” Velkej kámen úrazu je nošení malé, prostě jsou polohy, se kterými nesouhlasím, protože vím, že pro malou nejsou dobré, a i když jim 100× řeknu, jestli by si ji mohli vzít jinak, že takhle ji akorát budou bolet záda, stejně si ji tak vezmou za chvilku, nebo příště znova. Naposledy mě vytočili, protože malá hodně zvrací a minimálně půl hoďky po krmení se s ní nesmí moc manipulovat a oni si jí 10 minut po tom, co se napila předávali, pokládali jí, převalovali…Vrchol byl, když dcera začala zvracet, měla plnou pusu mléka a oni ji položili na záda, takže to začala polykat a začala kašlat a dávit se. A v neposlední řadě přítele babička má pocit, že snědla všechnu moudrost světa a při každé návštěvě mě poučuje co a jak mám dělat, a že malou nikdy nesmím nechat na břiše bez dozoru, a že bych ji měla krmit z jiného úhlu v jiném prostředí, a že s ní nesmím chodit do obchodu… a je toho ještě mnohem víc, co mě štve, takže každá návštěva je pro mě noční můra a nedokážu to v sobě dusit, takže to příteli dávám najevo už pár dní dopředu, z čehož vznikají hádky, protože on i když ví, co mi vadí, tak jim nic moc neřkene a mně přijde, že se za mě prostě nepostaví. Chápu, že ho štvou moje řeči, když má jeho rodina přijet k nám, nebo my tam, ale…
Omlouvám se za román a děkuju, jestli zo někdo dočte až sem a napíše mi k tomu něco.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
19.2.19 00:55

Prober se! Mlátí s tebou hormony a ty úplně zbytečně vyšiluješ. Místo toho, aby jsi byla ráda, že tchánovci mají o dítě zájem, prudíš a děláš zbytečný rozbroje. Uvědom si, že tvoje tchýně vychovala svoje děti a asi dobře, když s jedním z nich jsi. Dítě není z cukru a chování mu neublíží. Babičce vytýkáš, že sežrala všechnu moudrost světa, ale ty se chováš úplně stejně. Až budeš jednou sama tchýně a tvoje snacha prvorodička ti bude vykládat, jak úplně všechno s dítětem děláš špatně, tak budeš určitě v pozoru a poslouchat ji na slovo a budeš vděčná za její rady jak se chovat k dítěti. Je snad normální, že si tchýně chce dítě pochovat a užít si s ním co nejvíc času. Nedělej z něho skleníkovou květinku. Jsi úplně zbytečně úzkostlivá a nesnášenlivá. Kroť ty hormony trochu.

• Citovat
  • Upravit
1957
19.2.19 01:04

Kdyby ji byl rok a furt by to bylo stejne, tak ok. Ale jsou ji dva měsíce. Evidentně jsi jeste plna hormonu (ja mam dítě 7 tydnu, ale objektivně vim, ze se občas chovám jako kráva). Tchyně je nadšena z vnucky. Časem za to budeš jediné rada. A babička ma v těch věcech pravdu. Ale to bohužel člověk zatím nevidí. Chudák přítel, ti chlapi to po porodu s nama taky nemají jednoduché, ale ti zlatí maji pochopení a nechají nás doma vyvadet. Bohužel ne každy je na naše hormonální výlevy zvědavý. Za měsíc se to srovná snad, zkus je všechny do te doby moc nenastvat. Třeba si mysli své, jezdíte dřív domu, protože jsi unavena, dítě je unavené atd.., na to mas teď nárok. V sestinedeli jsi mela vic odpočívat a ne trpět návštěvy prave z tohoto důvodu. Sestinedeli totiž neni až tak důležité pro dítě z hlediska imunity, ale spis pro maminku. A je to málo. Proste se na to zkus podívat aspoň trochu objektivně. KDyz to nepůjde, zkus se třeba dva týdny návštěvám vyhýbat a pak uz to třeba bude lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
19.2.19 01:06

Chováš se strašně - bohužel za to do jisté míry mohou hormony - zkus se probrat… Tchánovci vychovali tvého partnera, evidentně dobře, když sis ho vybrala… Hádání se s partnerem vašemu vztahu opravdu nepřidá, je to jeho rodina a tímhle si akorát zaděláváš na problémy ve vztahu, stačí k tomu přidat menší zájem o partnera a problém je na světě (kdo by chtěl doma několik dní v kuse poslouchat špínu na svou rodinu, osočování a hádky?). Buď ráda, že jeho rodina má o vnouče zájem a v budoucnu ho bude chtít třeba hlídat. Dítě není panenka z porcelánu, změna režimu či něco jinak dítěti nijak neublíží. Já sama jsem si dítě s bleskem fotila a dítěti to nikdy nevadilo (ať spalo nebo dělalo cokoli). Starší generace běžně dávají rady, pokud ti jejich rady nejsou k užitku a obtěžují tě, slušně a s pokorou je vyslechni, poděkuj a pak se jimi prostě neřiď. Jaké polohy na nošení mimina ti nevoní? Podle mě jsi opravdu silně přecitlivělá a akorát všechny okolo sebe brzy otrávíš a odeženeš (což možná teď chceš, později budeš litovat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
19.2.19 01:46

Na jednu stranu chápu i tvoje postoje, ale uvědom si, že je to jejich /první?/ vnoučátko, a z toho je většinou každý poprděný. Nevyžádané rady, to je vždy vopruz, ale zažila to téměř každá z nás, a přežily jsme to. :) Pokud malou nenosí dolů hlavičkou, pak nevím, jaké polohy máš na mysli.Všechno se dá v klidu vykomunikovat.ALE co vidím jako největší průšvih, jsou ty tvoje hádky a výstupy pokaždé, když tam máte jet, nebo oni k vám. Nepíšeš, jak to funguje obráceně, když přijedou tvoji rodiče. Oni dělají všechno předpisově? A jak by se ti líbilo, když by přítel takto vyváděl před jejich návštěvou? Jestli chceš zůstat s dcerkou nakonec sama, tak v tom zdárně pokračuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2098
19.2.19 02:59

Chápu tě. Z psychologického hlediska je krásne, že vnučku miluji, to by mě velmi těšilo. Co by mi nejvic vadilo, jsou nevhodné polohy. Na to jsem pes. Zastavam metodu paní Kiedronove (Něžná náruč rodičů). Ostatní ať si se svým dítětem manipulují, jak chtějí, ale s naším dítětem se tyhle zásady budou dodržovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.2.19 03:08

Přeháníš to. Asi je to hormony, ale než se z tiho dostaneš, tak si akorát poděláš vztah s partnerem. Je to jeho rodina. Jak by ses tvářila, kdyby všechno u tvé rodiny bylo podle něj špatně? Tvoje rodina z malé není poprděná, nebo ti od nich jejich chování nevadí? A to, že chvíli budou nosti dítě jinak, to ho nezabije. Každou chvilku je moderní a zdravé něco jiného.

• Citovat
  • Upravit
1265
19.2.19 05:04

A bude hůř 8) ja tě chápu. Tchýně to samý. Malej zařval v kočáru a ona k němu letěla… tchán taky…kluk řval, vystrasenej. Jednou mi odvezla kočár ze zahrady a jela se chlubit…mě nic neřekla a malej se měl budit na kojení. Ono se to bude stupňovat, jak malá poroste…to máš příkrmy, chůze, spánek, bude toho milión. Já už mám dva kluky, čtyři a dva roky. Babičku mají rádi a ona je zbožňuje ale občas je to s ní krusny. Musíš se obrnit trpělivostí. Nic moc se dělat nedá. Navíc když partner se tě nezastane. . Pak budeš mít zle tam i doma. Manžel mě chápe a ví že je jeho máti trhla takže si mu můžu postěžovat což je docela úleva :nevim:

No prostě to musíš přežít. A tady se budou všichni zastávat tchýně tak bacha :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.19 05:48

Že se mnou mlátí hormony hlava, nehlava mě pobavilo :lol: :lol: Samozřejmě, že si uvědomuju problém i že své strany, i proto sem píšu, ale nemyslím si, že je chyba jen ve mně :nevim: Nehledě na to, co jsem si s nimi zažila dřív a bohužel i v těhotenství.. to si člověk bohužel pamatuje, když vám říkají, že vás vaše dítě nebude mít rádo kvůli jménu (malá má normální české jméno, jen málo používané). Kámen úrazu je trošku i to, že oni už by nejradši měli malou na hlídání a přes noc, ale na zo je prostě ještě maličká.
@lucenka @nostress Z mojí strany rodiny to funguje tak, že za prvé celá rodina se k příteli chovala slušně od první chvíle, co ho viděli, nikdy o něm neřekli křivý slovo, nikdy se nepokusili ho zesměšnit, nebo z něčeho osočit. Ale pokud udělají něco, co si nepřeju, nebo se mi nelíbí, nebo prostě jen nechci aby se dělalo s mým dítětem, tak jim to řeknu úplně stejně, jako to řeknu jeho rodině ;)
@pedigka Ano přesně, podle metody paní Kiedroňové jedeme doma, máme ji vyzkoušenou, nacvičenou a já samozřejmě vím, že chvíle nošení ,,jinak” ji nezabije, ale když jim to slušně řeknu a není to žádná věda, nevidím důvod si udělat vše po svém.
@Fonty No čekala jsem pár komentářů, že jsem nevděčná a ať jsem ráda, že mají malou rádi, a že časem se mi bude hodit hlídání, ale že až tolik :zed: :lol: Jinak odvézt mi tchýně kočár že zahrady, tak jí … :zed: hormony, nehormony! My naštěstí zatím bydlíme dost daleko, ale časem se máme stěhovat kousek od nich a to si myslím, že mě jednoho krásného dne klepne pepka a oni konečně budou mít malou pro sebe :andel:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.2.19 05:51
@růžový achát píše:
Jsi blázen :roll: , ani mě to nebavilo číst do konce. Tchána celkem chápu. Pomodlím se tradiční motlitbou: ,,Pane Bože ať mi kluk netahá domů podobné přírodní úkazy… Amen “

Chápete tchána, že nesnese, když má někdo vlastní názor a ty jeho nejsou pro všechny svaté? To máte docela smutný život, jestli si neumíte svůj názor obhájit jinak, než vynucováním a jinými velmi výchovnými metodami. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.2.19 06:01

Tak ja kdyz ctu ty komentare ste na pani celkem ostry… Ja ze zacatku u tchanovcu mela to sami rikala sem si, ze maj radost s prvni vnucky a nic sem neresila po pul roce si delali takovy naroky, ze chteli ode me vse oduvodnit proc ji tak vychovavam proc delam tamhleto atd nakonec ji zacli postvavat priti me rikat ji jak sem zla oni sou nejlepsi dopadlo to tak, ze zacelou dobu pritel stal za rodici dokut nebyl svedkem jak na me tchan rve bez duvodu a urazi me od te doby se snimi nevidam konec koncu on ma svou hlavu a nikdy nic neuzna ani se neomluv… Tim chci rict, ze te chapu ano chtej si ji uzit vyfotit ( to bych neresila) ale jako aby rekla ze uz si ji vezme kdyz plaka to bych ji se vsi slusnosti neco rekla. A s pritelem je zbytecne se hadat on to musi pochopit sam muzes byt rada, ze nebydlite u sebe takhle muzes navstevy omezit a jednou za cas to zvladnes je prekousnout ale urcite kdyz se ti neco nebude libit rict jim to slusne a proc si to neprejes. Drzim ti palce at to nezajde tak daleko jako u me… Taky sem mela jen prkotiny ze zacatku a kdyz mala je vetsi tak to byla konecna…

• Citovat
  • Upravit
2950
19.2.19 06:08

Ja Ti rozumím, ze je to náročné, nicméně bCh úplně vypustila řeči o jménu …apod a řešila důležité věci, tzn Mamko počkej chvilku neboj já ti ji dam jen co ji uklidnim… mluvit otevřeně, dat jim na ruce malou něco odlehčit ale jinak řešit jen podstatne věci. Nevím jak moc je reálné když by jste se bavili otevřené - Mamko já to v sobě mam mě tyhle rady mrzí, mam vás tady rada ale připadám si nevitane a vadí mi to a to. S některými to ovšem nemá smysl a opravdu to nejde. Každopádně nevím jak se často vidíte když malé jsou 2mesice?? Já nevím já v tom byla jiná a když návštěva tak rychle kafe a domu a vůbec teď když jsou chřipky já bych takhle malé dítě nikam moc netahala…ale tím myslím i mamku tvoji … tak nějak rozumne.
Tak se drz a snaz. Nic jiného stejne není…je to manželova rodina a holt se budeš muset snažit. A jednou mala k jim bude chtít jet a bude chtít být u babi atd s tím se musíš tak nějak smířit …ono pokud ji mají rádi zase jento lepší než když by ji nesnaseli …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.19 06:19
@Anonymní píše:
Tak ja kdyz ctu ty komentare ste na pani celkem ostry… Ja ze zacatku u tchanovcu mela to sami rikala sem si, ze maj radost s prvni vnucky a nic sem neresila po pul roce si delali takovy naroky, ze chteli ode me vse oduvodnit proc ji tak vychovavam proc delam tamhleto atd nakonec ji zacli postvavat priti me rikat ji jak sem zla oni sou nejlepsi dopadlo to tak, ze zacelou dobu pritel stal za rodici dokut nebyl svedkem jak na me tchan rve bez duvodu a urazi me od te doby se snimi nevidam konec koncu on ma svou hlavu a nikdy nic neuzna ani se neomluv… Tim chci rict, ze te chapu ano chtej si ji uzit vyfotit ( to bych neresila) ale jako aby rekla ze uz si ji vezme kdyz plaka to bych ji se vsi slusnosti neco rekla. A s pritelem je zbytecne se hadat on to musi pochopit sam muzes byt rada, ze nebydlite u sebe takhle muzes navstevy omezit a jednou za cas to zvladnes je prekousnout ale urcite kdyz se ti neco nebude libit rict jim to slusne a proc si to neprejes. Drzim ti palce at to nezajde tak daleko jako u me… Taky sem mela jen prkotiny ze zacatku a kdyz mala je vetsi tak to byla konecna…

Děkuji, za slušný komentář, ve kterém mě neoznačuješ za blázna, nebo blbku se kterou mlátí hormony. Samozřejmě, že občas něco řeším zbytečně, ale myslím, že to dělá to všechno ostatní co se děje.. Navíc časem bychom se měli stěhovat kousek od nich, z toho mi jde mráz po zádech už teď. Jsou zvyklí, že kr své rodině chodí jak do krámu, bez ohlášení, bez pozvání… prostě přijdou a mají za hotovou věc, že jsou vždy vítáni. Nehledě na to, že mojí rodinu by nikdy nenapadlo říct, že by si dvouměsíční miminko vzali na hlídání přes noc a plánovali, jak to bude pravidelné. Moje rodina je připravená pohlídat, pokud je o to my požádáme a bude se nám to hodit, ale dva měsíce staré mimčo mi opravdu nepřijde připravené na hlídání…

A ještě ke komentáři typu ,,oni už nějaké děti vychovali…” ano, to je pravda. Vychovali o dvě děti víc než já, ale skoro před 30 lety to zaprvé a za druhé to byli jejich děti, své dítě bych si ráda vychovala sama, ať by za mnou přišla jakákoliv máma, nikdy by mě nenapadlo nerespektovat její výchovu a zacházení s JEJÍM dítětem :nevim: . Dokážu pochopit, že je to první vnouče, že si jí chtějí užít co nejvíc, ale stačila by kapka respektu a trošku míň ,,přehnanosti” myslím, že by to pak bylo o trošku jednodušší.

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
19.2.19 06:21
@Anonymní píše:
Chápete tchána, že nesnese, když má někdo vlastní názor a ty jeho nejsou pro všechny svaté? To máte docela smutný život, jestli si neumíte svůj názor obhájit jinak, než vynucováním a jinými velmi výchovnými metodami. :mavam:

Počkej a tohle tvrdíš ty,která si ten svůj názor prosazuješ tím, že se s mužem hádáš několik dní kvůli ničemu? To má být ten správný způsob obhajování svého názoru? :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.2.19 06:26
@Lioness34 píše:
Ja Ti rozumím, ze je to náročné, nicméně bCh úplně vypustila řeči o jménu …apod a řešila důležité věci, tzn Mamko počkej chvilku neboj já ti ji dam jen co ji uklidnim… mluvit otevřeně, dat jim na ruce malou něco odlehčit ale jinak řešit jen podstatne věci. Nevím jak moc je reálné když by jste se bavili otevřené - Mamko já to v sobě mam mě tyhle rady mrzí, mam vás tady rada ale připadám si nevitane a vadí mi to a to. S některými to ovšem nemá smysl a opravdu to nejde. Každopádně nevím jak se často vidíte když malé jsou 2mesice?? Já nevím já v tom byla jiná a když návštěva tak rychle kafe a domu a vůbec teď když jsou chřipky já bych takhle malé dítě nikam moc netahala…ale tím myslím i mamku tvoji … tak nějak rozumne.
Tak se drz a snaz. Nic jiného stejne není…je to manželova rodina a holt se budeš muset snažit. A jednou mala k jim bude chtít jet a bude chtít být u babi atd s tím se musíš tak nějak smířit …ono pokud ji mají rádi zase jento lepší než když by ji nesnaseli …

Děkuji za smysluplný komentář. Určitě máš pravdu, s tchánem se o tomto docela už mluvit dá, ač má svoje mouchy, které mě vadí, tak to jde. Když řeknu, jestli by ji mohl chytit víc nohy, ruce, hlavu…udělá to a ještě se zeptá, jestli je to takhle dobře. Ale tchýně se okamžitě zarazí a stáhne, protože je od manžela zvyklá, že o věcech, které od ní někdo žádá se nediskutuje… takže v tu chvíli to sice udělá, ale do půl hodiny ji drží stejně a opakovat něco 100× je i mně nepříjemné.
Jezdíme tam tak 1 za dva týdny cca, k mojí mamce s jezdím jednou za týden sama s malou, když je třeba přítel v práci a jednou za čas tam jedeme o víkendu na oběd všichni (cca jednou za 3 týdny - takže z pohledu přítele méně než k jeho rodině).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová