Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, mám takový „problém“. Manžel je hrozný mamánek, na to už jsem si zvykla. Hodně preferuje svoji mamku i u našich dětí, neustále jim ji předhazuje… ale tak to už jsem zkousla. Ale tchýně má ještě dvě vnoučata od dcery, ty hlídá velmi často, takže je na ně mnohem víc zvyklá než na naše děti a teď mi bylo oznámeno, že by si chtěla naše děti na dva dny vzít, že má dovolenou, tak jsem jí řekla, že určitě, že by se mi to hodila pondělí a úterý a ona mi na to řekla, že si tedy vezme děti od švagrové a mám ji naše děti dovézt, když jsem ji řekla, že bych byla raději, kdyby měla jen naše děti, že si myslím, že čtyři malé děti na jednoho dospělého je záhul, tak se urazila, jako jestli si myslím, že by to nezvládla… nevím jak to řešit, jsem z toho nešťastná, prostě ona si naše děti neumí vzít, aby tam neměla děti od švagrové
. Jo a manžel samozřejmě hájí maminku, že nechápe proč by to nezvládla… ale tedy nejde proti mně, aby to řekl jí, to řekne mně.
Byla bych ráda že si je chce vzít a neřešila zda tam budou samy. Spíš naopak, vic dětí se líp zabaví.
Ja to nechapu. Co ti vadi? Zarlis na svagrovou ze jim hlida vic? Treba si vsechny 4 spolecne vyhrajou. Pokud jsou vekove stejne a uz jsou starsi tak muzou tvorit super partu a pak je tchyni jestli tak vari pro 2 nebo pro 4 krky.
@ziggi
A proč si myslíš, že by to nezvládla, máš k tomu nějaký důvod? Moje tchýně také hlídá tři, čtyři, to už není takový rozdíl…
Jak jsou děti staré?
Děti jsou ve věku tři, tři, šest a sedm. Tchýně preferuje děti švagrové, což je jasné a já to naprosto chápu, ale dává to našim dětem dost najevo a to mi právě vadí. Kdyby nedělala rozdíly, tak to budu vnímat jinak, ale když vidím, jak je preferuje, když tam u toho jsme a co teprve, když tam nejsme. Já chápu, že má pak u zábavu pro ně postaráno, starší se spolu zabaví.
@ziggi píše:
Děti jsou ve věku tři, tři, šest a sedm. Tchýně preferuje děti švagrové, což je jasné a já to naprosto chápu, ale dává to našim dětem dost najevo a to mi právě vadí. Kdyby nedělala rozdíly, tak to budu vnímat jinak, ale když vidím, jak je preferuje, když tam u toho jsme a co teprve, když tam nejsme. Já chápu, že má pak u zábavu pro ně postaráno, starší se spolu zabaví.
Taky bych chtela dat deti samotne, protoze je jasne, ze ma vetsi vztah k detem sve dcery a deti to jiz mohou pocitit, ze jsou jedny uprednostnovany pred druhymi.
@ziggi píše:
a jak to víš, když u toho nejste? tvoje děti si vám stěžovaly?
Jak je tchýně stará, kolik má sama dětí a jak je na tom zdravotně? Obecně, souhlasím s Tebou a taky bych to nechtěla. Čtyři deti mám, obcas u nas přespavaji kamarádi, hlidat cizi male deti je náročnější nez Ty svoje, které znam a vim, co od nich muzu očekávat.
Asi bych řešila pouze to, jestli je zvládne bezpečně pohlídat. To, že má preference, s tím nic neuděláte. Taky by mě to mrzelo, ale jak děti, tak vy se s tím budete asi muset nějak vyrovnat. Je to ale smutné ![]()
Já bych to neřešila, děti tam dala a byla ráda, že se uvidí i s bratranci/sestřenicemi a budou si moct hrát společně. Kdyby šlo o čtyři batolata, tak bych se bála, jak to babička sama zvládne, ale to není tento případ, děti už jsou dost velké a aspoň ty starší už trochu samostatné, ne?
My se teda vždycky snažíme, když už dcera jede k babičce, aby se tam potkala i s bratrancem. Domlouváme termíny se švagrem.
Nějaké upřednostňování bych vůbec neřešila, jednak nevíš, jak to je, když tam nejsi, jednak to můžeš vnímat zkresleně (tchýně vůbec nemusí děti od švagrové upřednostňovat, jen je prostě víc zná, líp jim rozumí a víc ví, co a jak s nimi, než s tvými dětmi). Nechala bych děti, ať se s babičkou a svým vztahem k ní srovnají samy, podsouvat jim svůj vlastní špatný pocit a vytvářet zbytečné konflikty ničemu nepomůže, spíš tím věci zhoršíš.
@ziggi píše:
Vyřešila bych to tak, at si jeden den vezme male děti a jiný den velké děti. Neni správně, aby ty větší ty male hlídali. Taky jsem ze 4 dětí a mam vic bratrancu a sestrenic, u babičky jsme se střídali po dvojicích podle věku a vzájemného vztahu. Navíc ani s jedním dítětem netravi 24 hodin 7 dní v týdnů, musí být ostrazitejsi, nez kdyby mela svoje 4 děti. Nase deti taky chodí na střídačku.
Jéžiši, tak teď už je špatná i tchýně, když si nebere děti odděleně? Tak snad je to její dovolená a může si určit, jestli si vybere dva dny na všechny děti. Třeba si nemůže nebo nechce brát děcka odděleně.
Já bych počítala s tím, že si malé budou hrát spolu a větší nebudou muset sedět prckům za zadkem a budou vyvádět spolu. Dva dny 4 děti zvládne, ne? Řešíte hlouposti. Buď ráda, že si je vezme, že se tvoří vztahy i mezi bratranci a dál bych to neřešila.