Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
víš, já nemám problém, že jedou děti jak moje, tak i švagrové k babičce občas. Ale proč vždy, když jede neteř, musí jet min. jedno moje dítě. Neteř tam byla snad jen dvakrát sama, protože moje děti zrovna nemohly, jinak by tam sama nebyla. Jinak děti tam také jsou samy, bez neteře, ale obráceně to není. A ještě se tchýně naštve, když děti nemohou jet, protože je domluvený jiný program. Už jsem se i doslechla, že údajně jí to dělám naschvál. To opravdu ne. Nebudu rušit naplánované akce, jen kvůli tomu, že si tchýně vzpoměla 2 či 3 dny před případným odjezdem.
jo taaak, no to spis zavani tim, ze aby je nemusela zabavit nebo vymyslet program, tak si radeji vezme Vase dite, aby se zabavily deti spolecne…
no program bych taky nerusila…
Program bych taky nerušila, ale nevidím zase nic zlého na tom, že pozve víc dětí. Nakonec ty si jistě spolu vyhrají líp než jedno dítě s babičkou.
Řeším dilema. Jak vysvětlit dětem, že nepojedou na týden k tchýni. Ona to chce, ony to chtějí, ale my s manželem jsme oba hodně proti tomu. Nebudu tu rozebírat důvody, ale nejde o žádné drobnosti nebo banality, jako že dá dětem navíc čokoládu.
Vymysleli jsme kompromis, že jí je odvezeme od rána do večera, ale víc dní nechceme.
Hele, když je u nás v tomhle ohledu „nejhůř“, uchylují se ke lži - babička je nastydlá.
U nás se zase stává, že babička naslibuje a pak se na to vybodne. Tak co jim mám říct? Babička se na vás vykašlala? ![]()
Děti chtějí, babička chce, ale rodiče rozhodli, že neexistuje. Takže co takhle dětem pravdu? Prostě si to nepřejeme, jsme v pozici, kdy o vás můžeme rozhodovat a tak rozhodujeme, že nikam. Diskutovat nebudeme, máme své dospělácké závažné důvody.
@Anonymní píše: Řeším dilema. Jak vysvětlit dětem, že nepojedou na týden k tchýni. Ona to chce, ony to chtějí, ale my s manželem jsme oba hodně proti tomu. Nebudu tu rozebírat důvody, ale nejde o žádné drobnosti nebo banality, jako že dá dětem navíc čokoládu.
Vymysleli jsme kompromis, že jí je odvezeme od rána do večera, ale víc dní nechceme.
Řekněte pravdu
Predpokladam, že jim svůj pohled řekne i babička, když se zeptají.
Těžko si můžete vymýšlet, že je nastydlá nebo tak.
Řekni jim pravdu… každopádně se připravte na to že ani jedna strana z toho nebude nadšená a je dost možné že se vám to jednou vrátí…
Pokud jsou schopny vyjádřit svůj názor, tak už jsou určitě dost velké na to, aby slyšely pravdu.
@Anonymní píše: Řeším dilema. Jak vysvětlit dětem, že nepojedou na týden k tchýni. Ona to chce, ony to chtějí, ale my s manželem jsme oba hodně proti tomu. Nebudu tu rozebírat důvody, ale nejde o žádné drobnosti nebo banality, jako že dá dětem navíc čokoládu.
Nerozumím - pokud je to tak vážné, tak bych tam samotné děti nepustila vůbec, jen s rodiči.
Dětem myslím nelhat, vysvětlit podle věku. Vy jste rodiče máte právo říci ne.
Nerozumím - pokud je to tak vážné, tak bych tam samotné děti nepustila vůbec, jen s rodiči.
Dětem myslím nelhat, vysvětlit podle věku. Vy jste rodiče máte právo říci ne.
Ono s tou pravdou je to složitější. Nechci, aby děti tak brzy zjistily, co je jejich babička zač. Na to mají času dost. Zatím ji mají za úžasnou. Pokud u ní stráví víc času, tak mají po ideálech. Pokud jim to řekneme, tak to pořádně ještě nepochopí.
Hlavně mám strach, že tchýně nezavolá, až budou brečet, že chtějí domů, což nastane, protože mladší nezvládá cizí prostředí. Ona je taková, že to vezme na sílu, bude vyhrožovat a vydírat.
@Anonymní píše:
Ono s tou pravdou je to složitější. Nechci, aby děti tak brzy zjistily, co je jejich babička zač. Na to mají času dost. Zatím ji mají za úžasnou. Pokud u ní stráví víc času, tak mají po ideálech. Pokud jim to řekneme, tak to pořádně ještě nepochopí.
Hlavně mám strach, že tchýně nezavolá, až budou brečet, že chtějí domů, což nastane, protože mladší nezvládá cizí prostředí. Ona je taková, že to vezme na sílu, bude vyhrožovat a vydírat.
Tak když nechcete dětem říct pravdu, tak holt musíte být za ty zlý.
Ale já jsem za to jim říct pravdu.
@Anonymní píše:
Nedávno jsme měli na týden dvouletou vnučku. Přiznám se, ze jsem měla strach, jak to zvládne a nakonec si trosku posmutnila, když rodice odjeli. Pak trosku ke konci týdne, ale nic hrozného. Vždycky se nám podařilo ji nějak zabavit.
Jestli máš pocit, ze týden je pro Vaše deti dlouho, zkus tedy jen kratší čas a postupně prodlužovat, až budou deti starsí. Ono se těžko radi, když do toho clovek nevidí.
víš, já nemám problém, že jedou děti jak moje, tak i švagrové k babičce občas. Ale proč vždy, když jede neteř, musí jet min. jedno moje dítě. Neteř tam byla snad jen dvakrát sama, protože moje děti zrovna nemohly, jinak by tam sama nebyla. Jinak děti tam také jsou samy, bez neteře, ale obráceně to není. A ještě se tchýně naštve, když děti nemohou jet, protože je domluvený jiný program. Už jsem se i doslechla, že údajně jí to dělám naschvál. To opravdu ne. Nebudu rušit naplánované akce, jen kvůli tomu, že si tchýně vzpoměla 2 či 3 dny před případným odjezdem.