Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mam to uplne stejny… u nas je to tim, ze ma ta druha snacha „oblibenejsiho syna“ za muze i kdybych delala vsechno stokrat lip, tak to proste neprekonam. Vzdala jsem to, mrzi me to samozrejme pokazde, kdyz posloucham jak oni tamto a toto, jak kdybychom my byli prd…
A o dost vic me mrzi, ze to nabouralo vztahy, manzel s bratrem se bavi jen malo a diky te averzi, kterou mam od neustaleho srovnavani tchyne ani ja se svagrovou nemame snahu to nejak budovat, pritom mame skoro stejne stary deti a bylo by hezky se vidat casteji. Je to desny, doufam, ze nikdy nebudu mezi vlastnima detma delat zdi.
Tak to neposlouchej
Tchynu treba pripomen, ze je ted u návštěvě u tebe, ze o Janicce povida porad, ze co takhle neco jiného.. Jinak, s tim, ze ji ma radsi, nic nenadelas, záměr se na svoji rodinu, dítě, delej podle sebe, me se libi tvůj přístup
Taky se s tchyni nemusime, uz to ani neresim a mam svůj klid. ![]()
Vsaď se, že Jana poslouchá totéž v bledě modrém o tobě. Někteří lidé to takhle prostě mají, je to jejich způsob udržování kontaktu mezi členy rodiny a nedochází jim, že to na někoho může působit blbě nebo že tím zakládají na nějaké nesváry. Pouštěj to jedním uchem tam a druhým ven a hlavně si tím nenech znechutit švagrovou, ta za nic nemůže!
Tak asi s Janičkou mluví zase o tobě, když ti tlumočí její názory
Já bych neřekla, že má radši, jen chce drbat. S Janou tebe a s tebou Janu ![]()
Minuly tyden k nam vlitla jak tajfun, ze ji ma manzel pujcit 1500 kc, ze musi jejich male koupit kombinezu, ale ted ze nema ale ze to musi jit koupit dnes.No,to me trochu zarazilo.Asi ji to koupi k Vanocum. Minule vanoce rekla mojemu: nic mi nekupujte, ja nemam moc penez, tez vam nic kupovat nebudu.Je mi jasne, ze oni dostali.Me vubec nejde, ze oni dostali, ale ani nasi holce nic nedala. A to me mrzelo. Nejde o darek.Jde o to, ze druha vnucka dostala a nase dcera ne.Je mi to lito a vim, ze jestli to bude tak i letos, tak to neprekousnu a zmenim sve chovani k ni.
Zkoušela jsi ji trochu utřít, nějak na ty kecy zareagovat, abys naopak ty shodila ji nebo Janu? Nemusíš si myslet to, co řekneš, ale ona by viděla, že nejsi v defenzivě. Třeba by ji to přestalo bavit. Jestli to jen pasivně posloucháš, nebo se obhajuješ, tak to je voda na její mlýn.
To že jsi míň oblíbená než druhá snacha bych asi samo o sobě neřešila, však ty tchýni taky ráda nemáš ![]()
A co takhle, ze bys ji na to odpovídala maminka děla tohle tak, moje maminka rikala, ze by nikdy nemohla… Presne opak toho, co dela tchyne - myslíš ze by ji to neprestalo bavit? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj. Nazev mluvi za vse.Ne teda, ze by me to vylozene zralo, ale pripadam si jako druhorada. Tchyne o ni casto mluvi, kdyz je u nas.Ze druha snacha, rikejme ji treba Jana: Ze Jana chce mit na dite vsechno nove, ze nechtela stary kocar.To narazela na to, ze my meli kocar z druhe ruky. Porad rika, ze Jana na decku nesnese ruzovou, ze pry v tom decko vypada jak prasatko, jak Jana chlapovi dobre vari, mimcu dela vse domaci, ze pry kojila jen mesic.To tchyne vyzdvihla.Ona sama kojila jen 2 mesice a pak uz pry nechtela.Ja kojila dceru do 18 mesice a to ona nemohla pochopit.To bylo furt: ty jeste kojis?paneboze.Tyto kecy nesnasim.Ja naopak nechapu matky, ktere kojit muzou, ale radsi decku nacpou Sunar. Dalsi vec.My s manzelem jezdime kazdych 14 dni na vikend k nasim na vesnici, dcera je zde maximalne spokojena a hlavne ten vzduch, to je neco jineho nez u nas ve meste. A slysim porad jen: Jana rikala, ze ona by nemohla tak casto k rodicum, ze je rada, ze ma svuj zivot. Takze tchyne vlastne rika, ze my jsme asi divni, zatimco svagr s Janickou jsou lepsi, kdyz s kocarem jezdi po sidlisti, kde je samej beton a vsude smrad z aut.Boze,me uz to nebavi poslouchat
ona dává Janě do úst to, co by ti ráda řekla sama, ale neví jak a nebo si tě nechce rozházet, takže to říká formou „jana říkala“ věřím, že kdyby sis s Janou promluvila, že by čučela, co vše údajně řekla nebo neřekla ![]()
Přiznám se, že snad neznám rodinu, kde by tchýně měla vztahy ke svým snachám (dětem, vnoučatům) zcela v rovnováze. Proč to tchýně dělá těžko říct. Možná jí to nedochází, možná je to vědomé
. Asi bych s ní omezila kontakt, když cítíš, že je ta preference tak propastná (ale jak už tu padlo, Jana může totéž poslouchat o Tobě). Nebo když zase spustí co Jana, natvrdo bych změnila téma. Anebo bych řekla - „To je možné, že Jana to dělá tak a tak, ale já jsem Eva a budu si to, milá maminko, dělat po svým“.
Tohle presne mi dělá moje babička! Má kromě mojí mámy ještě druhou dceru, která je o pár let starší než já a pořád posloucham, jak je skvělá. Ona ještě klidně dodá, že na rozdíl ode mě. Kdykoli se mi něco povede, babička na to, že Janicce se to povedlo taky a líp. Kdykoliv udělám něco, co se babí nelíbí, tak to by Janicka rozhodně nikdy neudělala! Jasně, beru že je to její dcera a já „jen“ vnučka, ale bohužel jsem to já, u koho babi tráví většinu času, ne Janicka…takže tohle asi nedělají jen tchyně, bude to povahou.
@jita22 píše:
A co takhle, ze bys ji na to odpovídala maminka děla tohle tak, moje maminka rikala, ze by nikdy nemohla… Presne opak toho, co dela tchyne - myslíš ze by ji to neprestalo bavit?
to je dobrý nápad ![]()
Tak to neposlouchej. Tchýně na nás sere, a mi na ni taky. hotovo konec vnoučata vidí dvakrát do roka a je spokojená. ( bydlí 15km od nás, vlakem hodinu, na kole taky a autem 20 minut) už jsme jí říkali že dokud nepřijede ona tak mi taky ne. Rok jsme se neviděli.
A všici jsou spokojení.
Tak to neposlouchej, resp. v momentě, kdy s tím začne ji vymez jasně, ale slušně své hranice. Třeba řekni, tady nejste u Jany a věřte, že mě to už věčné srovnávaní s Janou vážně nebaví, začněte nás-mě respektovat tak, jako respektuji já vás, také vás před vámi stále nesrovnávám s druhou babičkou nebo kýmkoli jiným…
Vážně, ty nejsi povinná to poslouchat, takže to jasně, stručně, klidně utni kdykoli s tím začne.
A to ja spis verim tomu, co pise @jdukolem . Jestli ví, že se s Janickou nevidate, tak na to spíš hřeší a cpe ti i svoje názory. Protoze třeba ta slavna Janička si od ni poradit nenechá a tak babča dávkuje ty svoje rady nenapadne tobě a jakoby přes ni. Kdyby jsi se svagrovou mluvila, tak bys třeba přišla na to, že ona ti nic po tchyni takhle nevzkazuje.
Ahoj. Nazev mluvi za vse.Ne teda, ze by me to vylozene zralo, ale pripadam si jako druhorada. Tchyne o ni casto mluvi, kdyz je u nas.Ze druha snacha, rikejme ji treba Jana: Ze Jana chce mit na dite vsechno nove, ze nechtela stary kocar.To narazela na to, ze my meli kocar z druhe ruky. Porad rika, ze Jana na decku nesnese ruzovou, ze pry v tom decko vypada jak prasatko, jak Jana chlapovi dobre vari, mimcu dela vse domaci, ze pry kojila jen mesic.To tchyne vyzdvihla.Ona sama kojila jen 2 mesice a pak uz pry nechtela.Ja kojila dceru do 18 mesice a to ona nemohla pochopit.To bylo furt: ty jeste kojis?paneboze.Tyto kecy nesnasim.Ja naopak nechapu matky, ktere kojit muzou, ale radsi decku nacpou Sunar. Dalsi vec.My s manzelem jezdime kazdych 14 dni na vikend k nasim na vesnici, dcera je zde maximalne spokojena a hlavne ten vzduch, to je neco jineho nez u nas ve meste. A slysim porad jen: Jana rikala, ze ona by nemohla tak casto k rodicum, ze je rada, ze ma svuj zivot. Takze tchyne vlastne rika, ze my jsme asi divni, zatimco svagr s Janickou jsou lepsi, kdyz s kocarem jezdi po sidlisti, kde je samej beton a vsude smrad z aut.Boze,me uz to nebavi poslouchat