Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravim vsechny, mozna mi nekdo napise, ze to sem nepatri, ale u opravdu nevim, jak babicce vysvetlit, ze hlidani nasich deti nemusi vzdycky koncit pocuranou podlahou a znicenymi teplaky. Babicka, moje maminka, je pro nas dostupne a jedine hlidani, pokud chceme s manzelem nekdy nekam sami vyrazit. Ven jdeme tak jednou do mesice odpoledne a ani to vzdycky ne. Deti mame dve 3 roky a rok, za dva mesice pribude dalsi. Babicka vzdy ochotne pohlida. Podotykam, ze se nevracime nijak pozde, do pul osme jsme doma a dame deti spat. Babicka s nimi jde odpoledne pouze ven a da jim svacinu a veceri. Bohuzel to vzdy konci pocuranou podlahou, coz pokud to poradne neuklidite dost smrdi, horou spinaveho nadobi a fleky na obleceni, ktere nejdou vyprat. Coz pro me znamena dalsi hodinu a pul uklidu po prichodu domu. Navic starsi syn vyzaduje vzdy hodne pozornosti, protoze babicka se primarne venuje mladsi dceri a ceka, ze on se zabavi sam. Navic, pokud jim uvari veceri, tak to vetsinou konci zacpou nebo prujmem u obou. Uz nekolikrat jsme to probirali a porad nic nepomaha. Zvlaste v oblasti stravy je to problem. Nekupuji polotovary a vse vc. Jogurtu delam doma. Profesionalni hlidani si nemuzeme dovolit, ale zaroven potrebujeme take obcas vypnout. Opravdu nechci videt, jak to bude vypdat az budou tri deti. Jak byste to resily? Zrusit hlidani za cenu toho, ze nebudeme mit s manzelem ani jedno odpoledne pro sebe nebo vytrvat a trpelive to vse davat dohromady po kazdem hlidani? Prosim nepiste mi sem, ze jsem si nemela porizovat tolik deti. Zvladam je a staram se o ne rada, ale myslim ze i rodice maji narok na par hodin pro sebe. Dekuji za reakce.
Ahoj, hele osobne bych to asi presla, myslim ze za to si trochu oddychnout ten neporadek stoji, dala bych detem nejake stare znicene oblecky, navarila a at jim ma babicka co dat, a asi bych to vic neresila, odpocinout si je taky dulezite a hlavne byt taky sama s manzelem bez deti alespon na to odpoledne..,a nebo bych deti nakvartyrovala k babicce ![]()
Tak ja nevim, asi bych mela vzdy nachystanou tu veceri pokud jsou s varenim babicky problemy, ty dalsi veci netusim jak moc souvisi s „neschopnosti“ babicky. Neporadek by mi nevadil, to bych vymenou za volne odpoledne s muzem v pohode prekousla. Nam hlidali moji rodice asi trikrat a bylo mi uplne jedno, jak to delaji nebo jaky nasledky doma najdeme, byli jsme radi, ze jdeme po sto letech do divadla
Taky mame treti na ceste, pak uz nam asi nepohlida nikdo, tak bud rada, ze mas maminku ochotnou.
@Kaculatko presne to taky vzdycky rikam hlidaji oni tak at to delaji jak chteji, i kdyby deti vysazovaly na lustr je to jejich vec
stravu jsem taky dost resila nastesti rodice jsou rozumni lidi a zastavaji v teto oblasti me nazory..:D
No…my jsme bez hlídání (jedni prarodiče 100 km, druzí 250), takže bych dala nevímco i za tohle
Vy chodíte ven jednou za měsíc, my tak jednou za půlrok
Čili bych to raději moc neřešila, max. nachystala nějaké to jídlo. Jen tak pro zajímavost, proč je počuraná podlaha?
@katule9 Kdyz mamka hlidala u nas, tak davala jidlo, co tady nasla… kdyz jdeme treba k nim na navstevu a neco navari, neni to nikdy nic zavadnyho, nekdy koupi sladkosti, mno jednou za cas to ty decka prezijou
A jak to tady probiha jsem fakt neresila, hlidali dokonce na vecer, takze tam meli i uspavani a byli jsme jim moc vdecni, ze do toho vubec jdou ![]()
Jak už bylo řečeno, svačinu bych nachystala, večeři bych uvařila a babičku akorát zaúkolovala, co kterému dítku a v kolik hodin dát (také to tak někdy dělám), s nepořádkem je to na zbláznění, vyrážím pár dní v měsíci na nákup, či brigádu a dcera zůstává doma s manželem, po příchodu domů můsím hodinu uklízet, ale těch pár hodin,,svobody,, stojí za to
… nenech se kvůli tomu připravit o odpoledne s manželem, nebo děti nakvartýruj k babičce ![]()
@JoeJoe Já nevím, ale nemůžeš po babičce chtít, aby vše zvládala tak, jako ty, která jsi na děti zvyklá. Chce to večeři mít připravenou, dětem dát horší oblečení (jako u našich babiček je to to samé) a psychicky se připravit na nehody všeho druhu. Stěhovali jsme se a při přípravě nového bydlení nám vyjímečně také hlídala babička, malá spala po obědě, oni doma zavřeli všechny dveře, aby nebyl průvan, malá se vzbudila, ale protože nedosáhla na kliku a její křik přes další dvoje zavřené dveře neslyšeli, musela se počurat na náš bílý koberec v ložnici a ještě jí bylo líto, že se počurala, protože jinak se jí to nestává… Jako co na to mám říct? Samozřejmě že mi hlavou proletělo, jestli je mi tohle zapotřebí, ale co už. Práce jsme na novém bydlení za ten den udělali hromadu, něco se obětovat musí. A jen tak pro naši zábavu nám nikdo nehlídá:-( Takže buď ráda, že babička je vůbec ochotná, snaž se vše připravit tak, abys minimalizovala riziko škod a buď vděčná aspoň za to, co je.
@Kaculatko presne tak, musime byt radi ze jsou ochotni hlidat
i za cenu neporadku ci snedenych sladkosti ![]()
Jidlo mam pripravene, bohuzel kasi dopredu neuvarim a mala diky pevne stanovenemu jidelnicku lekarem nemuze vecer jist zatim nic jineho. Obleceni se poresit da, to je pravda. Ale kdyz Vam pokazde obe deti celou noc probreci, jedno se zacpou a druhe, protoze se my cely odpoledne nikdo nevenoval a pripada si odstrcene, neni zrovna prijemne.
@katule9 píše:
@Kaculatko presne tak, musime byt radi ze jsou ochotni hlidati za cenu neporadku ci snedenych sladkosti
tak tak… jinak by me taky zajimalo to s tou pocuranou podlahou, co presne tam babicka dela spatne
jestli se snazi odplinovat rocni, to by na tu moji mamu sedelo, ale ta odplinovava jen recma, do akce se nikdy nepustila ![]()
@JoeJoe píše:
Jidlo mam pripravene, bohuzel kasi dopredu neuvarim a mala diky pevne stanovenemu jidelnicku lekarem nemuze vecer jist zatim nic jineho. Obleceni se poresit da, to je pravda. Ale kdyz Vam pokazde obe deti celou noc probreci, jedno se zacpou a druhe, protoze se my cely odpoledne nikdo nevenoval a pripada si odstrcene, neni zrovna prijemne.
tak to si ale nenapsala, ze deti po hlidani celou noc rvou
mam teda stejne stary deti a syn je docela zvykly, ze se babicka musi vic venovat rocni sestre, nikdy ho to takhle nesebralo… chudak malej…
Příspěvek upraven 02.10.15 v 00:47
@katule9 píše:
Ahoj, hele osobne bych to asi presla, myslim ze za to si trochu oddychnout ten neporadek stoji, dala bych detem nejake stare znicene oblecky, navarila a at jim ma babicka co dat, a asi bych to vic neresila, odpocinout si je taky dulezite a hlavne byt taky sama s manzelem bez deti alespon na to odpoledne..,a nebo bych deti nakvartyrovala k babicce
To by nesmela mit manzela, ktery je tam tak dlouho nechce.
@JoeJoe Ale tak kaše se nedá moc zkazit, ne? Nebo babi kašle na pravidla a dává něco jiného? To už bych asi celé hlídání odpískala…
@allinka píše:
@JoeJoe Ale tak kaše se nedá moc zkazit, ne? Nebo babi kašle na pravidla a dává něco jiného? To už bych asi celé hlídání odpískala…
jedine tak, taky netusim co muze udelat blbe na kasicce ![]()