Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@JoeJoe píše:
Neprijde mi, ze jsem nevdecna. Kdyz jdeme k babicce na navstevu, tak si po detech musim umyt kazdy talirek a nikdo mi me pri tom deti uz nehlida i kocar si musim v osmem mesici tehotenstvi vytahnout po schdech sama. Takze mi neprijde nic divneho nemit doma po hlidani zapatlanou celou kuchyn. Ano pocurana podlaha je od starsiho, na nocnik umi ale musi se hlidat. Navic hlidani po ni nechci, je mi vzdy nabidnuto. Mimochdem babicka hlida i jina vnoucata (1,5leta dvojcata), ale dopada to takhle jen u nas.
A když je hlídání druhých vnoučat v pohodě, není tedy problém u vás??? Pokud tříleté dítě nezvládá samo na nočník, tak bych se nezlobila na babičku, že to občas neuhlídá. Oni toho prostě nezvládají tolik, jako rodiče a nejsou zvyklí všechno hlídat.
Pokud kaši připravuje standardně, tak není proč mít zácpu - leda by to u dítěte bylo psychické a stresovalo ho, že ho hlídá někdo jiný. A to samé u 3 letého dítěte a brečení x nocí poté, co ho hlídá babička.
@JoeJoe Na 4 stranách ti víceméně všichni napsali podobnou věc. Stavíš se k tomu stylem „všichni jsou divní, jen já jsem letadlo“. Nevím, popřemýšlej, jestli není zvláštní, když drtivá většina má jiný názor než ty, jestli bys neměla malinko poupravit ty ten svůj. Svůj život si žiješ samozřejmě ty, ale když ses ptala na radu, zde jsi jich dostala dost.
@BohunkaP píše:
No tak nabídku hlídání prostě nepřijímej… a máš pokoj.Nebo co chceš slyšet?
Že si musíš umýt po dětech talířky, to je snad samozřejmost i u babičky - nebo kdo by to po Tobě měl dělat?
Buď Ti těch pár hodin volna za to stojí (a pak drž pusu a nestěžuj si na nedostatky) - nebo nestojí (a pak babičku hlídat nenechávej).Babička, to je přece rodina… copak u Vás v rodině není samozřejmost, že si každý po sobě uklízí?
Že mi neumyje nádobí doma, by mi nevadilo. Ještě, aby mě nutila si umýt po nás nádobí u nich. Každý, ať si myje svoje, ne? ![]()
@BohunkaP píše: Že si musíš umýt po dětech talířky, to je snad samozřejmost i u babičky - nebo kdo by to po Tobě měl dělat?Babička, to je přece rodina… copak u Vás v rodině není samozřejmost, že si každý po sobě uklízí?
Tak myt po sobe nadobi u rodicu mne tedy automaticke neprijde. Vidame se casto, ale presto jsem u nich jiz pouze na navsteve. Stejne jako oni u nas doma. A na navsteve nadobi nemyjeme, stejne jako ho nikdo jiny nemyje u nas doma. To je preci na mne jako na „hospodyni“ abych si myti nadobi zorganizovala, jak potrebuji- neco jde do mycky, neco myji v ruce…
… na desate strance se dozvime pravy problem mezi zakladatelkou a maminkou…
postupne uz se dozvidame, ze nema vhodnyho partnera (pokud teda zakladatelka nemyslela sveho manzela, kteremu by vadili deti u babicky, tam mam zmatky), ze zakladatelce u nich ani nepomuze nikdo do schodu s kocarem, musi tam po sobe uklidit a na decka ji pri tom nikdo nekouka, ze jina vnoucata zvlada babicka na jednicku. Mno ![]()
@JoeJoe píše:
Neprijde mi, ze jsem nevdecna. Kdyz jdeme k babicce na navstevu, tak si po detech musim umyt kazdy talirek a nikdo mi me pri tom deti uz nehlida i kocar si musim v osmem mesici tehotenstvi vytahnout po schdech sama. Takze mi neprijde nic divneho nemit doma po hlidani zapatlanou celou kuchyn. Ano pocurana podlaha je od starsiho, na nocnik umi ale musi se hlidat. Navic hlidani po ni nechci, je mi vzdy nabidnuto. Mimochdem babicka hlida i jina vnoucata (1,5leta dvojcata), ale dopada to takhle jen u nas.
jsi nevděčná.
@JoeJoe Mimochdem babicka hlida i jina vnoucata (1,5leta dvojcata), ale dopada to takhle jen u nas.
tak asi v téhle rodině to neřeší a jsou rádi, že jim babička pohlídá. A ty jsi opravdu nevděčná.
@mojmira píše:
tak asi v téhle rodině to neřeší a jsou rádi, že jim babička pohlídá. A ty jsi opravdu nevděčná.
presne tak. Proste to „nevidi“. Nebo… nebo je zakladatelka pokazde pritomna u predavani ![]()
No a az se bude muset babicka venovat tomu nejmladsimu, tak koberec bude nasavat zivocisnost starsiho, prostredni a mozna i babicky, protoze ja jsem obcas skoro nedobehla se dvema
No, zertuji, ale k tem curankum urcite pribude kase na koberci.
Musim se zeptat muze, jestli vubec tusi, ze mame narok byt jednou-dvakrat za mesic sami a jak ze se to k tomu stavi jeho rodice a moje mati ![]()
No můžeš se opatrně zkusit zeptat, zda se u vás doma něco nestalo, že malej probrečel celou noc a ty netušíš proč… Babička o tom třeba zkusí popřemýšlet. Jinak chápu, že tě to štve, ale jak už bylo psáno v jiných příspěvcích, je to otázka priorit. Záleží co je pro tebe důležitější.
My máme prcky 2,5 a 4,5 roku. Za celou dobu jsme měli hlídání od babiček a dědů cca 4×, kdy jsme si s mužem někam sami vyrazili. Nikdy to hlídání nebylo podle mých představ, ale byla jsem zticha a snažila se to neřešit, maximálně jsme to pak „zdrbli“ s manželem nebo s kamarádkou. Ale rodičům jsem nevytkla absolutně nic, protože děti to přežili celkem ve zdraví. Ano, byli totálně nevyspaní, utahaní, malej měl také zácpu a navíc trvali na pohádkách v televizi ke každému jídlu, ale jen jsem zaťala zuby a vrátila je k „domácímu režimu“. Ať si to babičky řeší podle sebe. Já byla ráda, že pohlídali.
@JoeJoe píše:
a kdo by mel nosit ten kocar, babicka? Tak hlidani neprijimej, nikdo te preci nenuti ![]()
Ale pokud ji odmitnes, posli ji ke mne, babicka, ktera zvladne jit s dvema prtatama ven a pak jim uvarit kasi, to je poklad, ktery mozna docenis, az to treti porodis a nebudes vedet, kam driv skocit..
@JoeJoe píše:
Neměla bys to tak prožívat. Já když jsem hlídala vnučku, tak jsem dceři v době, kdy malá po obedě usnula, umyla nádobí, poskládala prádlo, zametla kuchyň a tak. Když pak byla vnučka větší a už nespala, tak jsem tohle už nezvládala, věnovala jsem se hlavně jí. Nikdy mi dcera nedala jakkoli najevo, že by to pro ni měl být problém. Byla vždycky ráda, že může být v klidu, že se o malou spolehlivě postarám. Všechny ty ostatní věci jsou podružné a nedůležité. Jestli máš myčku, tak kuchyň máš uklizenou za pět minut. A jestli se tříleté dítě počůrá na podlahu a babička si toho nevšimne, protože hlídá ještě roční, tak to snad taky není tragédie. Trochu uber, víš, jak se to říká… Kdo chce moc, nemá nakonec nic. Aby se ti maminka na hlídání nakonec nevyprdla.
Ženy mohu se připojit do diskuze? Chtěla bych slyšet vás názor. Máme trošku jiný problém. Babička bydlí asi 600 m od nás. Je jí 76 let, nemocná se srdcem, nemůže pořádně chodit. A pořád by chtěla hlídat malého. Jemu je 7 měsíců. Svěřili byste dítě člověku takového věku s těmito problémy? Díky za názor.
@3listek.12 ne, hlavne kvuli pohyblivosti. Copak clovek, co nemuze poradne chodit, zvladne v pripade potreby treba zvednout dite? Bezpecne urcite ne. At klidne chodi na navstevu nebo chodte k ni, ale samostatne bych s ni dite nenechavala. Neco jineho by bylo dite 4-5 roku, ktere uz normalne poslechne, je schopne babicce i pomoci, neco podat. Ale mimino ani batole bych nenechala.
@Bibi239 Já si to taky myslím. Není to moje mamka, je to tchýně. Ona není schopná ho ani přebalit, vykoupat,nakrmit.Ale pořád si myslí jak by to zvládla. Jenže ta špatná jsem já, protože jí malého nechci dávat na hlídání. Ani si spolu nemáme co říct, je mezi námi 50 let věkový rozdíl.
@3listek.12 píše: Ženy mohu se připojit do diskuze? Chtěla bych slyšet vás názor. Máme trošku jiný problém. Babička bydlí asi 600 m od nás. Je jí 76 let, nemocná se srdcem, nemůže pořádně chodit. A pořád by chtěla hlídat malého. Jemu je 7 měsíců. Svěřili byste dítě člověku takového věku s těmito problémy? Díky za názor.
ne, chodila bych s malým každý den za ní, alespoň na chvilku, ale samotnou bych jí nenechala.