Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Lesanka22 těžko říct, spíš asi ne. Přestaň s tím alkoholem a kouřením. U cvičení nevím kde si vzala, že by mohlo ublížit a atb si brala v létě, teď ne. Navíc si v 5tt podle ms? Takže reálně si těhotná tak 3tydny?
@lachtanice86 tak to mě trochu uklidnilo ..ano tak ty 3t v reálu. O obojím sem přestala hned jak sem to zjistila …ale co káva tu fakt miluju?!
Kavu jsem pila u prvniho a piju i ted.
Dala jsem na radu doktora,vse s mirou a selskym rozumem.
Plod začíná být vyživován pupečníkem až někdy okolo 10-12 týdne a do té doby má alkohol a léky minimální dopad. Já cvičila, pila ( dohromady láhev vína za celé těhotenství pro rejpaly), kávu max jednu za den a zbytek caro. Nestresuj, ale chápu tě. Já po zjištění že jsem těhotná dosedala i na záchodě opatrně aby to že mě nevypadlo
trvalo mi tak 3 týdny než jsem se hodila zas do normálu.
Piju kafe, vino, pivo. V malem mnozstvi k veceri/obedu u obou tehotenstvi. Byla jsem kurak, s 1. ditetem jsem kourila 1 za tyden do 5m, doktori mi rikali ze 2-3 slimky denne neublizi, jen se dite muze narodit s nizsi vahou. Pit muzu ale nesmim se opit tak abych treba na bricho spadla. Kafe podle studii nezpusobuje zadnou anomalii v chovani ditete, jak se tradovalo driv. Pokud ma byt dite nemocne je to uz dany vsechno predem co se vajicko potka se spermii. V tu chvili uz je vsechno naplanovane. Spoustu holek tehu zjisti az pozdeji a do te doby holduji cigeratam a alkoholu urcite vic nez ty. Neres blbiny. Stahni si apku Nutrimimi, mas tam jidelnicky pro tehu i zajimavosti co je dobre a co ne a v jake mire. Jak se vyviji plod atd
První trimestr je nejkritičtější (a alkohol a léky mají dopad největší), vyvíjejí se všechny orgány. Ale - většina těhotných zjistí těhoenství v 5.tt a rozhodně ne všechny žijí spořádaným životem. Do toho 5.tt není embryo pořádně napojený, takže ten vliv není tak zásadní, ale vůbec je to v začátku všechno nebo nic, pokud se embryo nějak poškodí, tak většinou taky samo odejde. Tudíž bych prostě hned přestala s cigaretama, alkoholem, kafe omezila (6 šálků denně OK není, 1-2 v klidu), léky bych po konzultaci s lékaři brala jen takové, co se v těotenství můžou. Pokud zrovna neběháš maratony, cvičila bych, jak jsem zvyklá. Otázka samozřejmě je, v jaké kondici a jak „zhuntované“ tělo do těhotenství vstupovalo, třeba z cigaret spousta škodlivin nevyprchá do druhýho dne. Ale nic víc nenaděláš, víš to teď, tak se tak teď podle toho zařiď, nestresuj a věř tomu. První trimestr je prostě ruleta úplně pro všechny.
Kafe nevadi v tehotenstvi vubec, neni-li ho moc. Alkohol a koureni vynech, z leku na bolest muzes paralen, atb ted neberes, tak je neres.
Ja zjistila tehotenstvi pred silvestrem, ale po snure predvanocnich party, kde jsem neabstinovala a ted ma vysledek 14mesicu a poznamenane nevypada
kdyby neco, tak to tehotenstvi odeslo, nez jsi ho zjistila. Jedno, dve kafe denne nic neudela, pokud te trapi nizky tlak, lekar ti to schvali.
@Micaella22 Doktora, ktery ti rekl, ze muzes pit, jen ne v takovem mnozstvi, abys treba spadla na bricho posli vratit diplom a zadny jeho dalsi myslenky uz tady prosim neprezentuj.
Káva bez mleka s jednou lžičkou cukru bylo to jedine, co jsem mohla první 3 měsíce pozrit, aniž bych to vyzvracela. Pokud nevypijes za den 5 smrtaku, tak to neres. ![]()
@Micaella22 píše:
Piju kafe, vino, pivo. V malem mnozstvi k veceri/obedu u obou tehotenstvi. Byla jsem kurak, s 1. ditetem jsem kourila 1 za tyden do 5m, doktori mi rikali ze 2-3 slimky denne neublizi, jen se dite muze narodit s nizsi vahou. Pit muzu ale nesmim se opit tak abych treba na bricho spadla. Kafe podle studii nezpusobuje zadnou anomalii v chovani ditete, jak se tradovalo driv. Pokud ma byt dite nemocne je to uz dany vsechno predem co se vajicko potka se spermii. V tu chvili uz je vsechno naplanovane. Spoustu holek tehu zjisti az pozdeji a do te doby holduji cigeratam a alkoholu urcite vic nez ty. Neres blbiny. Stahni si apku Nutrimimi, mas tam jidelnicky pro tehu i zajimavosti co je dobre a co ne a v jake mire. Jak se vyviji plod atd
Nedalo mi to abych nereagovala, to jako myslíš vážně, že nějaký „dr“ tvrdí, že kouření v těhotenství dítěti neublíží?
![]()
Já byla taky starostlivá a ptala se své dr například na pití kávy. Ta se jen pousmála nad svým připraveným šálkem ranní kávy. Rozhodně v rozumné míře šalek denně neuškodí. Do 8tt není mini na pupeční šňůru napojeno, takže požitého alkoholu za dobu nevědomosti o těhu se jistě neboj. Cvičení neuškodí, když se jukneš na vhodná/nevhodná v těhotenství. Léky samozřejmě pouze s poradou dr. a cigarety soudím, dle tvého dotazu jsi jistě zahodila…
@misuled píše:
@Micaella22 Doktora, ktery ti rekl, ze muzes pit, jen ne v takovem mnozstvi, abys treba spadla na bricho posli vratit diplom a zadny jeho dalsi myslenky uz tady prosim neprezentuj.
Naprostý souhlas ![]()