Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojik všem ![]()
Chtěla bych se vás všech opět na něco zeptat.V 9.tt a následně pak ve 13.tt jsem si nechala udělat těhotenský screening na Dawnovův syndrom.Brali mi krev a dělali dvakrát ultrazvuk.Při tom druhém,měřili mimču páteř a zjišťovali šíjové prosvícení.Vše dopadlo výborně,prý se nemusím bát,výsledky učebnicové..
Slyšela jsem,že se dělá další vyšetření i v II.trimestru,nevíte někdo,jak to probíhá?Zase na krev a ultrazvuk..nebo odběr plodové vody?
Díky za odpovědi ![]()
Ahoj, je to zase odběr krve a UTZ, na plodovku se posílá jen v případě špatných výsledků nebo pokud je maminka starší. Myslím, že můžeš být vklidu, neboj
Tak já jdu jen ne krev v rámci tripple testu. Žáden UTZ mi dělat nebudou ![]()
Taky bych ýt tebou byla v klidu. Ten screening ve 13 tt je nejpřesnější.
Pokud ti NT screening dopadl tak skvěle, tak tyto testy jsou rozhodující. Můj gynekolog ani tripple testy v II. trimestru nedělá, pokud jsou výsledky NT screeningu velmi dobré. ![]()
vincka píše:
Pokud ti NT screening dopadl tak skvěle, tak tyto testy jsou rozhodující. Můj gynekolog ani tripple testy v II. trimestru nedělá, pokud jsou výsledky NT screeningu velmi dobré.
Tak to je hodně divné, protože mě se nikdo neptal. Tripple testy jsou prý povinné.
Jak u kterého gynekologa, já měla I. screen naprosto luxusní a u triplů riziko 1:102 na Downa, nešla jsem na plodovku, utz ve 20tt dopadl taky skvěle.
Pro zakladatelku - I. screening je ve 13tt, pak v 16tt Triply - to je krev, někdo už to nedělá, ve 20tt UTZ a ve 32tt UTZ. A neboj.. ![]()
Tak já mám čerstvou zkušenost s oběma screeningy..v prvním trimestru - biochem. test vyšel ok, UTV - šíjové projasnění a nosní kůstka ok.
Ve II. trimestru - triple test - pozitivní (ani mi nesdělili výši rizika - bylo hodně velké), opakovali náběry - takže opakovaný triple test - míra rizika se dost snížila ..na 1:150 na chromozom. vady (Downův syndrom, Edward. syndrom)..následoval oběr plodové vody no a dnes mi volali zrychlené výsledky právě na toto riziko …a je to ok
Takže triple test je fakt na h…
ale zase mám jistotu, že jsem dostatečně otestovaná ![]()
No,tak koukám,že to nebudu nijak pokoušet a ani se stresovat nějakým druhým screeningem ani triple testem..nechám to osudu..páč,jak píšete,první testy můžou být okej,druhý už tak ne.Mně vlastně doktor to vyšetření v II.tt nedoporučoval,nebo takhle,vůbec nic neřekl,potřásl mi rukou,řekl,že to bude okej a čau..
Nehledě na to,že bych vyplázla další nezanedbatelnou částku peněz,že.. ![]()