Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte těhulky, chci se zeptat, je tu z vás některá na úřadě práce teď v těhu? Mně končí příspěvky od úřadu p- v březnu, tak mě zajmá, jak na tom budu s příspěvkama.A co pořád doma děláte holčiny?
ahojky taky jsem na uradu prace, bohužel tě musím zklamat ale díky tomu že jsme na uradu prace dostaneme až rodicovský prispevek az se nam to zlate narodí
na mateřskou nemáme nárok ![]()
Ahoj, jsem taky v podobné situaci. Nejlepší info jsem našla tady, viz odstavec 4.: http://www.babyonline.cz/…ovolena.html
Pokud se budeš chtít na všechno podrobně vyptat, má to na starosti Správa sociálního zabezpečení, ke které jsi příslušná podle adresy trvalého bydliště. Měli by ti tam pomoct vypočítat, jestli máš nebo nemáš na ppm nebo aspoň na nemocenskou, nárok.
Ahoj, já jsem si právě vyčetla, že tím, že mám odpracované víc jak ten rok, tak mám právo na mateřskou, a ta by se mi měla počítat z posledního zaměstnání.A co pořád děláte doma?
Ochranná lhůta je myslím 6 měsíců tzn., že kdyby jsi nastoupila na mateřskou do 6 měsíců od skončení zaměstnání, tak by jsi nárok měla. Nejsem si ale jistá, jestli je to 6 měsíců nebo 7.
Ahoj holky,já jsem taky těhotná a na úp,ale už ani podporu nepobírám,takže jsem byla žádat na sociálce o příspěvek na bydlení a o životní minimum.Ale jelikož bydlím s přítelem v podnájmu a přítel vydělává,nemám právo na nic..takže neberu žádnou finanční podporu.Jsem z toho dost zmatená,přeci nejde,aby nás nechali žít z jednoho platu,nebo opravdu to je týhle zemi tak špatně vymyšlený? ![]()
Ahoj, mně prácě tento měsíc končí příspěvky z úřadu práce, a taky si nedokážu představit, že do rodičovského příspěvku nebudu nic pobírat, dyť to není možný,!!
Bohužel je!Já v thěu končila školu a šla na pracák.Tak mi řekli že na podporu nemám nárok dkyž nemám odpracováníö šla jsem na socku takových papírů co chtěli(byla jsem hlášená že ybdlím s mamkuo ta má plat kolem 9000(nájem tou dobou byl asi 6000) a víte co mi řeli že mě má živit maminka že má peněz dost haha no nic neali ještě jsem měla chlapa jinak byhc se chodila pást
Je to prostě bordel v tomhle státě,když to tak řeknu
A nevíte někdo,kdy se má žádat o rodičovský příspěvek a jestli vám délku určuje úřad práce,nebo si můžete vybrat,kolik let chcete být s dítětem?
Ahoj, já jsem si byla teď před porodem pro papíry na dorovnání mateřské do rodičovského příspěvku, protože bych jinak měla mateřskou 6400kč a rovnou mi tam dali i papíry na porodný a rovnou i na ten rodičák, že jim to tam mám přinést, až si půjdu žádat o to porodný, tak to vezmu všechno jedním vrzem, takže podle mě je jedno, kdy si žádáš.A ten rodičák si určuješ sama, jak dlouho budeš doma, ale neni to tak jednoduchý, když chceš být doma jen 2 roky, tak podmínka byla tuším, že jsi musela vydělávat tolik a tolik, jinak na ní nemáš nárok a ta čtyřletá se dává automaticky těm, co nemají odpracováno a nemají nárok na mateřskou vůbec.
Ahojte, takže mi co jsme na úřadu práce a končí nám teď příspěvky od úřadu, tak do porodu jsme bez financí, bez příspěvků?bez mateřské? to je děs, a po narození nám začíná rovnou rodičovský příspěvek? ale vím, že když byl někdo na úřadu práce před porodem, tak si dělku rodičovského nevybírá, je to na 4 roky dané.vybírají si to jen ty, co pracovali.
Přesně tak, jak píšeš. Můžeš si zkusit zažádat, jestli bys nedostala nějaký příspěvek třeba na bydlení nebo tak, ale záleží na tom, kolik vydělává tvůj manžel nebo přítel, protože životní min. pro 3členou rodinu je 7100kč, vim to, protože jsem se na to ptala.Je to fakt hukot!!!
Tak je to přesně tak,jaxem si myslela
Myslím,že tohle dost podělali..jako stát.. Takže já si tak maximálně půjdu vyplnit papíry na porodný a na rodičovský příspěvek..hmm,aspoň něco..už abych teda rodila..jinak nevím z čeho budeme těch 5měsíců žít.. ![]()
Zeptej se na tom pracáku, třeba máš nárok na nějaký to životní minimum, to byti tam měli říct, za to nic nedáš.
Životní minimum?
![]()
Pro jednu dospělou osobu je živ. minimum 2800, pro dalšího dospělého 2600.
Takže dámy, pokud máte nějaké výdělečně činné partnery, tak se můžete jít opravdu pást ![]()
Smutné, že? ![]()
Před rokem a půl jsem na tom byla stejně.
Celé těhotenství jsem neměla ani korunu