Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Všichni, pročítám tyhle stránky už dlouho a dnes jsem se konečně zaregistrovala..začínám mít čím dál tím větší touhu mít miminko, zatím jsem po rozchodu začala vztah a jsme na začátku, ale přemýšlím o tom, asi jako každá žena.
Problém je v tom, že dojíždím každý den hodinu vlakem do práce a zpátky, přemýšlím o koupi auta, ale zatím nemám na něj penízky.
Chtěla bych Vás poprosit o nějaké zkušenosti, jak to řešíte u Vás doma, jde mi o tu dobu v těhotenství a hlavně až dítě povyroste a já se vrátím do práce. Ráno vstávám v půl páté a vracím se mezi pů čtvrtou a půl sedmou, někdy mě to docela zmáhá, mám tedy dost koníčků po večerech, ale to je něco jiného než to, že by mě čekalo dítě, se kterým bych chtěla večer ještě nějakou chvilku strávit, přečíst pohádku, uvařit, vyžehlit, mám pocit, že by toho bylo dost.
Babičky ještě pracují a přítel aky dojíždí, co s tím, když u nás na Severu je málo práce a mě se v mojí práci líbí.
Prosím Vás o všechny zkušenosti. Díky a pěkný den Luca
Ahoj Luco,
já denně dojíždím asi třičtvrtě hodiny. Je to sice městskou dopravou, ale jak si pamatuju své dojíždění vlakem, tak tam byla výhoda, že si člověk prakticky vždycky nějaké to místo na sezení našel. Ráno to celkem zvládám, ale s tím odpolednem (vracím se tak mezi 5 a 6) to bývá horší. Bříško je unavené a cesta mě po pravdě řečeno vyčerpává čím dál víc.
Řidičák nemám, ale i kdybych měla, tak jsem četla, že pozornost a soustředění se u pokročilých těhulek zhoršuje, takže se např. řízení auta moc nedoporučuje. Já osobně bych se toho docela bála. Vlak mi připadá bezpečnější víc.
Přeju hodne štěstí do vztahu i miminka!
Ahoj holky,
já dojíždím autem (30 min) nebo vlakem (1h20), jsem ve 28 tt a je to v pohodě. Na řízení se soustředím bez problémů, zatím ![]()
Fakt je ale ten, že numusím vstávat v půl páté, to by mě vážně zabilo. To bych nezvládala, jsem o tom přesvědčená. Sice dělám třeba do osmi, devíti večer, ale mám dost individuání režim práce, tzv. klouzavou pracovní dobu, a můžu si díky tomu tempo dost uzpůsobit těhotenství. To je výhoda.
Nevím, co poradit - jestli do toho jít nebo ne. Zálěží taky na tom, kolik Ti je a jestli ještě můžeš nějakou dobu počkat. A pak taky je přeci strašně důležité, jestli ten nový partner je ON
Jestli to cítíš a on také chce rodinu, tak bych se moc nerozmýšlela
To pak práce, i ta sebelepší, půjde stranou…
Držím palce, ať to všechno uvážíš správně.
Tutu + mimi 28 tt
Ahojky
já dojíždím také téměř hodinu do práce MHD autem když není provoz to stíhám tak 30-40 minut. Zatím my to problémy nedělá i když mám problémy když není místo na sezení to mi pak není zrovna nejlépe ale naštěstí se zatím nějáké místečko najde ( no spíš se na něj narvu MHD mezi 4-5 tak si to umíte představit ).
Občas jezdím autem ale hodně by se to prodražilo tak raději MHD. Uvidíme jak to budu zvládat dál, ale doufám že to ude i nadále snesitelné.
Ahoj
Petra + brouček 14+3
Ahoj, díky za rady, ještě by mě zajímalo jak se chystáte řešit tyhle věci až bude miminko na světě a začnete zase po nějaké době chodit do práce. Nevím o žádné školce, která by fungovala od půl páté ráno a abych si pro dítě mohla přijít až v 7. Asi budu muset zvážit nějaký částečný úvazek, ale předpokládám, že i 10-ti leté dítě by nebylo rádo v 7 hodin samo doma. Na partnera moc spoléhat nemůžu, má ještě delší prac. dobu než já. Je mi 25, takže mimčo nechci úplně hned teď, ale třeba ve 27 bych ho ráda měla, nechci zůstat jen u jednoho.
Díky a zvládněte to!
Ahoj Luco,
taky jsem řešila problém s návratem do práce, když byly malé 3 ročky. Musela jsem nějak skloubit školku, pracovní dobu a hlavně domácnost. Moje pracovní doba je od 8 do půl 5. Takže ráno vstanu v 6, udělám snídani apod. a pak budím prcka kolem půl 7 a v 7 vyrazíme do školky a o půl 8 fičím do práce, abych tam na 8 byla. Je to ráno docela frmol, ale vzhledem k tomu že je školka do 4, tak se musí taky manžel postarat a vyzvedává ze školky malou on. Jinak by to prostě nešlo. Takže já dorazím z práce tak kolem 5 a to už na mě rodinka čeká doma a můžeme spolu ještě něco podnikat. Školka, která by byla do sedmi snad ani není a to by asi pro ty děti bylo strašně dlouho, být ve školce celý den. Ale myslím, že na tyto úvahy máš ještě času dost a dost. Nejdříve si musíš užít miminka a možná se ti to tak zalíbí, že do té práce ani spěchat nebudeš.
Ahoj Lucah!
Pokusim sa Ti popísať môj denný režim, ktorý vediem po materskej a syn nastúpil do MŠ v necelých 3 rokoch. Do práce mám 50 minút s 1-2 prestupmi tramvají a potom este 20 minú pesky okolo práce do MŠ, autom mi to cele trva 25 minut i so skolkou. MŠ som si schvalne vybrala co najbližšie k zamestnaniu, vidim to ako operativnejšie riešenie. S odovzdanim syna do rúk MŠ a s vyzdvihnutím sa musim spolahnut len na seba, manzel ma prac dobu mimo okres Brno. Vstávam o 05.35, hned sa idem vyvenčiť na 45 minut so psom. Potom nasleduje moja ranna hygiena, priprava snidane a moji svačiny. Daniela budim o 06.45 a o 7.10 už sedím v aute. Keby sme sli pešky k tramvají, tak pripočítam +8 minut.
V aute Daniel snída, v sklolke si umyva zubky.Ve skolce sme o 7.35-7-40hod. Naša MŠ je od 06.30 do 16.30hod. Cele tehotenstvo som jazdila autom, i sama do zahraničia (SR) a nemala som problémy ani zdravotne, ani s reakciou.
Prac. dobu mám od 8.00 do 16 hod.
Potom si Daniela v MŠ vyzdvihnem, cestou si zájdeme kde chceme, či potrebujeme, domov prichádzame spravidla medzi 17 - 18 hod.Vybehneme so psom, hra, rozprávka, večera, hygiena a ide spať okolo 20 hod.
Auto vidím u seba ako maximálnu usporu času a je flexibilnejšie. Samozrejme si to vyžaduje vacsie sustredenia, takže si neodpočiniem, ako v mestskej doprave, kde sa cestuje s čistou hlavou.
Pak nastane ten čas na sebe a manžela, domácnosť. Ale stoji to zato, nemenila by som.
Prajem Ti zrelé uvahy v spoločnú spokojnosť.
Alica.