Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, našla jsem tu jen pár diskuzí s touto tématikou a chtěla bych více informací. Jak probíhalo Vaše těhotenství s endometriózou? Začátky těhotenství, komplikace atd. Za jakékoliv informace budu vděčná. ![]()
Na těhotenství jako takové endometrióza vliv neměla, na početí ano, to byl problém.
@Enitka děkuji ❤️ Takže žádné neobvyklé bolesti, nic takového. Vím, je to velmi individuální. Za jak dlouho se Vám podařilo otěhotnět? Spontánně nebo za pomocí lékařů?
IVF, po operaci endometriózy, pak to vyšlo na první pokus, ale druhé už se nepovedlo, i když proběhly další operace. Od bolesti jsem měla celou dobu těhotenství klid, porod úplně v pohodě takřka bez bolesti.
Jsem ve 22tt po IVF. A i když mám endometriozu, tak naštěstí žádné problémy nemám. Lék na endometriozu je právě těhotenství.
Předem upozorňuji, že neumím psát krátce 🤣
Mám endo už od 14 let, brutální křeče, potvrzena až v 31 letech, po mnoha letech hormonální antikoncepce, po vysazení a mnoha letech dalších bolestí. V 31 letech jsem nemohla udělat už krok bez bolesti a vybrečela jsem si (doslova!) operaci. Tam mi konečně potvrdili endo, do té doby mi žádný doktor nechtěl dát žádanku na speciální vyšetření, že prý jsem mladá a že jsem ještě nezkoušela rok otěhotnět.
Tehdy jsem s manželem byla asi půl roku, ale souhlasil, že se pokusíme o miminko. Zkoušeli jsme to rok a nic. Šla jsem tedy ke svému doktorovi (konečně jsem našla někoho, kdo hledá příčinu), který řekl, že než začneme s IVF, pošle mě na několik vyšetření. Z toho některé na sebe navazovaly, takže jsem musela čekat na výsledky, objednat se na další, čekat na další výsledky,…víceméně jsem všude měla všechno v pohodě, kromě neprůchozího vejcovodu vlevo. Mezitím se mi endometrióza vrátila ještě horší než dřív, bolesti jsem začala mít i v klidu. Takhle uplynuly další dva roky. Za tu dobu jsem přestala pít kafe, začala jsem brát vitamíny od Justu a pila koktejly od Herbalife, k tomu jsem užívala kapky na hormonální nerovnováhu, které míchá jeden mladý bylinkář z Moravy (věřím mu mnohem víc než komerčním prodejcům). Taky jsme letěli na dovolenou na Rhodos a vylezli na Tsambika Monastery, kam prý chodí neplodné ženy a že prý do roka otěhotní. Haha. Tam mě manžel při západu slunce požádal o ruku. Přijeli jsme domů, další měsíce nic, v prosinci jsem se totálně zhroutila před rodinou a známými, že nemůžu mít děti a že je všechno v háji. A pak jsem na to rezignovala. Dala jsem si předsevzetí, že od ledna si nedám ani kapku alkoholu, na jaře půjdu na operaci a po svatbě v létě, do kterých mezitím zhubnu, půjdeme na IVF. Mezi svátky jsem pak měla takový zvláštní pocit, dostala jsem chuť na popcorn, na který jsem několik let chuť neměla a na hermelín s brusinkami. Pak jsem počítala dny do menstruace. Najedou čtyři dny zpoždění, to už mi maličko vrtalo hlavou, ale furt jsem tomu nevěřila (zpoždění jsem i dřív měla občas 4 dny, jen mi bylo divné, že poté, co jsem maličko zašpinila, nepřišla menstruace jako vždy, ale nechtěla jsem tomu věřit). Pátý den - na Nový rok, jsem pak jak blázen hledala lékárnu, kde bych mohla koupit test. Rohlík naštěstí rozvážel a meli testy. Okamžitě jsem objednala a i když už bylo odpoledne, udělala jsem si test. Dvě čárky! Já tomu normálně nevěřila! Po tolika letech trápení (plus roky předtím, kdy jsem nemohla najít kloudného chlapa), jsem konečně našla pozitivní test!
Někdy v pátém týdnu jsem chytila chřipku a hrozně se bála, aby se něco nestalo. V sedmém týdnu jsem šla na kontrolu ke svému doktorovi, který mi oznámil, že čekám dvojčata. Tehdy jsem se tam rozesmála a představovala si, jak to říkám doma 🤣 Všechno se zdálo být v pořádku, jen to čekání do další kontroly bylo dlouhé… Pak jsem šla na screening v nejzazším termínu, takže mi to vyšlo v šedé zóně na Downa z krve, ultrazvuk v pořádku. Pak jsem chodila co 14 dní na kontroly a tu a tam se někdo zeptal, zda jsem měla testy na Downa podrobnější. Takže zase nervy, jestli je všechno v pořádku a jak bych to případně zvládla. K tomu se přidaly šílené bolesti v tříslech - rozpínání dělohy, rozevírání pánve a samozřejmě i srůsty od endometriózy. Od té chřipky až do nějakého pátého měsíce jsem pořádně nemohla jíst, po všem mi bylo zle. Pak mi zjistili těhotenskou cukrovku, ale limitní, takže jsem nemusela držet dietu, jen jsem musela jíst menší porce a hlídat si cukr. Menší porce byly v pohodě, protože mě stejně pořád pálila žáha. Neustále. Jak kluci rostli, bolesti byly horší a horší, ale snášela jsem to statečně - pořád jsem si říkala, že mi to za to, že jsem do sebe nemusela prát hromady hormonů, rozhodně stálo! Po 30tt jsem se bohužel začala stresovat a začali mít horší průtoky. Downa už jsem se nebála, co 14 dní jsem výsledky testů vkládala do Chatu GPT a ujišťovala se, že je všechno v normě 😀 Stres ale způsobil, že jeden z bobánků přestával růst, takže jsem musela do porodnice, kde jsem byla sledovaná a kde jsme naplánovali císaře. Narodili se 35+6 - drobní, ale nádherní! Teď je lumpům osm měsíců, vrstevníky dohnali už na třech měsících a dělají mi radost!
Jen jsem si myslela, že třeba jak se v těhotenství všechno natahovalo a bolelo, že po porodu budu mít na chvíli klid. Houby! Sotva skončilo šestinedělí plné bolestivých stahů, vrátily se mi bolesti ze srůstů v plné síle 😑 Teď řeším, že bych měla jít na nějakou kontrolu a následně na operaci, ale copak to jde, když jsou na mě mrňousové ještě závislí? Dokud nechodí, nepřipadá to v úvahu, protože po operaci bych měla aspoň měsíc odpočívat a netahat nic těžkého, což je paradoxní, že po císaři, což je velká operace oproti laparoskopii, mě hnali na nohy a šup šup pečovat o děti! 😀 Bohužel si myslím, že mám endo prorostlou do střev a močáku, takže by to mohlo být i na delší dobu…no, uvidíme, až se dokopu alespoň ke konzultaci a vyšetření 🙄
Já měla první a teď i začátek druhého těhotenství bolesti na pravém vaječníku kde jsem při prvním tehu měla cystu. Podle me ho mam proste citlivější. Prvni tehu - prirozene za 3 mesice snažení, mela jsem tezkou endo. Porod 39+3, bohužel po 6h na 9cm jsem se neotevírala a skončila jsem na cs. Těhotenství na endo pomohlo, cysta 8cm zmizela sama. Ten těhotenství (ale jsem teprve 7tt) po ivf, ale to z důvodu genetiky. Vyšel hned první pokus.
Čekala jsem, že to bude trvat, ale povedlo se na podruhé
těhotenství bez komplikací, jen moje špatná ledvina, ale přežila jsem bez stentu.
Porod byl dlouhý, ale dopadlo to
bolel dost, ale to je ais normální.
Celé těhotenství jsme si užívala, že nemám menzes. Kontrolu v poradně mám v září, tak uvidíme co řeknou ![]()
Jediný problém je, že jsme ještě stále nepřestala krvácet a to je to už 10 týdnů, chtějí mě poslat na hysteroskopii tak jsme zvědavá a furt doufám, že krvácení přestane samo ![]()
U me to vliv nemělo, naopak tehotenstvi zastavi tu endometriozu, kdyz mi ji zjistili, tak mi rikali, at jsem bud těhotná nebo si necham napsat antikoncepci bez vynechání na MS, pak az přechod…
Mam teda dva útvary, mela jsem o prazdniny cystu, a ikdyz rikali, ze tehotenstvi spise nepujde, tak jsem neplanovane otěhotněla..
Endometrióza ovlivňuje plodnost, ne průběh těhotenství ![]()