8. týden těhotenství – nevím, co dělat

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
176
9.4.26 12:42

8týden těhotenství - nevím co dělat

Ahoj, potřebuju se trochu vypsat a poradit…
Jsem na začátku 8. týdne těhotenství. Zatím to ví jen můj partner, rodině to řeknu až po návštěvě gynekologa (první sezení mám příští týden).
Celkově nevím, co dělat. Někdy jsou dny, kdy se necítím vůbec dobře – nic se mi nechce, při pomyšlení na jídlo mi je zle, nedokážu se dokopat k ničemu. Jindy je to úplně normální den a funguju skoro jako dřív.
A Nevím, kde vůbec začít: co můžu a nemůžu? jak zvládat běžný den? co dělat s těmito příznaky? jak se připravit a co zjistit? A tak celkově nemám nic načteného, protože je to neplánované, takže vůbec nejsem připravená.. :roll: možná si budete myslet, že jsou to hloupé otázky..

Každá rada, zkušenost nebo tip z prvních týdnů těhotenství mi fakt hodně pomůže. Děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35431
9.4.26 12:46

Když je ti zle a můžeš tak lež a nic nedělej. Jinak nemusíš dělat/nedělat nic extra než obvykle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
450
9.4.26 12:47

Ahoj, vůbec to nejsou hloupé otázky! :kytka: Já též otěhotněla absolutně neplánovaně, nebyla jsem vůbec připravená a první trimestr byl náročný, často jsem se necítila dobře a hlavně jsem kvůli extrémní únavě skončila na neschopence. Vím, že se to snadno řekne, ale za pár týdnů jistě pocítíš výrazné zlepšení.
Rada je asi takováto: odpočívej, kdykoliv si tělo řekne a můžeš, jez, kdykoliv máš hlad (klidně si do něčeho kousni i v noci, mně to pomáhá na nevolnosti). Taky můžeš vyzkoušet zázvorová lízátka, mně na nevolnost hodně pomáhala zmrzlina, nějaký ovocný sorbet. Celkově jsem preferovala a preferuju studená jídla.

A co člověk „nemůže“? Taková ta klasika, sauna, horké koupele, zvedání těžkých věcí, otřesy, poskakování… Ale je to hodně individuální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8847
9.4.26 13:00

Hlavně potřebuješ klid, nestresovat se. Pak mít dobrou práci, kde nemusíš hned na nemocenskou. Pak natěšeného partnera a rodinu. Informace načteš za jedno odpoledne. To, co právě zažíváš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1375
9.4.26 13:04

Poslouchej svoje tělo, odpočívej, když je třeba, pokud chodíš do práce, a je Ti hodně zle, můžeš jít na neschopenku, a pak se dle stavu vrátit zpět :)
Hloupé otázky to nejsou, ani trochu. Začátky má někdo trošku těžší :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35431
9.4.26 13:05
@truelly píše: Více

Na neschopenku se chodí ze zdravotních důvodu a ne nevhodné práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5298
9.4.26 13:41

Můžeš vše, co ti tvé tělo dovolí, aby ses cítila dobře. Ideální je zůstat aktivní (fyzička se bude hodit k porodu, jen bych vynechala nějaké extrémní a nebezpečné sporty), ale dostatečně odpočívat, když si o to tělo řekne. Nemůžeš (anebo spíš neměla bys) kouřit, pít alkohol, jíst syrové maso a vejce, tahat hodně těžké věci. Nedoporučuje se to přehánět s plísňovými sýry, vnitřnostmi (nadbytek A vit), kofeinem, nezdravým jídlem, pozor na některé bylinky, případné léky konzultuj s lékařek/lékárníkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
9.4.26 14:29

Byla jsem hodně unavená celý první trimestr až do cca 16. tt, potom se mi zase motala hlava. Když to šlo, snažila jsem se cvičit (jóga, procházky apod.), když to nešlo, nepřemáhala jsem se. No, ke konci jo a manžel pro mě musel na procházku dojet autem, protože tu bolest vazů a nervů, na které mimino tlačilo, přece rozchodím. Když to šlo, chodila jsem kolem 5 km denně. Ze začátku jsem zvládla práci, doma jsem usnula, probudila se v 7, byla dvě hodiny aktivní a šla zase spát :D. Snažila jsem se to překonat, ale nešlo to.
To, že některý den je pohodový (jako dřív) a jiný den je hrozný (únava, nechutenství), je naprosto normalní :).
Je to hezké, i když občas únavné. Loni jsem na tom byla téměř stejně, byla jsem v 6. tt. Zdá se mi to nedávno a zrovna kojím čtyřměsíčního syna, který už se čile přetáčí na bříško a směje se na celý svět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18498
9.4.26 17:29

@Blondynka01 tak asi víš, že máš jíst listovku. Odpočívej kdy potřebuješ. Ted mas hormonální kolotoč a než si tělo zvykne, tak je to houpačka jak píšeš - únava, špatně od žaludku atp. Každé těhotenství je jiné. U kluka mi bylo asi dvakrát lehce šoufl, holka mi dala zabrat a bylo mi blbě 5 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.4.26 18:12

První tři měsíce jsem byla jak po vopici. Nebyla jsem schopná říct jestli je mi špatně z hladu nebo z jídla. Jogurt jsem jedla na 3×. Třeba hodinu. Jízdu autem bez zázvorového lízátka bych asi jako spolujezdec nedala.
Prostě jsem udělal doma úplný základ a ležela jsem. Pila jsem ledovou vodu s citronem nebo trochu colu. Housky, jogurty, jeden knedlík.

Prostě se nadechni a jenom buď!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí