Těhotenství a magisterské studium

2024
10.10.22 13:56

Těhotenství a magisterské studium

Ahoj holky,
jsem tu nová a toto je můj první dotaz. Je mi 26 a jsem čerstvě vdaná, manželovi je 32 a už nějakou dobu touží po miminku a já už bych taky asi chtěla. Problém je, že já ještě stále studuji, čeká mě teď poslední rok magisterského studia, s tím že bych měla státnicovat v září. Součástí mojí DP je i experimentální výzkum, takže to není jen o psaní.
A teď k mému dotazu, chvílemi mě hlodá myšlenka začít se snažením už teď, ale bojím se jak to pak všechno budu zvládat pokud se zadaří. Zároveň, pokud budu čekat nemusí se zadařit hned a i kdyby jo, budu mámou nejdřív v 28.
Celá moje studia byla dost hektická (určitou dobu jsem studovala dvě VŠ najednou a pak doháněla vše co jsem během toho nestihla), ale teď je to docela pohoda a já si to užívám. Při škole mám brigádu a sice se taky trochu peru s časem, ale je to úplně jiné než předtím. Miminko bych chtěla, ale bojím se, že díky případnému těhotenství zase spadnu do toho všeho chaosu…

Jak byste k tomu na mém místě přistoupili? Dítě jsem chtěla vždy brzy a už teď je na mě „pozdě“ a bojím se to ještě odkládat, zároveň mám ale strach, že se z toho pak případně zblázním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30332
10.10.22 14:10

Osobně bych počkala min do června. Pokud bych v té době měla diplomku napsanou a čekala jen na státnice tak bych to riskla. I když já straspytel bych počkala po státnicích. Ten rok to nevytrhne a radši bych si těhotenství užívala v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2411
10.10.22 14:13

Tak se začni snažit hned, jak doděláš ten výzkum. :nevim: Děláš teda něco s nebezpečnými látkami, nebo co by ti na tom výzkumu vadilo? Tam pak asi ani nemáš moc na výběr…

Jinak teda já taky jedny státnice dělala po porodu - a nebylo to kvůli těhotenství, prostě mi to dýl trvalo (taky víc oborů najednou), a taky to ničemu nevadilo. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
10.10.22 14:40

Také bych počkala až po výzkumu. Pokud ale výzkum se nevylučuje s těhotenstvím, tak vlastně proc ne, ale ideální to nebude.
Hele, ať to uděláš jak to uděláš, nebude to ideální, na druhou stranu to zvládneš.
Já bych začala se snažením po výzkumu, popřípadě celé diplomce. Potom bych začala.
Mně třeba bylo strašně špatně během jednoho těhotenství, mysli i na tohle.
Každopádně hodně štěstí při studiu i ori snažení :kytka:

Příspěvek upraven 11.10.22 v 08:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8980
10.10.22 16:03

Mne se narodilo dítě mezi podzimním a jarním semestru v posledním ročníku magisterského studia. Vyšlo mi to tak krásně, že semestr začínal akorát po šestinedělí. Domluvila jsem si individuální studium některých předmětů, některé odchodila normálně, některé neměly povinnou účast. Státnice jsem musela o semestr odložit, ne kvůli dítěti, ale kvůli vedoucímu diplomky, vykašlal se na mě… takže jsem statnicovala s ročním synem a druhým v břiše. Nebyla to pohoda, vyžadovalo to spolupráci manzela a babičky, ale šlo to a nikdy jsem nelitovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.22 16:54

Rodila jsem týden po bakalářských státnicích. Teď dělám dálkové magisterské s batoletem. Každopádně já teda mám obor, který jde dělat prakticky celý na dálku. Žádný výzkum nebo tak.

• Citovat
  • Upravit
44228
11.10.22 04:15

@ruzulka V těhotenství je vše nejisté. Zvlášť ve starším věku. Většina žen sice má to štěstí, že ho zvládá relativně bez problémů a může pracovně fungovat až do nástupu na MD.
Zase je ale spousta žen, které mají problémy s ukrutnými nevolnostmi, omdléváním atd. hned v prvních týdnech, jejich stav vyžaduje kapačky. Běžná je velká únava v prvním trimestru, každá ji snáší jinak, některá ji překoná jen zvýšenou potřebou spánku. Později se přidají třeba problémy s tlakem, křečemi v nohou, tvrdnutí břicha, těhotenská cukrovka(která vyžaduje pravidelně jíst a jídlo promýšlet, někdy inzulín).
Těžko říct, jak to bude u Tebe a jak budeš snášet běžné neduhy, když jsi ještě nikdy těhotná nebyla.

Pokud výzkum vyžaduje práci v terénu, počkala bych až do ukončení výzkumu. Pokud špatně snášíš stres i normálně, počkala bych až do ukončení studia.
Pokud jsi střelec a nebojíš se riskovat, jdi do toho hned. Je statisticky velká pravděpodobnost, že to zvládneš. Navíc ziskáš čas k otěhotnění, které nemusí přijít hned.
Držím pěsti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
11.10.22 04:29

Mně bylo při prvním tak zle, že jsem první tři měsíce téměř nejedla, hubla a padala na mě taková únava, že bych spala nonstop. Nedovedu si představit, že bych v tomhle stavu psala diplomku nebo se učila na státnice. A jsem docela stresař, takže bych ani zbytečně nevystavovala mimino stresu. Já osobně bych počkala, až by bylo po státnicích. Ten rok už to nevytrhne a zas až tak stará nejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
12.10.22 06:15

@ruzulka tak co, praštíte do toho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5413
12.10.22 07:49

Taky mysli na to, že v šestinedělí Té pravděpodobně statnicovat nepustí nebo že dítko může přijít na svět jindy nez ve vypočítaný termín.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.10.22 12:28

Já bych počkala až po škole, nebo alespoň do napsání diplomky.
Je mi teď stejně jako tobě, v prosinci se nám má narodit děcko. Říkala jsem si – jsem mladá, víceméně celý život aktivně sportuju, jím zdravě, zdravotní problémy nemám žádné, tak těhotenství bude pohoda. Jó, houby.
První trimestr jsem byla tak unavená, že bych ho mohla celý prospat, žaludek celé dny na vodě. Tak tak jsem zvládla fungovat „v pohodičce“ v kanclu. Od začátku nízký tlak, migrény, ve 20. tt se mi začal zkracovat čípek, ve 24. tt přišla cukrovka a hlavně velká hromada stresu navíc. Nedokážu si představit v tom ještě studovat, psát diplomku a státnicovat.

Jasně, nemusí se zadařit hned a nemusíš mít taky vůbec žádné problémy, ale znáš to o té náhodě :D. Takže za mě radši nejdřív dostudovat, ono ti za ten rok nic moc neuteče, pořád budeš mladá, neboj ;). Aspoň si to těhotenství pak víc užiješ.

• Citovat
  • Upravit
80
12.10.22 13:39

Otěhotněla jsem v létě před posledním rokem mgr. studia. takže syn v brisku se mnou psal vlastně diplomů a státnícovala jsem a ním v náručí :)

Brali jsme to s mužem tehdy tak, že teď se cítíme být připraveni, a že pokud na nás někde nějaký prcek čeká a má k nám přijít, tak je to osud a správně načasování a vše se zvládne i se studiem, a taky že jo. Učila jsem se ve třetím trimestru a v šestinedělí opakovala učivo ke státnicím, a to syn fakt nebyl žádný spáč a měla jsem ho skoro nonstop na sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2024
17.10.22 08:48

Ahoj, tak se s menším zpožděním ozývám :D Tak nakonec jsme došli k rozhodnutí, že tomu necháme volný průběh. Minulý měsíc jsem si vzala poslední antikoncepční kroužek a další recept už si nevyzvednu. Zhruba do prosince si budeme dávat pozor a pak už to necháme na osudu :D co se týká diplomky- mám v ní zahrnutou experimentální část, kdy budu chvíli pracovat se vzorky olovnaté běloby, ale doufám že s použitím vhodných ochranných prostředků bude vše OK. (Navíc první část testů má proběhnout do Vánoc).
Teď bych svému tělu ráda věnovala nějakou péči po těch letech s antikoncepcí. Máte někdo nějaké tipy? Říkala jsem si, že bych si pořídila třeba kapky gynex. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2024
17.10.22 08:53

Jo a co se týká nevolnosti- trpím histaminovou intolerancí a stále se snažím vychytat co mi nedělá dobře, za poslední rok si nepamatuju týden, kdy mi nebylo alespoň dva dny pěkně zle, takže doufám, že mám nějakou průpravu 😀 a taky doufám, že jsem si těch ble stavů za svůj život vybrala až až a v těhotenství mi bude pohádkově 😀
A k tomu stresu- děti se rodili i za mnohem více stresujících událostí a byly zdravé, tak jsem přesvědčená, že případná dávka předstátnicového stresu miminku neublíží 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2024
28.6.23 18:19

Ahoj, procházím si po nějaké době profil a narazila jsem na toto mé, pro mě už úplně zapomenuté, fórum. :D Pokud by ještě někoho zajímal výsledek. V prosinci jsem otěhotněla, ale bohužel z toho bylo ZT s následným samovolným potratem, díky čemuž jsem se utvrdila v tom, že miminko opravdu chci. :) Tak teď už jsem znovu těhotná, termín mám 21.ledna, ale čekám dvojvaječná dvojčátka, takže to nejspíš bude dříve. A co se týká školy, nakonec stejně o rok prodlužuji, protože nestíhám dodělat diplomovou práci, tak si pak střihnu státnice s půlročními koblížky. :) :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí