Těhotenství a 12hodinová práce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
35
10.5.14 15:06

tehotenstvi a prace-12h

Ahoj holky,
vím, že tady už takových pár dotazů je ale nenašla jsem přesně můj případ. Pracuji ve fabrice na 12h směny denní noční. Celých 12h stojím a kontroluji a nebo kreslím a tahám těžší věci ( je to práce, kde jsou jen chlapi). Chtěla jsem se zeptat jestli můžu v praci normálně zustat při těhotenství a nebo jít radši na neschopenku? diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35732
10.5.14 15:09

Nesmis delat nocni tahat tezke veci. Nebo at te preradi na jinou praci kde pracovat muzes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
10.5.14 15:14
@marty368 píše:
Ahoj holky,
vím, že tady už takových pár dotazů je ale nenašla jsem přesně můj případ. Pracuji ve fabrice na 12h směny denní noční. Celých 12h stojím a kontroluji a nebo kreslím a tahám těžší věci ( je to práce, kde jsou jen chlapi). Chtěla jsem se zeptat jestli můžu v praci normálně zustat při těhotenství a nebo jít radši na neschopenku? diky

Na neschopenku nemáš důvod chodit. Tedy ne za předpokladu, ž e s tebou a bude vše OK. Jako těhotná nesmíš dělat noční směny a tahat těžká břemena. Tedy zaměstnavatel je povinen přeřadit tě na pozici pro těhotnou vhodnou, nebo tě nechat doma za 100% tvýho platu, protože je na jeho straně překážka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
10.5.14 15:16

@pikola @Krkael Není pravda, že by těhotná nesměla dělat noční, může pokud chce, ale pokud požádá, tak je zaměstnavatel povinen ji přeřadit na denní. S břemeny souhlasím, je někde uvedeno, od jaké váhy, ale z hlavy to neumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1633
10.5.14 15:21

Proč těhotná nemůže dělat noční?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3993
10.5.14 15:24

Po vlastní zkušenosti bych šla na neschopenku hned. Nejsem líná a moje práce mě bavila, nebyla ani fyzicky náročná (servírka v restauraci) a měla jsem v plánu pracovat dokud to fyzicky půjde ;) ale ve 3 měsíci těhotenství jsem byla hospitalizována z důvodu silného krvácení a hrozícího potratu (jako důvod mi bylo řečeno: přetížení organismu) Pak jsem zbylých 6 měsíců proležela, naštěstí to dobře dopadlo. Takže za sebe vím, že pokud budu opět těhotná půjdu na neschopenku okamžitě jak budu moct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
10.5.14 15:26
@j.a.n.i1 píše:
@pikola @Krkael Není pravda, že by těhotná nesměla dělat noční, může pokud chce, ale pokud požádá, tak je zaměstnavatel povinen ji přeřadit na denní. S břemeny souhlasím, je někde uvedeno, od jaké váhy, ale z hlavy to neumím.

Mně Dr psala do posudku lékařskýho (pravidelná závodní prohlídka), že zákaz nočních směn :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85271
10.5.14 15:33

Taky mam dojem, ze nocni jsou zakazany. Na neschopenku bych nesla, jak nekdo psal, je povinnen zaridit ti praci, kterou muzes delat nebo te musi nechat doma se 100% platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
10.5.14 15:37
:think:

§ 153 Převedení na jinou práci
(1) Koná-li těhotná žena práci, která je těhotným ženám zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Požádá-li těhotná žena pracující v noci o zařazení na denní práci, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět.

Tak asi dělat v noci fakt může no.. Ale teda já bych to nedělala, v noci se má spát, už tak je to pro tělo něco novýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85271
10.5.14 15:39

Nocni v tehotenstvi ani nahodou 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21992
10.5.14 15:44

@blumen, noční práce nepatří do seznamu prací zakázaných těhotným ženám.

Pokud těhotná žena sama nepožádá o převedení na jinou práci, zaměstnavatel z vlastní iniciativy to dělat nemusí. Ale pokud požádá, je povinen ji převést.

@Krkael, pokud Ti lékařka napsala, že máš noční práce zakázány, je to hezké - ale zbytečné. Zaměstnavatel by Tvé žádosti musel vyhovět i bez posudku lékaře.

@Markétka5, může - pokud chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
10.5.14 15:44

Taky bych požádala zaměstnavatele o přeřazení na jinou pozici nebo ať tě nechá doma. Jak tu psali nade mnou, máš na to právo. Na tu nemocenskou můžeš jít vždycky (pokud ti ji doktor dá, můj třeba dává všem, ale vím, že ne vždycky tomu tak je).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6865
10.5.14 15:47

Asi jde o to jak se cítíš…já noční dělala, jako zdravotní sestra. Byla jsem v práci do konce 4.měsíce…pak jsem šla na nemocenskou na denní směny jsem nechtěla. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
10.5.14 15:49
@BohunkaP píše:
@blumen, noční práce nepatří do seznamu prací zakázaných těhotným ženám.

Pokud těhotná žena sama nepožádá o převedení na jinou práci, zaměstnavatel z vlastní iniciativy to dělat nemusí. Ale pokud požádá, je povinen ji převést.

@Krkael, pokud Ti lékařka napsala, že máš noční práce zakázány, je to hezké - ale zbytečné. Zaměstnavatel by Tvé žádosti musel vyhovět i bez posudku lékaře.

@Markétka5, může - pokud chce.

Já noční v životě nedělala, psala to pravděpodobně automaticky. Každopádně měla jsem za to, že těhotná v noci dělat nesmí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101523
10.5.14 15:55

@Krkael Může :-) ale nemusí… ale jsou profese, kde ji někdy těhule berou dobrovolně, protože je ta noční jednodušší než denní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí