Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mě teď čeká také třetí rok a psaní bakalářky. S manželem praktikujeme přerušovanou souloz a popravdě celkem na to kašlem. Ted zrovna jsem to už dlouho nedostala, takže je také šance, že budu také statnicovat s minimem. Můj obor ovšem umožňuje to nějak doklepat (nemáme praxe). Já být tebou tak pockam než mi to potvrdí doktor. Každopádně chápu, že pomalé začíná nový semestr a musíš to řešit včas. A dal bych se spa domluvit na studijní. Tam ti řeknou, jaké máš možnosti.
Promiň ale podle mě z jednoho ducha na testu děláš moc velký závěry. V první řadě by si měla počkat až ti těhotenství potvrdí gynekolog, protože ten duch mohl být (neříkám že byl) falešný. Počkej a za 3-4 dny si udělej další test a uvidíš jestli bude pozitivní, když jo tak běž k dr. Každopádně je hezký že si takhle zodpovědná ale ještě nemáš těhotenství potvrzené, tak je asi ještě čas něco takového řešit.
Statistika říká, že během sexu praskne pouze 0,6 % kondomů, a všechny případy jsou tady… ![]()
Pokud máte rozumnou ženskou na studijním, tak se běž domluvit tam. Nebo garanta oboru
? Já bych se snažila co nejvíc udělat aspoň teoretických předmětů, ať ti zkoušky nezabývají. No a praxi přes den bys zvládla? Asi bych se snažila najít cestu zvládnout toho co nejvíc, jinak to budeš odkládat na neurčito
(předpokládám, že od mimča se ti bude chtít ještě míň odcházet).
@Sue2008 Tak to nezáleží na mě. Studentek se na praxi prostřídá víc, takže jak dostanu směny, tak chodím a bohužel tato vrchní nám vstříc nevychází. Navíc to mám s hodinovým dojížděním, protože jsem jindě místo nesehnala a ubytování neposkytují, celkově to bývá dost blbá situace i za normálních okolností… Rozumnou ženskou na studijním, to nevím, každopádně je nějaký řád a ten ona obejít nemůže. :/
@Kaktusanda Jen si teď dělám přehled o situaci a hledám možnosti. Sama jsem si vědoma toho, že je to brzo a že nic není jisté. Každopádně 2× duch na testu už asi nebude jen vadný test nebo falešná pozitivita. Soudím to i dle toho, že se cítím nějak jinak, divně. Navíc cítím zvláštní napětí v podbřišku a nezvykle mě bolé prsa, ale je to jiné, než při PMS či MS. To bylo také to, co mě přimělo test udělat. Je mi jasné kolik těhotenství se procentuelně ani neudrží. Ale práve proto, že začátek semestru mám hned od začátku září, nemám tolik času na případné přerušení studia.
@dajaZ Já to zažila 3×. Pokaždé jen durex, s jinými nikdy…
Akorát u těch předchozích jsme to vdžy zaregistrovali včas, tenhle musel prasknout na poslední chvíli
![]()
Ja studuji ucitelstvi, takze praxe mame „znacne bezpecnejsi“. Prvni se mi narodila v zari na zacatku druhaku a druha v cervnu na konci tretaku, mame teda petilete studium, takze jsem nemusela resit statnice. I tehotna i s ditetem se studovat da v pohode. A druhe tehotenstvi s batoletem, co kope, kouse, skace a nespi rozhodne celou noc uz o moc horsi nez vase praxe take nebude
Takze asi bude zalezet jen na tobe, jak se budes citit. Pokud mas muze, co te bude podporovat a starat se o tebe. A pak bude hlidat on nebo babicky, tak bych osobne studovala dal, at to mas za sebou a mas klid
Drzim palce, at vsechno dobre dopadne ![]()
@Anonymní píše:
@Kaktusanda Jen si teď dělám přehled o situaci a hledám možnosti. Sama jsem si vědoma toho, že je to brzo a že nic není jisté. Každopádně 2× duch na testu už asi nebude jen vadný test nebo falešná pozitivita. Soudím to i dle toho, že se cítím nějak jinak, divně. Navíc cítím zvláštní napětí v podbřišku a nezvykle mě bolé prsa, ale je to jiné, než při PMS či MS. To bylo také to, co mě přimělo test udělat. Je mi jasné kolik těhotenství se procentuelně ani neudrží. Ale práve proto, že začátek semestru mám hned od začátku září, nemám tolik času na případné přerušení studia.
Pokud jsou testy z jednoho balení tak chybné být můžou oba. Jak dlouhá doba je to od toho co vám ten kondom prasknul?
@Kaktusanda píše:
Pokud jsou testy z jednoho balení tak chybné být můžou oba. Jak dlouhá doba je to od toho co vám ten kondom prasknul?
V příspěvku jsou napsány 2 týdny, ale spletla jsem se. Podle kalendáře 10 dní. Nebyly z jednoho balení, každý zvlášť.
@Anonymní píše:
@Sue2008 Tak to nezáleží na mě. Studentek se na praxi prostřídá víc, takže jak dostanu směny, tak chodím a bohužel tato vrchní nám vstříc nevychází. Navíc to mám s hodinovým dojížděním, protože jsem jindě místo nesehnala a ubytování neposkytují, celkově to bývá dost blbá situace i za normálních okolností… Rozumnou ženskou na studijním, to nevím, každopádně je nějaký řád a ten ona obejít nemůže. :/
No a ten řád bych si zjistila. Moje spolužačky medičky, když byly těhotné, tak říkaly, že mají ze zákona také nějaké úlevy, hlavně ve smyslu, že škola jim prostě musí vyjít vstříc. Takže škola třeba požadovala 100% docházku, ale musela jim umožnit to absolvovat, kdy ony mohly, napr. s jinou studijní skupinkou, ačkoli nikomu jinému by to neprošlo. Věřila bych tomu, že praxi v noci můžeš jako těhotná odmítnout a divila bych, kdyby ti na studijním nevyšli vstříc. Na porodní sál klidně můžeš i jako těhotná, pokud ti není zle, nevidím důvod, proč bys nemohla dále chodit na praxe. Já bych teda studovala, co to jde. To tu bakalářskou práci plánuješ dopsat až v květnu že to prostě nestihneš dřív? Já bych si na studijním zažádala o individuální plán.
@Anonymní píše:
V příspěvku jsou napsány 2 týdny, ale spletla jsem se. Podle kalendáře 10 dní. Nebyly z jednoho balení, každý zvlášť.
Tak uvidíš jestli se z toho bude opravdu těhotenství
@Kolicek95 píše:
No a ten řád bych si zjistila. Moje spolužačky medičky, když byly těhotné, tak říkaly, že mají ze zákona také nějaké úlevy, hlavně ve smyslu, že škola jim prostě musí vyjít vstříc. Takže škola třeba požadovala 100% docházku, ale musela jim umožnit to absolvovat, kdy ony mohly, napr. s jinou studijní skupinkou, ačkoli nikomu jinému by to neprošlo. Věřila bych tomu, že praxi v noci můžeš jako těhotná odmítnout a divila bych, kdyby ti na studijním nevyšli vstříc. Na porodní sál klidně můžeš i jako těhotná, pokud ti není zle, nevidím důvod, proč bys nemohla dále chodit na praxe. Já bych teda studovala, co to jde. To tu bakalářskou práci plánuješ dopsat až v květnu že to prostě nestihneš dřív? Já bych si na studijním zažádala o individuální plán.
Musíme bakalářskou práci vypracovavat během praxe (sledování, sbírání případů atd). Myslím, že nemohu, protože bych neměla přijít do styku s biologickým a rizikovým materiálem atd, manipulovat s pacienty, nosit věci nad 2kg. Jako pracující by to byla moje zodpovědnost, ale při studiu asi jen kdybych hodně chtěla a nehlasila to tam. Ale o to nejde. Já hlavně nechci, protože s tím již pár měsíců zkušenosti mám a nechtěla bych to riskovat. Je to opravdu pro mě stresující a nechci tam v budoucnu kvůli tomu ani pracovat. Jak říkám, spíše mi nedovolí absolvovat praxi a vezmou „plně funkční“ studentku, než aby mi vycházelo vstříc s nočními smenami…
@Nick0000 tak řekni rovnou, že nechceš a nemusíme vymýšlet rady
tady před námi se nemusíš obhajovat.
Dobrý den,
nedávno nám praskl kondom. Zkrátka se stalo a já jsem nejsem zastáncem pilulek, potratů atd… Navíc to bylo v den, kdy jsem měla dostat MS, takže jsem to nehrotila, říkala jsem si, že šance je minimální. Každopádně MS přišla po pár dnech jen velmi slabounká, po 2 dnech špinění odešla (normálně krvácím velmi hojně asi 5 dní), tak jsem zbystřila. Nyní po 2 týdnech jsem si udělala test a byl tam duch.
Studuji porodní asistenci, nyní jsem dokončila druhý ročník a čekalo mě psaní BP, spousta týdnů praxe a příprava na SZZ. Tohle bude asi trošku čára přes rozpočet, ale s přítelem jsme spolu přes 6let, úspěšně podniká, máme byt a i z ducha na testu měl velkou radost. Já sice trochu šok, ale konec konců mám vlastně také radost, dítě je podle mě velký učitel a dar.
Zatím je to jen duch, vše je v začátcích a na doktora je ještě poměrně brzo, ale než nastoupím do dalšího semestru, přemýšlím, co teď, pokud se těhotenství udrží a vše půjde jak má. Mám již nyní přerušit studium a pak místo opětovného nastoupení jít na UDR? Nebo mám zatím studovat dál, s tím, že na praxe určitě nepůjdu, takže si praxi budu muset přesunout do dalších let studia? Praxe máme opravdu hodně, 2 měsíce za semestr a sloužíme běžné směny, D i N na porodních sálech a začínáme s nimi už v říjnu, je to pro mě velmi stresující a poměrně unavující i teď, natož jako těhotná (hlavně chci, aby mimčo bylo OK a u porodu ženy někdy kopou, koušou, navíc se dá snadno uklouznou po plodové vodě, či je šance se něčím nakazit atd…)
Navíc bez praxí nemohu psát BP + odcházet od rozepsané a vracet se k ní s odstupem let se mi nechce, přeci jen se asi změním a novými zkušenostmí zjistím, že bych psala něco úplně jiného či úplně jinak. Určitě to časem budu řešit s vedoucí učitelkou, ale přijde mi ještě brzo, zatím je přeci jen vše nejisté. Co byste dělali vy? Máte podobnou zkušenost? Jakmile zahájím semestr, není možné přerušit bez vážného zdravotního důvodu (což těhotenství zřejmě nebude, pokud bude fyziologické).
Omlouvám se za takový sloh.
Ale pomohlo mi se i trochu vypovídat a postěžovat si.
Děkuji.