Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda děvčata, kdysi jsem slyšla, že kočky mohou nějak ublížit plodu (přenášejí prý nějaké nebezpečné bakterie či co), pokud je těhotná žena často v jejich blízkosti.. Jelikož moji rodiče i přitelovy rodiče mají kočky, tak by mě zajímalo, zda je na tom něco pravdy.. Znám holky, které kočky v době těhotenství měly a vše je v pohodě..Ale přesto bych nereada riskovala.
Tady je o tom pěkný článek http://www.prozeny.cz/…tehotne-omyl ![]()
mám doma kocourka, jelikož je to kocour, který žije jenom v bytě (nechodí ven, neloví myši…), tak riziko toxoplazmózy je prakticky nulové. Doktor mi v těhu řekl, že vyšší pravděpodobnost nákazy mají těhotné zahrádkářky. Oni ani kočky toxop. nemají jen tak, ale dostanou ji většinou přes myši. Takže pokud budeš dodržovat základní hygienu, nehrabat se v kočičích výkaleh, tak se nemusíš bát:)
Lastkecka píše:
Tady je o tom pěkný článek http://www.prozeny.cz/…tehotne-omyl
opravdu dobrý článek, opravdu mně překvapuje, že v dnešní době se toto ještě pořád řeší......na druhou stranu asi chápu, že když někdo nemá kočky a neměl důvod se tímto zaobírat dříve, že neví...... ![]()
my máme kočky 3 bytové, já měla všechno pěkně nastudované dávno před těhotenstvím, takže u nás se nic neřešilo ![]()
zakladatelko, přeju ti krásné a pohodově těhotenství ![]()
v dnešní době je hodně zastaralých informací..znám případy, kdy lidi dali kočky do útulku:( ze strachu z toxoplasmosy. Já mám dvě kočky, na čištění záchodku jsem si v těhotenství brala rukavice, ale spíše jsem se nehrabala v hlíně, tam je riziko větší (přesazování kytek apod.).
Pokud kočka někdy měla syrové maso, může toxo mít. Jinak zahrádka, neumytá zelenina, práce s mase (hlavně králičím) je spíš možností nákazy. Já mám kočky 3. Z výkalů se přenáší až po 24 hodinách, pokud záchod čistíš častěji a dodržuješ základy hygieny, tak je to OK. A jen bych byla maličko obezřetnější, pokud by chtěla kočka mazlení tváří. Jinak buď naprosto v klidu ![]()
Ahoj,
v článku je zejména důležité to, že toxo není jen tak jednoduché chytit. Měli jsme doma vždy několik koček, máma pracovala ve spolku na ochranu zvířat a já odchovávala koťata než mohli k novému majitali. Takže nešlo rozhodně o kočky zdravé, dospělé, bez kontaktu s venkem. Dost často jsem je je měla v posteli, ošetřovala je atd. Proč to píšu automaticky jsem předpokládala že mám toxo prodělanou, v těhotenství mi pro jistotu doktorka nabrala protilátky a nikdy jsem ji neměla. Ano určitá pravděpodobnost nákazy vždycky je, pokud dodržíš základní higienu, tak se není čeho bát i kdyby jsi měla kočky doma a záchod jim čistila.
toxoplazmozu na tebe spíš přenese třeba pes, který snědl kočíčí hovínka a pokud ty sama neholduješ kočičímu trusu, tak bych se být tebou vůbec nebála, sama mám doma dva kocoury a malej se narodil zdravej
Nejez jejich hovínka a hlavně - pořádně drhni zeleninu, kterou budeš jíst syrovou (takhle jsem to chytla já). Jinak naše veterinářka se mi smála, že ona sama po dvacetileté praxi toxu neprodělala.
Ahoj já když jsem otěhu s druhým dítkem tak si to první doneslo dvě koťátka. Všechno bylo v pořádku. Dokonce mě kočka poškrábala po narkoze a všechno dobrý.
elfans píše:
mám doma kocourka, jelikož je to kocour, který žije jenom v bytě (nechodí ven, neloví myši…), tak riziko toxoplazmózy je prakticky nulové. Doktor mi v těhu řekl, že vyšší pravděpodobnost nákazy mají těhotné zahrádkářky. Oni ani kočky toxop. nemají jen tak, ale dostanou ji většinou přes myši. Takže pokud budeš dodržovat základní hygienu, nehrabat se v kočičích výkaleh, tak se nemusíš bát:)
Jo jo, presne tak, ja jsem si dokonce v tehu, po porade s gyndarem, dve kocky poridila. Skoro se mi vysmal, ze pokud nepapam kocici hovinka, toxoplasmozy se nemusim bat. Nejvetsi riziko je pri zahradniceni, kdyz se vydela kocka do zahonu, zena se uspini hlinou a pak nevedomky treba ruku olizne a to musi byt jeste kocka nakazena, aby se clovek mohla nakazit. Proste dodrzovat hygienu a pokud mas spatny pocit, proste na kocky nesahej.