Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Plánujeme s manželem miminko, ale mám teď v blízké budoucnosti několik mezinárodních letů - jde mi o „rentgen“ při odbavování - nemůže miminku uškodit?
pokud si nebudes lehat primo do krabice, kam se strkaji a rentgenuje zavazadla, tak neskodi… ![]()
Pokud je to ten na kontrolu osob, tak bud bez obav…
To by ses v budoucnu taky mohla bat se i uprdnout… ![]()
„Rentgen“ při odbavování je na způsob magnetu, čili to v podstatě vůbec není rentgen
takže bez obav.. jiná záležitost je působení změny tlaků v kabině letadla, ale na to jsou názory různé a osobně bych se létání nestranila.. samozřejmě taky píšeš „několik“ letů, otázka je, co je to několik, určitě bych to nepřeháněla.. ![]()
Létátí je v těhotenství omezeno dokonce i mezinárodními pravidly. Vše najdeš na stránkách dopravce v podmínkách. Omezení platí až od vyššího stádia těhotenství a těhotná ve vyšším stupni je povinna se před letem prokázat potvrzením Medif, které si stáhneš na stránkách dopravce a necháš potvrdit u lékaře. Pozor nesmí být starší než několik dní. Vše přesně najdeš na stránkách dopravce.
No bohužel mám naplánované tři lety během dvou měsíců… Myslím, že létání jako takové asi nevadí, když se jedná o začátek těhu, spíš mi fakt šlo o to „záření“ u odbavení…
Trochu z jiného soudku, četla jsem, že pokud je žena těhotná, má to nahlásit na aerolinkách či v ck pokud jede a měla by mít i přednostní odbavení na letišti, případně lepší místo v letadle ![]()
MAR01 píše:
Trochu z jiného soudku, četla jsem, že pokud je žena těhotná, má to nahlásit na aerolinkách či v ck pokud jede a měla by mít i přednostní odbavení na letišti, případně lepší místo v letadle
Mne by spis nez samotne letani vadilo, ze v prvnim trimestru jsem mela u obou tehu zaludek jako na vode a bala bych se, abych se nepoblila jen nekde v metru, protoze mi vadil klimatizovany vzduch - prave metro, obch.centra a spol. mi vadily nejvic.
V letadle mi je zase porad zima - vsichni jednou na/z dovolene v tilkach a sortkach a ja jak magor mezi nima v dlouhych lnenych kalhotech, trikem s dlouhym rukavem a mikinou v prirucnim zavazadle ![]()
MAR01 - pokud jde o to místo v letadle, myslím, že jde spíše o to, že těhotné ve vyšším stádiu těhotenství (stejně jako postižení
) nesmí na některých místech v letadle sedět z bezpečnostních důvodů. jde o místa u nouzových východů, kde je obvykle více míst a kde by člověk moc rád seděl. Je to proto, že v případě nouzové evakuace letadla, je třeba, aby u nouzáku seděl někdo, kdo bude schopen spolupracovat, rychle se pohybovat apod…
Zdravím
,
já létám pravidelně, a nyní jsem v 3. měsíci těhotenství, už jsem absolvovala 2 lety a do konce těhotenství plánuji určitě ještě 4. Není se čeho bát, miminku bezpečnostní kontrola neuškodí.. Povolené létat je tuším nějak do 35. týdnu těhotenství. ![]()
2Hanka1: nejsi jediná, i mně je v letadle vždycky hrozná kusa a jsem věčně narvaná v nějakém svetru nebo blazeru, i když ostatní kolem mě jsou polonazí ![]()
Tak jsem ted absolvovala dalsi let, vsude jsem hlasila, ze jsem pregnant a nechavali me jit okolo. Tak si tak rikam, ze kdyby to bylo tak bezpecny, tak by me nenechali jit okolo,ne? Nebo se jen „sichruji“..? Opravdu by me tohle zajimalo, nazory se ruzni, vzdyt nekdo preci musi vedet, zda to vadi ci ne…
Ahoj holky, tak už pisi sem, protoze nebo, co dělat. Jsem v 10 tt a zatím vše v pořádku, odjeli jsme na dovolenou do Tunisu a ja se už těším, co nejdříve domu, hlavně v noci, když se probudím, mam sucho v krku a pocit něčeho těžkého na hrudi a motani hlavy, myslím, že to mám spíše z nervů, jak se bojím, aby vse bylo ok, ale nevím, jak to sklidnit…