Těhotná na UP bez podpory

Anonymní
9.1.11 19:53

Těhotná na UP bez podpory

Ahoj všem,

jsem už sedm měsíců registrovaná na UP, tudíž jsem si svou podporu v nezaměstnanosti už vybrala a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Práci jsem si našla před týdnem, ovšem jen na ŽL, což mi nic neřeší, navíc, až zjistí, že jsem těhotná, vyrazí mě. Navíc je to psychicky náročná práce a nevím, jak bych to zvládla, protože můj přítel mi oznámil, že miminko nechce. Doma máme tichou domácnost, snažíme se spolu komunikovat, ovšem zásadnímu tématu se vyhýbá jak čert kříže. Jsem rozhodnutá si miminko nechat ať se děje co se děje. Proto mě zajímá, zda má cenu si dělat živnostenský list a pracovat dokud to na mě nepoznají, nebo raději zůstat registrovaná na UP a najít si nějakou brigádu, kde nebudu ve stresu. A pak mám ještě jednu otázku, nevíte jaké soc. dávky budu pobírat jako svobodná matka, když jsem na UP a přítel není v mém bytě přihlášen?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7631
9.1.11 20:04

Zkusila bych si najít nějakou práci i v těhotenství…Dokonce ani lékař se nesmí pří vstupní prohlídce zmínit o těhotenství. Smí jen napsat chopna-neschopna práce, popř.omezení a jaká…Vzala bych cokoli, abych alespoň trošku mohla zajistit dítko. Zaměstnavateli bych rozhodně nic neříkala, není to tvojí povinností (možná jen morální, ale na to se v dnešní době nehraje.) Nevím, z jakého jsi kraje, někde se práce hledá velmi těžko…
Podotýkám, že mám se svým zaměstnavatelem dobrý vztah, o těhotenství jsem ho informovala už na začátku…Ale v tomto případě, když už je zakladatelka těhotná, by měla nést zodpovědnost a ne se spoléhat na dávky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
9.1.11 21:25
Kaczenka píše:
Zkusila bych si najít nějakou práci i v těhotenství…Dokonce ani lékař se nesmí pří vstupní prohlídce zmínit o těhotenství. Smí jen napsat chopna-neschopna práce, popř.omezení a jaká…Vzala bych cokoli, abych alespoň trošku mohla zajistit dítko. Zaměstnavateli bych rozhodně nic neříkala, není to tvojí povinností (možná jen morální, ale na to se v dnešní době nehraje.) Nevím, z jakého jsi kraje, někde se práce hledá velmi těžko…
Podotýkám, že mám se svým zaměstnavatelem dobrý vztah, o těhotenství jsem ho informovala už na začátku…Ale v tomto případě, když už je zakladatelka těhotná, by měla nést zodpovědnost a ne se spoléhat na dávky..

:think: U nás, když jsem nastupovala, tak jsem musela mít potvrzení od gynekologa, že nejsem těhotná. Bez tohoto potvrzení by mě závodní lékař neuschopnil k práci.

Já bych už zůstala na UP. Nedovedu si představit brigádu „lehkou“ beze stresu. Většina brigád je do průmyslu k montážním linkám, do pekáren a hospod :think: Spíše bych zatlačila na přítele, čekáš jeho děťátko, měl by to řešit a ne stáhnout ocas a dělat mrtvého brouka.

Držím pěsti :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.11 21:34

To jako netěhotná sis za 7 měsíců práci nenašla a nyní máš pocit,že najdeš brigádu,beze stresu a co budeš moci jako těhotná zvládat?Proč jsi tedy nanestoupila do práce místo na úřad práce?
Buď se Ti pracovat nechtělo a nyní máš pocit,že práci seženeš,když chceš…nebo se práce nedařila sehnat,o to víc si myslím že jí neseženeš ani nyní.
Na dítě by vždy měli být dva-předem se domluvit,zda a kdy dítko chtějí a ne nechránit se a potom si myslet,že se vše vyřeší samo.

• Citovat
  • Upravit
3040
9.1.11 21:46

Nechápu, jak by tě mohli vyhodit, když by si dělala na živnostenský list. maximálně s tebou přeruší spolupráci, ale žl ti trvá, takže podnikat se dá dál.

V současné době si při úp můžeš přivydělat kolem 4tis. Pokud by si úp přerušila, šla na živnost a pak znovu na úp, tak s účinností od 1.1.2011 si NESMÍŠ přivydělat ani korunu.

Spíše bych zatlačila na přítele. Je to i jeho dítě. A pokud už se stalo, tak se zkrátka musí postarat. Klidně bych šla i k soudu, pokud by si nedal říct.

Jinak by si měla až od porodu rodičák na 4 roky. 1-9 měsíců dítěte 7600 a pak do 4 let věku dítěle 3800. Plus samozřejmě příplatky na bydlení (pokud by se na něj dosáhla), pak výživné od otce na tebe a na dítě. ono by se to nasčítalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
9.1.11 21:54

Určitě to nebudeš mít jednoduché,ale matka by pro své dítě měla zvládnout cokoli.A co je to za práci,že je na žl a že by nemuseli s tebou uzavřít spolupráci?Pojišťovnictví?Dealerství?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5463
9.1.11 21:55

anonymní ono někdy najít práci není zas tak jednoduché sama vím jak to chodí také jsem byla na ÚP když jsem byla těhu.
Zakladatelko být tebou zůstala bych na ÚP a zkoušela si najít brigáru nějakou nenáročnou pokud to půjde.Pokud budeš dělat na ŽL musíš si platit sociální a zdravotní a to nějaký tisíc je.A rozhodně si promluv s přítelem o miminku nemůže dělat jako,že těhu nejsi.Držím palečky,aby to dobře dopadlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2323
9.1.11 22:11

Děkuji všem za odpovědi… pro anonymní: práci jsem sedm měsíců neměla z jediného důvodu - u nás práce není. Zvlášť ne pro ženy, přijdete na pohovor a tam je jasné, že tam bude nějaká „tlačenka“ , nebo mi na rovinu manažer jedné firmy řekl" „podívejte se na to takhle, je Vám 23 let, jste ve věku, kdy o dětech budete uvažovat, raději zaměstnám muže, který mi neodejde s děckem na mateřskou“ a pokud ses podívala na nabídku práce, tak tam je výběr minimální. Dítě plánované není, takže to neřeším na poslední chvíli, jen jsem chtěla zjistit, co bude lepší, dělat do porodu na ŽL nebo být na UP :) vím, že to bude těžké, ale udělám co budu moct abychom to zvládli a tatínek se snad z toho šoku taky vzpamatuje… alespon doufám :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
10.1.11 12:14

…a tatínek dítěte je zaměstnaný? Protože jestli není, tak Ti fakt nezávidím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
11.1.11 13:39

Pokud máš nabídku, ikdyž na ŽL, určitě bych to aspoň šla zkusit. Na UP stejně žádné peníze nemáš, tak tady je aspoň možnost si vydělat. Jde o to, o jakou práci ale jde, jestli ji jako těhule zvládneš. Zaměstnavateli nemusíš říkat nic.. K sociálnímu si plať i nemocenskou a budeš mít i nárok na PPM. Ikdyž nestihneš odpracovat nejšpíš 270dnů, mužeš si tu nemocenskou doplatit abys to dostala. A doma nehrajte tichou domáctnost,ale sedněte si jako dva dospělí lidé. Partnera se to přeci taky týká!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tehotnapodruhe
16.10.13 08:49

Mily anonyme, jsem v uplne stejne situaci, jen na UP jsem necelych 5mesicu, konecne se mi podarilo shnat si praci, ale ted jsem zjistila, ze jsem na pocatku vseho noveho a pritel mimco moc chce. Jedno uz mam a odmakano mam taky dost i za rodicovske. Osobne me mrzi, ze pri prvnim ditku mi pritel tehdejsi rekl, ze taky mimco nechce, tim padem od nej ruce pryc, jelikoz ti pak v nicem nepomuze, rika se, ze po narozeni se muze zmenit, ale na to bych nesazela, dnes na prispevky sanci clovek nema, kdyz pred tim makal. moc chi do prace a jsem schopna pro to udelat cokoli, ale zaroven mam i vek na druhe mimco, ktere bych kuli praci nechtela mit ve 40ceti :/ vaham nad stejnou otazkou co ted s tim, ale jsem rozhodnuta do te prace jit - presne nikdy nikdo nevi, jak to dopadne a jsem take rozhodnuta pracovat jak pri tehu co nejdele tak co nejdrive po porodu. Jen je dnes dobre, aby zamestnavatel mel moznost udelat smlouvu na 2hou firmu, jelikoz po porodu nebudu moct pracovat u nej…

• Citovat
  • Upravit
169
16.10.13 09:01
@tehotnapodruhe píše:
Mily anonyme, jsem v uplne stejne situaci, jen na UP jsem necelych 5mesicu, konecne se mi podarilo shnat si praci, ale ted jsem zjistila, ze jsem na pocatku vseho noveho a pritel mimco moc chce. Jedno uz mam a odmakano mam taky dost i za rodicovske. Osobne me mrzi, ze pri prvnim ditku mi pritel tehdejsi rekl, ze taky mimco nechce, tim padem od nej ruce pryc, jelikoz ti pak v nicem nepomuze, rika se, ze po narozeni se muze zmenit, ale na to bych nesazela, dnes na prispevky sanci clovek nema, kdyz pred tim makal. moc chi do prace a jsem schopna pro to udelat cokoli, ale zaroven mam i vek na druhe mimco, ktere bych kuli praci nechtela mit ve 40ceti :/ vaham nad stejnou otazkou co ted s tim, ale jsem rozhodnuta do te prace jit - presne nikdy nikdo nevi, jak to dopadne a jsem take rozhodnuta pracovat jak pri tehu co nejdele tak co nejdrive po porodu. Jen je dnes dobre, aby zamestnavatel mel moznost udelat smlouvu na 2hou firmu, jelikoz po porodu nebudu moct pracovat u nej…

Nečetla jsem celou diskuzi, jen chci reagovat na tu poslední větu. Je totiž možné pracovat u stejného zaměstnavatele. jen je potřeba pracovat na jinou pracovní smlouvu (resp. na jiné soc. pojištění)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tehotnapodruhe
16.10.13 09:06

Martinka17
Dekuji moc, to jsem teda popletla, moc dobre vedet, jsem trosl¨ku loajalni trubka a mam dilema prave z toho nastoupit tehotna, ale zajistit to musim a zas jelikoz jsem workoholik a cast prace z domova, tak snad alespon na pul uvazku se s nimi pak dohodnout :) Diky moc ;)

• Citovat
  • Upravit
tehotnapodruhe
16.10.13 09:09

Jeste mne napadlo, zda nekdo nevite, rada bych sla k gynekologovi aby bylo vse ok, ale kdyz budu mit u nej prohlidku, tak abych pak nemela vyhazov prave z toho, ze jsem to vedela pred nastupem?

• Citovat
  • Upravit
169
16.10.13 09:16

Není zač, já tohle řešila kvůli partnerovi který šel na mateřskou i do práce, takže o tom mám pozjišťovaný opravdu hodně.
S tím vyhazovem nwm, ale myslím že oficiální důvod vyhazovu nemůže být těhotenství ať už to zjistíš kdykoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat