Jsem neplánovaně těhotná ve 45letech

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2703
10.10.26 14:08

Já osobně bych už nechtěla žádné dítě ani teď v šestatřiceti, ale klidně ať si je mají ženy po čtyřicítce, nic proti tomu, pokud je to naplňuje, dobře pro ně, já se jim o ně starat nemusím. Ale už mě unavují ty neustálé řeči ve všech podobných diskuzích, že je riziko vývojových a mentálních vad stejné nebo dokonce menší, než v mládí. To si jen lžete do kapsy. Samozřejmě, že takové dítě se může narodit i mladé rodičce, ale to riziko je ze zřejmých a logických důvodů nesrovnatelně menší, než u žen kolem čtyřiceti, neřkuli po čtyřicítce. Existují rozsáhlé studie, které to potvrzují. S rostoucím věkem matky výrazně stoupá riziko chromozomálních genetických chyb vznikajících při dělení vajíček. Riziko Downova syndromu je asi o 1400 x větší, než u mladých matek. Při stárnutí vajíček se zvyšuje pravděpodobnost nesprávného rozdělení chromozomů při ovulaci. U mužů nad čtyřiceti až padesáti lety zas při neustálém dělení buněk dochází k drobným mutacím v DNA, což má často za následek PAS nebo schizofrenii. Je to samozřejmé, tělo přirozeně stárne, ať už se při tom člověk cítí jakkoliv. Zajímavé je, že třeba riziko rozštěpu rtu je největší u matek do dvaceti let, tam jde zase o biologickou nezralost organismu matky. Prostě jako u všeho v životě je nejoptimálnější zlatá střední cesta. Pokud je s rizikem někdo srozumněn a stále dítě chce (nebo neplánovaně otěhotní), v pořádku, respektuji to. Jen tady nehlásejte bludy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5717
10.10.26 14:11
@Anonymní píše: Více

Ale jděte, mám se krásně a naplněně. A čtu příbalové letáky. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.10.26 18:16

Je to urejpanej dědek, ignoruj ho :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72728
10.10.26 18:32
@Anička31 píše: Více

Píšeš, ze nemáš sílu ani na dosavadní děti. A do toho chceš mimino? Hlavu nasadit a přemýšlet. Je, nešla bych do toho, s tímto uvažováním. Šla jsem do toho proto, že mám sílu na děti a baví mě. Ve 42 se neplánovaně narodila nejmladší. A jako to mimino byla brnkačka, cim je starší, tím je to náročnější. Ale já věděla, že chci. A že to zdravotně zvládnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5717
10.10.26 21:04
@Melancholická panda píše: Více

Dědek? Jako fakt? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.10.26 21:12

Ja bych do potratu nešla. Je videt, že dítko chcete i kdyz nebylo v planu. Obávám se, že byste toho pak litovala (postabortativní syndrom, zjistete si o tom vice).
Starsi dítka už se i do pece o dite zapoji a pomůžou vám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4801
10.10.26 21:15
@Michaela.Grycova píše: Více

Počítat že se starší děti zapojí..to je teda síla  :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4801
10.10.26 21:18
@884135 píše: Více

To si nevěděla vid :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1780
10.10.26 21:37
@kalamitaa píše: Více

Budou tu, ale jak dlouho? S mizerným platem a mizernou stravou, možná jako členové gangu. Super perspektiva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1780
10.10.26 21:38
@Michaela.Grycova píše: Více
Žádná žena by si neměla pořizovat dítě, aby ho pak hodila na hrb ostatním.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1780
10.10.26 21:40

Moje babička šla do důchodu až v mých 16 a užila jsem si ji dost. Rodiče přece taky pracuji a mají dítě. A užijí si ho. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
11.10.26 06:50
@Muž 1.2 píše: Více

Malý štíreček? Tak dej vědět, až UŽ. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
969
11.10.26 10:42
@Roxy ivka píše: Více

Nehlásáme bludy. Ovšem i když rodíš před padesátkou s ještě starším otcem, s největší pravděpodobností se Ti narodí zdravé dítě. Tím pádem strašení věkem je na místě, ale není na místě strašit věkem přehnaně. Protože to není pravda, protože to je velká nepravda, dávat rovnítko, od určitého věku je riziko postižení velké - i když je mnohem vyšší, než u mladých lidí, je pořád malé. Tečka. Mnohem větší pravděpodobnost je, že to dítko ze svých starých vajíček už zakladatelka nedonosí, že prostě potratí. A co se týče zrovna PAS, ADHD a podobně, ještě důležitější, než věk, si troufám říct, že je dědičnost. Statistiky už jsem dlouho nečetla a nejsou přesné (v minulosti se diagnózy nedávali tolik), ale v praxi to vídám pravidelně.
A to, že Ty by jsi další dítě nechtěla ani o deset let mladší, je přece v pořádku. A stejně nemáš co hodnotit ženu, která ať o deset let starší, to má jinak.

Přečti si statistiky z minulosti. Pokud jdeš za devatenácté století směrem dozadu, naprostá většina žen měla poslední dítě po 35. roce a velká část populace také po 40. roce, dokonce ani porody před padesátkou nebyly vzácností. To, že porody v pozdějším věku rodičky častěji nepřežily, to už je druhá věc a naštěstí dnes to mírní moderní medicína.
To, co je přirozené, určuje příroda. Ne hodnocení nás lidí, kterých se to netýká. To rozhodnutí má dělat každá žena za sebe a nám ostatním náleží tak jedině držet jazyk za zuby. Můžeme tam maximálně vést debatu, do kdy umožňovat umělé oplodnění, nic víc.

I co se týče tolik zmiňované energičnosti - v práci jsem zaplavená mladými maminami na mateřské, které se cítí jak Zombie a žádnou hlásanou energií mladých matek neoplývají a které mají takové úzkosti, že i jít s dětmi na nejbližší hřiště je pro ně nepřekonatelný problém. I když mám 45 let a můj manžel tahá na padesát, a máme tři malé děti a Zombie jsme svého času připomínali také (když už se doba nevyspání počítá na měsíce, pak roky, ne na dny, Zombie je každý), nedělá nám potíže objíždět všechny hřiště kolem a aquaparky, dětské parky, ZOO, hrady a zámky, skalní města, hory, lesy, moře po celé Evropě. V podstatě do roka máme jen cca do deseti „udržovacích“ dnů, kdy je volno a my nejsme na výletě (potřebujeme uklízet, nebo jsme nemocní). A dokonce bych si tipla, že proto mám tak hodně známých matek malých dětí 40+, protože ty mladé maminky potkávám jen na hřišti a v práci. Kromě toho, že jim chybí finance, hlavním problémem jsou zkušenosti a jejich strach. Prostě i verze o aktivních mladých maminách a zoufalých starých matkách, které své děti nezvládají, je trošku přitažená za vlasy. Ne že by nebyly aktivní mladé maminy a nezvládající staré matky, ale prostě v aktivitách starším ženám pomáhá i vlastní zkušenost. Když už jste X krát byla na výletě sama se sebou a všechno zařídila, zvládnete to i s dítětem. Když jste jen pár let odrostla z rodičovské péče a už máte děti, všechno je pro velkou část z nich nepřekonatelný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2703
11.10.26 11:00
@Bramborova píše: Více

Přečti si ještě jednou můj příspěvek, pak možná pochopíš smysl textu. Nechci nikoho strašit, nikoho nesoudím (dokonce jsem psala, že to respektuji) a rozhodně nechci nikoho odrazovat od toho, kdy a kolik si má udělat dětí. Přeju jim vše nejlepší a samozřejmě zdravé děti. Jediné, na co jsem reagovala, jsou časté příspěvky o tom, že u mladších rodiček je kvantita vývojových a mentálních vad stejná nebo podle některých dokonce vyšší, než u rodiček v a po čtyřicítce, protože to není pravda. Nic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2413
11.10.26 11:19

Kamarádky tatínek měl 50, když se narodila. Zemřel, když jí bylo 25 a polovinu z těch 25 let bojoval s rakovinami. Bylo to pro ní moc těžké a když jsme se o tom bavily, tak mi řekla, že ji vždycky mrzelo, že měla místo táty vlastně od začátku hned dědu. Aktivně si ho pamatovala třeba tak od těch 55 let. A chlap 35 a 55 je prostě rozdíl, co se týče energie na blbnutí s pětiletým dítětem… Do teď zastává názor, že dělat si děti kolem 50 už není dobrý nápad… Já s ní v tomhle souhlasím. Samozřejmě každý nemusí dostat v šedesáti rakovinu a někdo ji zase může dostat ve třiceti, ale v padesáti prostě dávají smysl spíš vnoučata, než vlastní mimina… Kdyby to mělo být první dítě, tak bych si ho i v těch 45 letech asi nechala. Ale do třetího bych se už nepouštěla. Především kvůli zdraví a kvůli dětem, které už mám. Je vám, kolik vám je. Když se to dítě nenarodí zdravé, tak pak co? Dojedou na to úplně všichni. A vlastně jen proto, že člověku bylo líto jít na potrat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí