Těhu na ÚP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@j.a.n.i1 moc děkuji za odpověď, nějak jsem si to myslela, ale v množství informací se člověk lehce ztratí
- Citovat
- Upravit
Rodicak urcite, materska ne, pak zalezi i na otci a jeho vydelku, mozna bude narok na porodne a nebo si budes moc volit delku rodicaku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodicak ctyrlety, prvnich 9m 7600, zbytek 3800. Ale jde zvolit vysku rodicaku i na zaklade toho, zda otec ditete splnuje narok na materskou (driv se to prepisovalo, ted uz to jde udelat primo), cerpa se castka 220tis, vysi muzes menit kazde 3m. Ale pokud otec nesplni narok na materskou, tak mas fakt jen ten ctyrlety rodicak a nic s tim nezmuzes
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja taky na up…přesně 7600 a pak 3800…plus přídavky ale z pracaku to dělá jen 500…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem na ÚP, ale přítel pracuje 8 let, tak doufám, že budu mít nárok na 3-letý rodičovský příspěvek. Můžu se zeptat, jak to je? A kde a kdy se to vyřizuje? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@poprvé těhulka vyřizuje se to po porodu, protože k vyřízení je potřeba rodný list miminka a musíš zajít na ÚP. Přítel bude potřebovat z práce „Potvrzení o denním vyměřovacím základu…“, na ÚP vyplníte žádost o rodičák, předložíte doklady a RL miminka a do měsíce by pak mělo přijít vyjádření ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verca1989 Děkuji
a potom ty peníze dostanu zpětně? Protože kamarádka rodila na začátku března a až na konci dostala RD miminka. A ještě by mě zajímalo, když s přítelem nejsme vzití
a chci aby měl mrnous příjmení po něm, tak se to řeší kdy a kde? Slyšela jsem, že už nějak v 6. měsíci.
RL miminka samozřejmě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc všem děkuji za reakce
mohu poprosit ještě o jeden dotaz : jak se počítá, nebo zjistí, zda otec ditete splnuje narok na materskou?? a to by chodil normálně dál do práce a já se o mimi starala?? nemusel by zůstat doma, že ne??
- Citovat
- Upravit
@poprvé těhulka Nejdřív musíte s přítelem na matriku (je jedno do jakého města), tam podepíše souhlas s otcovstvím a dohodnete se, jaké příjmení prcek bude mít.
To vzít s sebou do porodnice. (můžete kdykoli, vezměte svoje rodné listy myslím, občanky a těhotenskou průkazku)
Pak v RL bude normálně přítel jako otec miminka, nevadí, že nejste manželé.
No a potom k žádosti o rodičák přidáš to potvrzení o den.vym.základu a je to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
mohu poprosit ještě o jeden dotaz : jak se počítá, nebo zjistí, zda otec ditete splnuje narok na materskou?? a to by chodil normálně dál do práce a já se o mimi starala?? nemusel by zůstat doma, že ne??
Musí mít v posledních 2 letech zaplaceno alespoň 270 dní nemocenské pojištění, tzn. být zaměstnán nebo pokud je OSVČ, musí si ho platit. Chodil by normálně dál do práce, jen by se přes něj zvolila délka rodičáku. Dřív to tak bylo, že tatínek musel na pár dní nastoupit a pak se to přepsalo na ženu ale teď už to jde přímo na ženu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Musí mít placeno nemocenské pojištění, alespoň 270 (nebo 280, pořád to pletu…) dní za poslední dva roky - a zároveň být nemocensky pojištěný ke dni porodu…
Vyplníte formulář z ÚP a potvrdí ho otci v práci, nebo rovnou na ČSSZ.
Doma být nemusí (a v šestinedělí ani nemůže, pokud matka nezemře nebo tak něco…), jde jen o teoretický nárok. Ani tu mateřskou nebude pobírat, jen si na základě toho potvrzení ty jako matka můžeš zvolit, jak dlouho pobírat ten rodičák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@poprvé těhulka jak píše Pipet, před porodem zajdete na matriku a tam už to s váma sepíšou. Čím dřív, tím líp, aspoň to budeš mít z krku. Dostanete každý jeden papír a jeden potom předáš v porodnici, aby mohl být vystaven rodný list ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verca1989 aha, jde tedy o rodičák, ne mateřskou?? díky tomu že má nemocenské pojištění placené jak píšeš (je zaměstnán určitě déle jak 5let) si budu moci zvolit 3roky rodičovského příspěvku, tzn. po celou dobu 7600Kč??
díky moc
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky, prosím moc o radu. Již delší dobu se snažíme o mimi a bohužel jsem přišla o práci. Co když se to teď zrovna povede?? jsem na ÚP od prosince. budu mít nárok na nějakou mateřskou nebo aspoň rodičák?? snažím se novou práci najít, ale jsme z malého městečka a zatím se nějak nedaří. díky moc za všechny případně reakce… a omlouvám se za anonym, ale nerada bych, aby mě někdo vypátral