Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, jsem pár měsíců po zamlklém těhotenství opět těhu a chci se zeptat, zda vám dal doktor na udržení utrogestan nebo něco podobného? Jsem šťastná, ale zároveň se bojím, aby to nedopadlo jako u 1… ![]()
Ahoj, já bohužel ještě po ZT těhu nejsem, ale jakmile budu, mám hned naklusat pro utrogestan ![]()
Utrogestan je progesteron. V případě, že bys ho měla nedostatek, potratíš samovolně.
Pokud jsi si prošla ZT a ne potratem (tj. nedošlo k tomu, že by se embryo pustilo) důvod nebyl v tom, že bys měla málo progesteronu. ZT mívá většinou genetickou příčinu.
Takže z toho vyplývá, že Utrogestan by v tom prvním (ale ani v případném dalším) ZT nezabránil.
Strach budeš mít stále. Buď ráda, že se vám tak brzy podařilo. Pro utrogestan si zajdi k doktorce. Držím pěsti! Bude to OK. ![]()
Psala jsem Dr email, protože jsem momentálně na dovolené a napsal mi, že mi zatím žádný utrogestan dávat nebude, tak nevím, zda ho mám vyžadovat nebo je v pohodě, že mi ho nedá nebo nevím ![]()
@Hejtmis píše:
Psala jsem Dr email, protože jsem momentálně na dovolené a napsal mi, že mi zatím žádný utrogestan dávat nebude, tak nevím, zda ho mám vyžadovat nebo je v pohodě, že mi ho nedá nebo nevím
No, vzhledem k tomu, že utrogestan ZT nezabrání…
Ať je vše v pořádku, užívej si dovolenou a těš se na miminko ![]()
Po prvním zt se většinou ještě nic neřeší. A většinou pro potraty na začátku těhotenství jsou důvody, na které stejně utrogestan nepomůže.
Já jsem 4 měsíce po potratu ( v 19 tt), momentálně 6 tt a u Dr jsem byla a nic, čekáme na srdíčko.
@histep
Mohu se zeptat…ma progesteron nacstarosti vytvoreni zlotkoveho vacku? Nekde jsem snad cetla, ze se na tom podili…byla jsem v 6-7 tt a porad jen gestacni vacek…jen dutinka bez zlotkoveho…zajimalo by me, jestli to bylo kvuli tomu, ze mam malo progesteronu.
U prvniho jsem utrous brala hned od zacatku-hrozili mi mimodeloznim…
Doporučuju přečíst tento článek:
https://bartak-alexandr.webnode.cz/…i-potraceji/
@Hejtmis já ho dostala, ale taky si myslím, že není potřeba, mně akorát zesílil příznaky