Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Veverysek píše:
To je ovocný čaj. Ovocný čaj se skládá z ovoce. A co je podle tebe „čaj“? Máta?
čaj je čaj
pak jsou ochucené čaje ale pořád musí obsahovat čajové lístky,
a vůbec nejlepší je čaj ochucený čajem, to lipton taky umí
@pikola píše:
No ne, tak ja se ma jmenovat ovocny caj, ve kterem neni caj?
ovocná směs napřiklad
stejně jako jsou bylinné směsi
Jak je to vůbec s fermentovanými ne-čaji? Ty obsahují thein?
Diskusi jsem nečetla, ale v ovocných čajích ho moc nebude, ne? Pokud to teda není černý čaj ochucený ovocem. Nejvíc je ho myslím v zeleném čaji a v černém ![]()
Čaj je z lístků čajovníku, ať už se upravují jakkoliv, pak může být černý, bílý, zelený… a pak obsahuje tein (jak zmíněno výše, v podstatě totéž co kofein) a pít toho dlouhodobě litr a půl denně by nemuselo být nic moc.
Tyhle ovocné směsi se lidově nazývají ovocný čaj, ale když v tom nejsou lístky čajovníku, oficiálně to čaj není, byť v češtině se na tom člověk dočte, že je to ovocný čaj. Třeba v Británii pro to měli název fruit infusion a tea to rozhodně nenazývali. Čeština to neřeší, čaj je tu všecko včetně dětského fenyklového, bylinkového, šípkového… ale prostě jak v tom není čajovník, není v tom ani tein.
@princeznaII mám tu ledasco a fakt to čeština nikterak neřeší. Mám tu dětský fenyklový čaj (složení 100 % fenyklu), šípkový čaj (šípek a ibišek) a ovocné čaje (směs ovoce) a opravdu na všem z toho od všemožných značek se píše doslova slovo čaj. Nevím, jak je to s českou legislativou. Ale opravdu v Británii když jsem koupila tea, tak tam minimálně podíl čajových lístků byl. U nás bohužel. Pak jako blbec studuju drobná písmenka, jestli ovocný čaj znamená jenom směs sušeného ovoce nebo směs černého čaje dochuceného ovocem, bohužel je v tom guláš ![]()
@hofka píše:
Jak je to vůbec s fermentovanými ne-čaji? Ty obsahují thein?
fermentuje se, pokud vím, jen černý čaj a tam tein je
@ugluk píše:
@princeznaII mám tu ledasco a fakt to čeština nikterak neřeší. Mám tu dětský fenyklový čaj (složení 100 % fenyklu), šípkový čaj (šípek a ibišek) a ovocné čaje (směs ovoce) a opravdu na všem z toho od všemožných značek se píše doslova slovo čaj. Nevím, jak je to s českou legislativou. Ale opravdu v Británii když jsem koupila tea, tak tam minimálně podíl čajových lístků byl. U nás bohužel. Pak jako blbec studuju drobná písmenka, jestli ovocný čaj znamená jenom směs sušeného ovoce nebo směs černého čaje dochuceného ovocem, bohužel je v tom guláš
Tak to nam jeste Evropska unie zapomnela naridit jak mame rikat ovocnemu caji. Jsem zvedava kdy si toho vsimnou ![]()
No tak mně to zase přijde logické. Když si koupím šunku, chci vědět, že je to šunka a obsahuje to, co šunka obsahovat má a ne že někdo vezme šunkový salám, pojmenuje to šunka a já fakt u pultu nemám náladu louskat písmenka. Teď dělali nějaký test čokolád a když na tom bylo napsáno čokoláda, mělo to nějaké garantované složení a aspoň minimální kvalitu. Pokud by nemělo, měl by být výrobce postižen. Na druhou stranu všecky ty kakaové pochoutky apod. byly do jedné ztužákové svinstvo. Neřeším teď kvalitu jednotlivých šunek a čokolád, ale prostě člověk aspoň tuší, co tam může čekat. Zatímco když jsem v těhotenství chtěla omezit tein a jako blbec jsem stála u regálu s čajema a studovala, co z toho opravdu čaj je a co z toho jsou různé obměny něčeho sušeného určeného k vyluhování, tak se mi po tom britském názvosloví sakra stýskalo. Asi jako když si jdu koupit kafe a na balíčku se píše kafe, tak automaticky předpokládám, že je to kafe s kofeinem a ne že se někdo rozhodnul pod tímhle označením prodávat třeba meltu.
Další věc samozřejmě je, že jsou tady určité názvy dlouhodobě zakořeněné (viz nesmyslné aféry rum a pomazánkové máslo), ale zrovna v tomhle si dovoluji souhlasit s Princeznou, čaj je čaj ![]()
Tak ja myslim, ze vyraz caj je u nas zakoreneny nazev pro horky vyluhovany napoj.Pro ty co obsahuji CAJ by stacilo uvest v nazvu napr. pravy, cerny, zeleny nebo ja nevim. Aby teda nekdo nemusel cist slozeni ![]()
edit:a mezi cajem a pomazankovym maslem a rumem v tomto smeru nevidim rozdil
Příspěvek upraven 20.12.12 v 17:04
No a to je právě ono ![]()
Pod pojmem ovocný čaj tu seženeš jednak - čistě ovocný čaj bez teinu a druhak - černý čaj ochucený ovocem, čili s teinem. I chuťově jsou ty dva velice rozdílné.
@ugluk Aly dyt joo..ale staci dopsat, ze je cerny. Nemusi hned byt z ovocneho caje ovocna smes nebo ja nevim co
.
Tak to jo
Však já tomu taky doma říkám ovocný čaj, ty aromatizované černé se u nás moc nevyskytují. Jen to pak vede k tomu, že vznikají nedorozumění jako u zakladatelky, která má strach, že když pije litr a půl ovocného čaje denně, může to být problém
Tak čistě ovocného samozřejmě žádný, na dvou litrech různých ovocných denně jsem fungovala celé těhotenství…
Jinak moje deti prave maji rohlik s pomazankovym MASLEM a k tomu ovocny CAJ bez teinu ![]()