Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky jake mate z tim zkušenosti mela jste to nejaka z pejska?
Prosím tě, nenenene. Toxoplazmózu nejpravděpodobněji chytneš z nedostatečně tepelně upraveného masa. Rezervoárem infekce jsou kočky - ale to by jsi jí musela olízat hnědou dírku.
@tonj píše:
Prosím tě, nenenene. Toxoplazmózu nejpravděpodobněji chytneš z nedostatečně tepelně upraveného masa. Rezervoárem infekce jsou kočky - ale to by jsi jí musela olízat hnědou dírku.
Já myslela, že nositelem jsou hlodavci, nejčastěji co se pohybují u dobytka. A kočka jakožto jejich lovec. Kočka co je doma a nechodí lovit ven, nemá podle mě šanci toxu dostat. A ze psa - pokud by sežral kočičinec nakažené kočky a pak oliznul člověka, nebo něco, s tím přijde člověk úzce do styku atd., tak proč ne…
@Seizdra ne, primárním nositelem jsou všechny kočkovité šelmy - vylučují „vajíčka“ výkaly, tak se může kontaminovat např. voda, ovoce…nebo když to „vajíčko“ sežere jiné zvíře - může se dostat do svalu jako cysta, pak by jsi musela sníst to maso takže u leda by jsi toho psa snědla ![]()
@misa147 píše:
Ahoj holky jake mate z tim zkušenosti mela jste to nejaka z pejska?
Toxoplazmozu může výkaly přenášet pouze kočkovitá šelma, které se oocysty usazují ve střevech a společně s výkaly odcházejí, ostatním savcům se oocysty usazují do svalů. Nákaza vznikne vždy pozřením oocyst, pokud již zvíře či člověk toxu prodělá, je proti ní následně imunní, tudíž i ta kočka jí může přenášet cca 3 týdny v životě, nadále je již imunní. Kočka se samozřejmě nakazí pouze pozřením nakaženého hlodavce, který má oocysty v mase. Pokud by pes sežral nakaženého hlodavce, tak by se mu oocysty usadily též ve svalech a ty by ses mohla nakazit, pokud bys psa nedostatečně tepelně upraveného snědla.
80% nákazy toxoplazmozou je pozřením nedostatečně tepelně upraveného masa, zbylých 20% je z nedostatečné hygieny - např. rýpání se v záhoně bez rukavic a následné olíznutí ruky apod.
@angor Jo, to jsem zapomněla napsat, že by ten pes musel být polosyrovej ![]()
Já měla v těhotenství podezření na toxopl. a první, na co se doktoři ptali, tak jestli máme doma kočku, případně psa nebo jestli jím syrové maso nebo zahradničím (práce v hlíně bez rukavic).
Pes by musel být nějakej blešák a bez očkování, víc pravděpodobné je to z výkalů kočky či jak je již psáno z blbě zpracovaného masa
@misa147 A ještě ono i kdyby to někdo měl - třeba jako já
, tak ti stejně neřekne z čeho…my třeba kočky nikdy neměli
A já teda ani nevěděla, že jsem toxoplazmózu prodělala, vím to jen, že mám zvýšené protilátky ![]()
Pokud si psa před konzumací dostatečně tepelně upravíš - minimálně 10 minut a 70 stupňů a výše, můžeš být v klidu
.
@tonj píše:
@Seizdra ne, primárním nositelem jsou všechny kočkovité šelmy - vylučují „vajíčka“ výkaly, tak se může kontaminovat např. voda, ovoce…nebo když to „vajíčko“ sežere jiné zvíře - může se dostat do svalu jako cysta, pak by jsi musela sníst to maso takže u leda by jsi toho psa snědla
Aha
Já právě myslela že krysy a podobná havěť… No a pokud by pes olizl kočičí hovno a pak třeba mě (asi by to bylo cítit, ale víš jak, teoreticky), tak se to může přenyst na mě nebo bych musela sníst toho psa špatně tepelně upravenýho?
A kolik % koček a kočkovitých šelem tohle má? Dá se to nějak zjistit? A mají to i ty ‚čistý‘ kočky, co jsou jen doma? Protože kočka přece zahrabavá hovna i doma do písku. Tak to bys neměla jistotu ani takhle… Ne?
@Seizdra Od psa je takovy prenos dost nerealny i kdyz ne vylouceny. Bytova kocka se nema prakticky jak nakazit, pokud ji nekrmis nepremrazenym syrovym masem. Jeji vykaly pak nehraji zadnou roli.
@Naima píše:
@Seizdra Od psa je takovy prenos dost nerealny i kdyz ne vylouceny. Bytova kocka se nema prakticky jak nakazit, pokud ji nekrmis nepremrazenym syrovym masem. Jeji vykaly pak nehraji zadnou roli.
Takže ta kočka to stejně musí někde chytnout, jo? Nemá to ve střevech jak třeba červy, hned od narození larvy, a bez odčervení se začerví?
Můžu se zeptat a z hluboce zamraženého masa se to chytit nemůže?