Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
klidně to být zoubky můžou mi měli první ve 4měsících, ale jestli ta horečka trvá tak bych aspoň telefonicky kontaktovala Mudru. Máš na vaši mobil? Nebo teda tu pohotovost. Může to být i něco vážnějšího, ale to raději nepřivolávám…
Jo a kdo najde první zoubek má na šaty, tak si to nenechej vyfouknout
Ahoj,podle toho co popisuješ to určitě bude ten zoubek,kromě zábalů pomáhá dlouhodoběji srazit teplotu rychlá vlažná koupel celého těla nebo sprcha,ale pozor opravdu vlažná ,ne studená.Taky hodně bumbat /kojit /,heřmánkový vlažný čajík a můžeš i zkusit vychlazené kousátko,to ulevuje od bolesti.Tak ať se vám ten neplecha zoubek co nejdřív vyklube,jinak kdyby ta teplota zase rychle stoupla nebo neustoupila tak radši fakt na tu pohotovost,u toho malého mimča nemá cenu něco podcenit a nikdo se na tebe tam nebude blbě koukat,neboj a i kdyby tak co.Radši jít 2 x zbytečně než jednou a pozdě,tak ať jste brzy v pohodě.
Já jen ohledně toho sirupu. Můžeš střídat sirup obsahující Paracetamol (např. panadol, paralen) a obsahující ibuprofen (nurofen, ibalgin) po 3 hodinách, tak aby mezi dávkami se stejnou účinnou látkou bylo těch 6 hodin. V lékárně se dají koupit i nějaké gely nebo kapičky na pomazání dětských dásní, které je znecitliví, ale už si nepamatuji jak se jmenují (tuším calgel a babydent), ale to v lékárně poradí. Mrkla jsem na net, tak calgel je až od 5 měsíců a u babydentu jsem žádné věkové omezení nenašla.
Magrátka
Ahoj holky, malý má 3 měsíce a od včerejška špatně jí (kojím), pořád spí, moc neplače (i když dost trpí na bolení bříška), spíš sténá, má teplotu kolem 38 a jazýčkem si šmátrá po spodní dásni. Má tam malý bílý flíček, který odpovídá místu prvního zoubku. Možná se mu klube ven, tak ho to bolí, ale už je to druhý den, co sténá a musíme srážet teplotu, tak si říkám, jestli tady nemáte někdo zkušenosti, co jiného by to mohlo být. Už jsem se s ním chystala na pohotovost, ale manža mě uklidňuje, že to jsou určitě jen zuby. Teplotu vždycky srazím jen na chvilku a sirup se může dávat až po 6ti hodinách - máte nějaký typ na teplotu kromě vlažných zábalů? Nečekala jsem, že nás zuby takhle brzo a hodně zaskočí