Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj! Vím, že už se to tu objevilo víckrát, ale rada bych to aktualizovala.
Manžel byl na spermiogramu, zjistili mu teratozoospermii. Má 3%. Ještě čekáme na výsledky krve, já dle gyn. vyšetření v pořádku. Doporučili mu brát L carnitin, koenzym Q10, lycopenne a macu peruanskou.
Je šance, že se nám podaří otěhotnět přirozeně? A můžeme to i nadále zkoušet? Nemůže se něco stát, přenést nějaká vada na plod třeba..? Jsme z toho oba trochu přešlí, je nám 33 a ještě dítě nemáme. Tak bych asi potřebovala slyšet další případy, jak to šlo/nešlo…
Děkuji mockrát.
@Julianna233 ať se partner objedná k andrologovi. Za mě doporučuji Mudr. Zámečníka v pražském Iscare.
Možná vám to doporučili i u lékaře, ale zkusila bych spermiogram s odstupem času zopakovat. Manželovi se to test od testu docela dost měnilo a i jinde jsem viděla, že se to stává. Dvakrát morfologie ok, jednou horší (2,5). V létě měl zase nízkou pohyblivost a v prosinci už ok (ale zas byla horší ta morfologie). Samozřejmě to u vás může být jinak, jen bych nevnímala výsledek jednoho spermiogramu jako definitivní diagnózu.
Andrologem ale určitě také nic nezkazíte.
Co jsem tak vyčetla, tak negativní vliv na případný plod má spíš fragmentovaná DNA spermií, tak možná ještě zkusit otestovat to.
Jinak jsem otěhotněla dvakrát celkem rychle, akorát jsem bohužel brzy potratila. Mám nicméně autoimnutní onemocnění, tak to bylo asi spíš tím.
Pritel taky poprve terato. Pak hodne jedl ostropestrec, nevim jestli se to spravilo tim, ale na druhem spermiu asi po pul - trictvrte roce uz bylo v poradku ![]()
Dobrý den, nasaďte mu i selen a zinek, to je základ.. plus to, co radí lékař..
Jinak my též měli tuto „diagnozu“. Nasadili jsme hodně vitamínů a po 3 měsících měl manžel spermiogram výborný.. no a rok na to zase jiný výsledek. Spermiogram se mění co tři měsíce a většínou vitamíny pomůžou..
@Julianna233 píše:
Ahoj! Vím, že už se to tu objevilo víckrát, ale rada bych to aktualizovala.
Manžel byl na spermiogramu, zjistili mu teratozoospermii. Má 3%. Ještě čekáme na výsledky krve, já dle gyn. vyšetření v pořádku. Doporučili mu brát L carnitin, koenzym Q10, lycopenne a macu peruanskou.
Je šance, že se nám podaří otěhotnět přirozeně? A můžeme to i nadále zkoušet? Nemůže se něco stát, přenést nějaká vada na plod třeba..? Jsme z toho oba trochu přešlí, je nám 33 a ještě dítě nemáme. Tak bych asi potřebovala slyšet další případy, jak to šlo/nešlo…
Děkuji mockrát.
Ahojky, řešíme úplně stejný problém. Spermiogram Teratozoospermie, normální 3%. Můj gynekolog mi doporučil konzultaci na IVF ale! zatím mě stimuluje Letrozolem 1-1-1,hlídám si ovulaci a chodím na folikulometrii a v době ovulace si aplikuji Ovitrelle. (Stimuluji se už cca rok)Snažení po 36h od pozitivního ovu testu. V pátek jsem s ním měla konzultaci a prý to nemáme vzdávat, že šance tam je.
Já už jednou otěhotněla a to v roce 2022, skončilo to zamlklým těhotenstvím. Od té doby se snažíme dál. Teď v lednu jsme až zjistili výsledky spermiogramu. Prý to ale na to nemusí mít vliv. Můj gynekolog pracoval v jedné z kliniky IVF v Praze tak mu věřím, že ví co dělá.
Jinak ja beru Femibion1 a partner Folandrol. Zrovna se tu ještě pročítám co za vitamíny by partner mohl brát. Konviční, macu, selen+zinek..
Kazdopádně další cl budu chtít podstoupit asistovanou reprodukci, kterou dělá přímou můj lékař. 🙏 Věřím že se to povede i bez IVF. To ve zkratce o nás, kdyby si chtěla tak se klidně ptej. ![]()
@Dee55 můžu se zeptat, v kolikátém týdnu jsi prodělala zamlklé těhotenství? My byli 8.1. V centru, kde nám sdělili tu teratozoospermiu a den na to jsem otěhotněla. Za dva dny jdu teprve k mé lékařce na první kontrolu a právě mám strach, jestli může tento manželův problém mít spojitost s potratem..tak jsem taková, že se snažím na to nemyslet a nepoutat se k tomu, kdyby náhodou.. ![]()
Ještě dodám, my na to vlítli v úterý a ve středu jsem měla pozitivni ovu test.
@Julianna233 píše:
@Dee55 můžu se zeptat, v kolikátém týdnu jsi prodělala zamlklé těhotenství? My byli 8.1. V centru, kde nám sdělili tu teratozoospermiu a den na to jsem otěhotněla. Za dva dny jdu teprve k mé lékařce na první kontrolu a právě mám strach, jestli může tento manželův problém mít spojitost s potratem..tak jsem taková, že se snažím na to nemyslet a nepoutat se k tomu, kdyby náhodou..
Ještě dodám, my na to vlítli v úterý a ve středu jsem měla pozitivni ovu test.
Zamlklé těhu jsem prodělala v 8tt.. Dělali mi různé testy i z toho co mě pak dočišťovali a vše bylo v pořádku. Haleť určitě si s tím nelam hlavu, každý kdo je těhotný má strach. Kdyby to bylo tak riskantní tam by mi to doktor nedoporučoval pokračovat. Ber vitamíny a určitě ti to dobře dopadne. Já budu čekat na zázrak. ![]()
Joo oni ty potvůrky dokážou přežít delší dobu. Ono taky záleží jak často je pohlavní styk a jak jsou v kondici a tak.. je to strašná věda.
@Dee55 je to tak, snažím se to příliš neřešit, ale strach je. Uvidíme, jak vůbec dopadne úterní prohlídka. Vitamíny beru, i muž začal brát fertilan na doporučení. Vůbec jsme nečekali, že by se mohlo zadařit takhle rychle a zničehonic, už jsem s tím ani nepočítala radši. Moc ti přeju, ať se brzy zadaří zázrak ![]()
@Julianna233 píše:
@Dee55 je to tak, snažím se to příliš neřešit, ale strach je. Uvidíme, jak vůbec dopadne úterní prohlídka. Vitamíny beru, i muž začal brát fertilan na doporučení. Vůbec jsme nečekali, že by se mohlo zadařit takhle rychle a zničehonic, už jsem s tím ani nepočítala radši. Moc ti přeju, ať se brzy zadaří zázrak
Držím palečky ať ty to dopadne co nejlépe. 🙏 ![]()