Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem 20 ti letá slečna, měla jsem půl roku vztah, ze kterého vzejde miminko. Přítel mne opustil, dal se dohromady s kolegyní z práce. Já jsem dostala na začátku listopadu vypověd a na konci měsice jsem zjistila, že jsem těhotná. Otci dítěte se to samozřejmě s novou pritelkyní nehodí aproto mi nechce jakkoliv pomoci. Díky zhruba 9 chybějícím odpracovanym dnům nemám nárok na podporu, a byla jsem informována že o životní minimum si mohu zažádat až v únoru, což jsem samozřejmě udělala. Bohužel jsem ze sociálně slabé rodiny, která není schopna se o mne postarat. Otec umřel když mi bylo asi 10, matka je zhruba tu samou dobu nezamestnana, žije sice s přítelem, ten je však nemocen na invalidním důchodu, žije s nimi jestě mladší studující bratr v 1+1. Prarodiče již nežijí. Jelikož jsem bez příjmu, nemám prostředky na jídlo, léky, výbavičku a samozřejmě kde bydlet, prespavam různě po kamarádech, kteří mne jakž takž živí u kterých však nemohu zůstát s dítětem. Proto si aktivně sháním bydlení v azylových domech, jenomže ty mají problém mě vzít bez složení nájmu předem, na který logicky nemám. Nejvíce mne udivuje, že když člověk řádně chodí do práce odvádí sociální a zdravotní pojištění a žije spořádaný život, potom se mu stane něco takového, obvzlášť těhotné ženě s nefungujíci rodinou v tak těžké situaci není stát schopen se postarat. Zkoušela jsem kontaktovat rodiče bývalého přítele, ale jejich reakce mne dosti zaskočila, vysvětlila jsem jim svou situaci a požádala je o pomoc, ale oni mi na to odvětili, že mi nijak nepomůžou a k dítěti se hlásit nebudou. Tato reakce mne zaskočila tím více, když vím, že bývalý přítel je jedinacek, malý bude jejich prvorozený vnuk a oni jsou dobře finančně zajištěni. Možná by někomu přišlo logické dát dítě k adopci, jenomže já jsem nastávající matka mám povinnost a chci se o něj postarat! Jsem v 7 měsici rizikového těhotenství a bojím se, že z toho stresu kolem potratim anebo opravdu nedokazu sehnat bydlení i když se moc snažím, nedokazu si představit, že své dítě po tom všem budu nucena dát k adopci, to bych asi nepřežila.
přeji hezký den Petra
Editováno adminem, dne 13.2.2014, 13:40, odstraněna žádnost i finanční příspěvek
Ahojky, je to opravdu moc smutné tohle číst.. Ohledně výbavičky by sis mohla projít bazárky. Narazila jsem na inzeráty, kde maminky nabízejí, že darují na donošení věcičky. A ještě se Tě zeptám, je pravděpodobnost, že v době kdy jsi dostala výpověď si už byla těhotná? protože pokud ano, i kdyby to byl jen začátek.. je neplatná.
@Bella1988 s tou výpovědí, to máš pravdu…škoda, že se zakladatelka neozvala dříve, už s tím asi nic nenadělá ![]()
nicméně, být ze sociálně slabé rodiny - která mi opravdu nemůže pomoci, když už přítel je pryč, tak bych velmi zvažovala potrat…To ti píšu narovinu.
Ještě máš možnost babyboxu, Adopce…
Pokud se nenajde nějaký Anděl strážný, který ti bude dlouhodobě pomáhat, tak to budeš mít opravdu napnuté, jak finančně, tak bytově o psychice ani nemluvím…
Hodně štěstí ![]()
je tu diskuze Darujeme maminkám v nouzi - ovšem bydlení to není…
Podat žalobu na určení otcovství (pokud bývalý přítel otcovství neuzná na matrice) a vymáhat alimenty na dítě i na sebe jako těhotnou a později matku dítěte do dvou let věku dítěte. Se sepsáním žaloby určitě pomůže sociální pracovnice a neopomenout tam uvést, že žádáš o prominutí soudních poplatků, jelikož jsi v tíživé finanční situaci (okopírovat těhotenskou průkazku, průkaz uchazeče o zaměstnání - pokud máš, zprávu o rizikovém těhotenství, oznámení o přiznání/nepřiznání dávek pomoci v hmotné nouzi atd.).
@pepulkakebova To je škoda, pár dní a jak to zkomplikuje život
Kdybych teď nečekala rodinu, pomůžu Ti, ale teď počítáme fakt kde se dá.
@terinka4444 přesně tak.. naopak to ukazuje, že lidi v sobě stále mají soucit..
Je to lepší než rýpavé reakce, které tu bývají velmi časté. Je to server, který má maminky spojovat a když někdo má tu možnost, jak pomoct… tak proč ne.
@pepulkakebova Hlavně poslechni Apaji, v první řadě si zařiď alimenty, je to otec dítěte, tak se má spolupodílet na výživě.
Co se týká ubytování a výbavičky, určitě to zařídíme, pokud je to doopravdy potřeba.
@Nejhodnější píše:
To určitě ne, ale poslední dobou se tu s těmito žádostmi roztrhl pytel… Aby tu za chvíli bylo ještě vůbec něco jiného…nemyslím to nijak zle
aby mě zase někdo nenapadl…
kdybych byla někdy v takové zlé situaci, taky bych se asi obrátila na nějaký takový server po mých zkušenostech. Azylák se sehnat dá, spousta holek má zkušenosti už s různými organizacemi, oblečení a výbaviček na miminko se dá poshánět, každému leží doma někde nějaké ty neprodejné obnošené kousky. Já před vánoci vyházela do popelnice bity po dceři v rámci vánočního úklidu, teď mě to tak mrzí, tolik by se ještě někomu jinému hodily.
Na baby-café léta fungují zrnka, bezvadné, tady se to nedaří, majitel na to bechce slyšet, tak se musí takhle po diskuzích. I kdyby se jí dalo pomoct je obnošeným bodýčkem a radou…
Doporučuju nadaci JaT, dost jsem s nimi pracovala, když jsme sháněli v práci peníze pro maminky a rodiny v nouzi. Mají své internetové stránky a nabízejí pomoc jak s nakoupením výbavičky, s poskytnutím finanční kauce na podnájem, případně zaplatí první 3 nájmy než má člověk nárok na příspěvek na bydlení atd. Samozřejmě to nedají hned každému, důkladně si prověřují, zda nejde o podvod.
@Alises píše:
Kolik potřebuješ, aby ses mohla dostat do azylového domu?
nebuď unáhlená
@sophinka1 Nejsem unáhlená. Jen se ptám abych mohla pomoct. Co je na tom zlého
?
@Alises píše:
Kolik potřebuješ, aby ses mohla dostat do azylového domu?
opatrně, ano? Spolupracuj se Sophi, než začneš posílat peníze
![]()